Väder Lidingö

Lidingö fredag 22 oktober 2021 v. 42

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Debatt: Ingen närpolis på Lidingö

fredag 21 november 2014 00:01

Polisen genomför en omorganisation i syfte att effektivisera polisen och komma närmare medborgarna.

För oss på Lidingö blir dock effekten den motsatta; från att ha haft en mycket liten polisiär närvaro har vi nu att se fram emot att vår polisstation ska stängas. I förra veckan rapporterade Lidingö Tidning, Mitt i, att det innebär att vi efter jul inte kommer att ha några närpoliser kvar överhuvudtaget.

Efter vågen med kvinnoöverfall engagerade jag mig i trygghetsfrågorna. Jag skrev artiklar, samlade in synpunkter från Lidingöborna och ordnade ett öppet Trygghetsmöte. Jag fick efter ett tag därför också överta en plats i Polisnämnden.

Polisnämnden skiljer sig från andra nämnder jag suttit i på ett ganska avgörande sätt; de politiska ledamöterna, dvs folkets representanter, ska bara lyssna. Vi får ställa frågor, och tycka kan vi ju, men vi deltar inte i att fatta några beslut.

Dessutom upphör Polisnämnden att existera från och med årsskiftet.

Så när nu Lidingö blir av med all polisiär närvaro finns det ingen naturlig väg för oss folkvalda att välja för att påverka denna oacceptabla situation.

Andra kommuner drabbas också. Exempelvis föreslås polisstationerna i Kisa, Åtvidaberg och Söderköping läggas ner. Även här är medborgarna oroliga och den 18 november överlämnades 5700 namnunderskrifter till polisen i Östergötland i protest mot att polisstationen i Kisa ska läggas ner. Även vi på Lidingö bör protestera, så högljutt som möjligt, både politiker och medborgare.

Jag känner mig djupt bekymrad över det som håller på att hända men jag känner mig också rådvill inför hur vi ska kunna påverka det.

Vetskapen om att Lidingö inte har någon närpolis skapar inte bara en känsla av otrygghet hos oss som bor här, det är självfallet även så att det försätter oss i en än mer utsatt position. För den som planerar att begå ett brott är det ju självfallet frestande att välja en kommun där man vet att polisen inte är närvarande.

Den kommande mandatperioden kommer jag att skapa så mycket opinion jag kan för att påverka detta galna beslut. Jag hoppas att många fler än jag kommer att höja sina röster.

Rebecca Krus, Folkpartiet

Dela Debatt: Ingen närpolis på Lidingö

Kommentarer

Mikael Olofsson 2014-11-25 22:29

Nu vet jag inte exakt hur det kommer att fungera men jag hoppas att utryckningar inte kommer att utgå från Kungsholmen, isf lär det ju ta minst 30 minuter i rusningtrafiken.

Hur många andra städer i Sverige med ~45000 invånare saknar polisstation? Att vi bara har en broförbindelse bör väl dessutom göra detta unikt, dvs man vet varifrån polisen kommer att komma och när (om)...

Dessutom skadar ju inte lite lokalkännedom, både geografisk och social.

Jonas Vedin Forsberg, Folkpartiet 2014-11-24 20:52

Att omorganisera och effektivisera myndigheter nödvändigt och i många fall av godo. Polisens omorganisation i Stockholmsområdet ställer jag mig dock, precis som Rebecca Krus, en aning frågande till. Hur kommer polisen närmare medborgarna?

Den inträffar också vid en synnerligen olämplig tidpunkt. Lidingö har genomgått en våg av kriminalitet i form av våld, inbrott och narkotikamissbruk. Nu mer än någonsin krävs en aktiv polisnärvaro som tillsammans med andra aktörer i samhället kan arbeta långsiktigt och preventivt för att ön ska vara en trygg plats.

Utan den grundläggande tryggheten kommer Lidingö inte förbli "Hälsans ö".

Stefan Wickberg 2014-11-24 10:24

Med 33 år i polisyrket måste jag, tyvärr, hålla med er allihopa! All polisverksamhet både börjar och slutar med ordentlig lokal kännedom och förankring. Om polisen haft en ordentlig lokal förankring sedan länge med uthållighet (och gärna lite blandad kulturell kompetens!) i Husby och Tensta och där invånarna i området känt att den lokala polisen är DERAS polis för DERAS skull, så är jag inte så säker på att vi fått sett upploppen vi såg trots utanförskap, arbetslöshet och hopplöshet.

Att polisen bara kommer när det är blåljus som gäller eller olika slags tillslag är förödande för förtroendet och man behöver inte vara någon Einstein på golvet för att förstå detta. Man kan fundera länge på vilken verklighet vår överhet har angående hur det här fungerar på golvet!

