tisdag 9 januari 2018 19:31
Många invånare på halva Lidingö gick en orolig natt till mötes i fredags kväll när vattnet plötsligt försvann. Frågorna var många. Är det sabotage? När kommer vattnet tillbaka? Är vattnet otjänligt? Varför har inte Lidingö stad ett system som varnar när vattentornen töms? Varför tar det 4 dagar att kolla vattenkvalitén? De frågorna ställer sig lidingöbon och krishanteraren Pål M. Jebsen i denna debattartikel och tillägger: Jag hoppas beredskapen utreds snabbt och inte dras i långbänk. Nästa gång är det ett längre elavbrott mitt i vargavintern.
Jag tror många med mig ställer sig frågan kring Stadens förmåga att hantera och kommunicera kring den numera mycket uppmärksammade vattenläckan i Mosstorp.
Trettondagsafton i all ära. Många invånare på halva Lidingö gick en orolig natt till mötes när vattnet försvann. Frågorna var många. När kommer vattnet tillbaka? Är det sabotage? Är vattnet otjänligt? Varför har inte Staden system som varnar när vattentornen töms? Varför tar det 4 dagar att kolla vattenkvalitén?
Jag själv skickade ett SMS till en anställd på informationsavdelningen kl. 23:03 på fredagskvällen med uppmaningen att snarast möjligt gå ut på Stadens hemsida och facebook-grupp med information om händelsen. Det gick ovanligt trögt innan man kom på banan i egna digitala kanaler. Vad har vi för beredskap i kommunen?
För mig blev det uppenbart att det var Lidingösidan som under natten och lördagen var det som skötte stadens information eftersom de flesta medborgarna egentligen inte har en aning om att staden finns på Facebook och har en egen hemsida. Det blev uppenbart också att de flesta som finns på nätet ENBART kollar Lidingös Anslagstavla och inget annat. Jag har kollat och Lidingösidan hade 10.300 unika besökare det första dygnet, mot normalt cirka 3.000. ”Mitt i” lade ut information om läckan först 37 timmar efter att huvudledningen brast.
Kommentarerna som nu kommer om stadens tillkortakommanden vad gäller information och även om medborgarnas ovilja att söka information (kolla https://lidingosidan.se/lidingo/vattenlackan-detta-har-hant/ ) visar på en bristande krisinsikt.
Varningsapparaten är för dålig och det verkar som man hoppas att alla kollar på de sidor som stadens anställda själva kollar på.
När man så går in på stadens hemsida så möts man av detta: https://kundforum.lidingo.se/org/lidingo/d/hur-har-lidingo-stad-informerat-invanarna/
Ett stenblock där man redovisar vad man gjort utan att man får en chans att ställa frågor eller kommentera. Så betar sig enbart en rädd organisation.
Jag hoppas beredskapen utreds snabbt och inte dras i långbänk. Nästa gång är det ett längre elavbrott mitt i
vargavintern, som gör att vi enbart kan läsa i våra mobiltelefoner.
Och tack Lidingösidan för er snabba reaktion och tydliggörande rapportering. Vikten av lokala medier som finns på plats kommer bli allt viktigare i framtiden här på Lidingö. Och grattis till nyhetsbrevet. Numera kan jag kolla de viktigaste lokalnyheterna i mejlen klockan 06.00 på morgonen, samtidigt som jag borstar tänderna i (eventuellt) otjänligt vatten….
Pål M. Jebsen
Kommunikationsrådgivare/krishanterare
Johan Larsson 2018-01-10 22:38
Birgitta Olsen 2018-01-09 21:49
Gunnar Fredelius 2018-01-09 20:59
Ulrika Levihn 2018-01-09 20:56
carola hellström 2018-01-09 20:15
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google