Väder Lidingö

Lidingö måndag 20 januari 2025 v. 04

Senaste kommentaren - Se fler

Debatt: Hyckleri och tomma ord i stadens skolpolitik

onsdag 28 maj 2014 12:55

Lidingö stad säger sig vilja ha Sveriges bästa skola, samtidigt ökar man arbetsbördan för lärare på gymnasieskolan med upp till 20% för att kunna spara pengar och göra sig av med lärare och specialpedagoger. Hur går det ihop? Svar: Inte alls. Talet om att vilja ha Sveriges bästa skola är tomma ord, där handlingarna talar motsatt språk.

Men vi satsar ju på förstelärare, urskuldar sig politikerna. Svar: Nej, det är staten som betalar för förstelärarreformen. Det är hyckleri när stadens politiker försöker ta åt sig äran av statens försök att reparera den av Sveriges kommuner vanskötta skolan.

Tommy Mattizon

Dela Debatt: Hyckleri och tomma ord i stadens skolpolitik

Kommentarer

Martin Jonsson 2014-06-02 00:44

Jag arbetar på Hersby gymnasium sedan ca tio år tillbaka, och instämmer också helt med Tommy Mattizons bild.

Förutsättningarna för att göra ett ok jobb finns inte med de planerade förändringarna, förutsatt att man inte ska offra en stor del av sin fritid. Man undrar vad de styrande politikerna vill att vi ska bort (terminsplanering, lektionsförberedelser, rättning, feedback, individanpassning, samarbete, betygsättning, osv?). Det är inte trovärdigt att säga att man satsar på skolan om man för att ha bibehållen kvalité måste förlita sig på lärares ideella insatser.

Jämför med hur politikerna behandlade ombyggnationen av matsalen, som blev lite dyrare än beräknat (17 miljoner?). Tror ni att de ens skulle försöka fråga byggarbetarna att stanna kvar på sin fritid för att matsalen skulle bli klar? Tyvärr verkar dock avtalet med lärarna innebära att man ensidigt kan öka arbetsbördan med ca 20%.

Det talas om att man måste satsa på att få fler att utbilda sig till lärare. Ett första steg vore dock att få de som redan arbetar som lärare att trivas och ha känslan av att deras arbete är uppskattat från högre håll (och då menar jag inte något religiöst…).

Det som är så synd är att det på pappret finns alla förutsättningar för att få en alldeles utmärkt gymnasieskola på Hersby – har stort förtroende för mina kollegor och eleverna.

Christer Mohlin, Ordförande Centerpartiet Lidingö 2014-06-01 21:59

Lidingö stad skulle kunna skapa en av landets bästa gymnasieskolor vid Hersby. En skola där också lärarna är nöjda. Men det kommer inte att bli enkelt.

Att slå samman två organisationer på ett bra och utvecklande vis är svårt. Att göra det samtidigt som lokalerna byggs om och faktiskt redan är trånga gör det ännu svårare. Man får inte låta sig bländas av den fina gräsmattan – det är den inre organisationen, lärarnas nöjdhet och elevernas trygghet som räknas.

Jag anser att ett ledande, eftertraktat och tryggt gymnasium på Lidingö är något av det viktigaste vi kan erbjuda våra ungdomar. Självklart vill många ungdomar åka över bron, men detta skall inte hindra vår ambition att vilja behålla dem som ändå väljer de program som finns på Hersby.

Ett grundläggande problem för att vända utvecklingen är den så kallade KSL-pengen. En gemensam prislista mellan 26 kommuner i länet som bland annat antar att lokalhyror och löner är desamma på Lidingö, i innerstaden och Norrtälje. Just nu är denna peng under revidering – våra styrande politiker bör sätta sig in i detaljerna och påverka utformningen så att inte Lidingö och Hersby fortsätter att missgynnas.

Mattias Danielsson 2014-06-01 11:35

Som tidigare gymnasielärare på Gångsätra gymnasium (2004-2012) är det med stolthet och förståelse jag ser tre av mina tidigare kollegor och några av de mest kompetenta lärare jag träffat under min tid som lärare skriva om sin arbetssituation ovan.

Åren på Gångsätra, framförallt de sista, präglades av frustration över den ekonomiska situationen där försök till besparingar som inte ledde till personalminskning hela tiden resulterade i motstånd. Att säga upp datorer blev helt plötsligt dyrt. Att säga upp lokaler som inte användes blev nästintill omöjligt. Att dra ner på personalstyrkan genom att exempelvis inte nyanställa var däremot aldrig ett problem.

Att nu se mina kollegor drabbas av minskad skolpeng och att resultatet blir att 12 lärartjänster försvinner är således inte det minsta förvånande i mina ögon.

Konsekvensen av denna neddragning för de fantastiska lärarna jag vet finns på Hersby blir att antingen tar de beslutet att sluta vara just så fantastiska för att själva överleva eller så fortsätter de och går in i väggen om ett tag. Resultatet blir ändå det samma; Lidingös ungdomar får mindre stöd och sämre undervisning.

Efter åtta år inom Lidingö stad och två år tittandes på arbetet utifrån är det min egen högst personliga slutsats att de folkvalda inte på allvar vill bedriva gymnasieverksamhet på Lidingö och om jag inte redan hade lämnat ön hade jag börjat se mig om efter en ny arbetsplats.

Jag hoppas att Lidingöborna är medvetna om vilket privilegium det är att ha möjlighet att skicka sina ungdomar till dessa duktiga lärare inom kommungränsen. Ta väl hand om dem så att de kan fortsätta att ge era barn den undervisning de förtjänar.

Johan Lundgren 2014-05-30 23:05

Det är tragiskt att man som medborgare måste peka på politikers hyckleri då den tredje statsmakten tappat intresset för grävande och ifrågasättande journalistik. Lidingös skolor har länge fört en orättvis fajt mot stadens politiska majoritet. Då barnen trots allt uppvisat förhållandevis goda resultat har belöningen från beslutsfattarna inneburit ytterligare besparingar. Att politikerna fortfarande tror att skolans ekonomi fungerar som vilket företags som helst är dels ofattbart dels sorgligt. Staden satsade mycket pengar på att samla gymnasieresurserna vid Hersby. Trots det sänkte man skolpengen med 12% vilket inför kommande år inneburit en minskning av personalen med 12 lärartjänster. De lärare som stannat kvar har sett sin undervisningstid öka som Mattizon ovan beskriver. Lärarna får inte som den politiska majoriteten hävdar mer tid med eleverna utan mindre. När ska detta hyckleri sluta? När får vi se seriösa satsningar på våra barns utbildning. När kan vi med stolthet tala om “Sveriges bästa skola”?

Cecilia Schnackenburg Fosshaug 2014-05-30 20:01

Jag instämmer helt och fullt. Tommy Mattizon och jag är kollegor sedan tio år och vi bevittnar dagligen hur skickliga lärare som både vill och vågar snart inte längre kan. Vi är säkra på att vi skulle kunna bidra till att skapa Sveriges bästa skola, men som det ser ut nu – och som det kommer att se ut efter sommaren, ter det sig allt mer som en omöjlighet. Lidingö kommun sviker både sina ungdomar och sina lärare. Det är mycket olyckligt.

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google