Ett exempel bland många från Arvika i slutet av 80-talet som jag var med om. En man tillika jägare med vapen gjorde klart att han skulle skjuta sin hustru och de var förskansade i deras gemensamma bostad. Poliskåren i Arvika bestod av en enda patrull. Glöm piket etc. När vi kom fram stod mannen vid porten och berättade att vapnet låg i köket. Vakthavande kom på att han kände brodern till mannen och ringde upp denne som i sin tur pratade ut mannen medans patrullen åkte ut! Klappat och klart utan buller och vi kunde till och med mänskligt stötta både kvinnan OCH mannen med hjärnsläpp! Tyvärr gav inte den här händelsen någon pinne i statistikköret som man idag tillber som en gud och på den tiden fanns inte sådant i tänket. Det enda vi hade framför oss var att lösa fallet så professionellt som möjligt.

Hur kan man då översätta detta till 2015 och Lidingö? Enkelt! Områden som polisen lämnar skapar just det utrymme som med tiden får en förödande utveckling oavsett Husby eller Lidingö. Sen spelar det ingen roll att Lidingö just idag är i topp bland Sveriges kommuner. Kunde inte låta bli att kommentera denna tråd som jag hittade trots att min verklighet i Värmland är långt ifrån Lidingö!

Önskar er Lidingöbors engagemang lycka till. Jag tror faktiskt att ert engagemang är jätteviktigt!! Jo just det! Kan inte låta bli att citera en mycket hög chef som förklarade för mig att det polisarbete som inte mäts finns inte! Underförstått, man har smitit ifrån tjänsten och med emfas fick jag dessutom veta att polisen "endast ska arbeta med mätbara resultat"!! Jag inbillar mig att både kvinnan och mannen i exemplet plus allmänheten skulle tycka att vi gjorde ett bra arbete väl värd den lön vi uppbringade för tillfället och många andra tillfällen också som på något sätt skulle kunna utgöra exempel i det jag vill säga. Jag känner mig luttrad!

Joachim Hägg 2014-11-23 08:25

Jag och SD kommer att arbeta i samma riktning som dig Rebecca. Vi är ca 45.000 personer som bor på ön och vi lever i verkligheten och här förekommer brott precis som överallt annars. Trygghet är en upplevd känsla för var och en och jag känner mig definitivt inte tryggare när en avvecklad närpolis på ön ger signaler att en av Sveriges rikaste kommuner saknar resurser för snabba utryckningar och för ett effektivt skydd och ökad trygghet för sina invånare.

Anders Bergstedt, jag delar inte din förhoppning om att Dan Eliasson kommer att lyckas bygga upp en ny och effektiv polismyndighet. Eliasson har varit GD på Migrationsverket och Försäkringskassan och INTE gjort ett bra jobb annat än att skapa mycket svåra arbetssituationer för myndigheternas anställda. Helt fel person att styra in polisen in i framtiden! För att vara Rikspolischef anser jag att man måste ha ett gediget förflutet inom polisen för att effektivt kunna se hur den gamla organisationen på bästa möjliga sätt ska kunna ta sig an de nya utmaningar den ställs inför. Har mycket svårt att se poliser kommer att gilla och respektera Eliasson.

Ola Korsfeldt 2014-11-22 16:32

Utmärkt att fler är jag och Anders Bergstedt engagerar sig i frågan.
Det är ju klar att Lidingö måste ha kvar sin närpolis, då
det har varit kvinnoöverfall och annat. Dessutom är det många på Lidingö som har båt. Utombordare är som bekant
hårdvaluta för såväl tjuvar som hälare. Vidare måste det
finnas en sjöpolis som håller ordning i skärgården med all båttrafik, vilken kan utgå från Lidingö.
Mangla politikerna så att de får tänka om och ändra hela
reformen.

Ola Korsfeldt Eskilstuna

Anders Bergstedt 2014-11-21 10:32

Rebecca Krus är nästan den enda Lidingöpolitiker som verkligen tidigt insett farans riktning och försökt att göra något. Nu har vi äntligen fått en ny Rikspolischef, Dan Eliasson, som har de personliga förutsättningarna att klara detta omöjliga jobb.

Då måste Lidingöbor och politiker sluta sig samman som de ovan nämnda och sätta hårt tryck på främst Christian Agdur som får ganska stor frihet att planera verksamheten inom City där Lidingö ingår. Var och en förstår att risken är stor att Lidingö kommer att vara helt ointressant i prioriteringshänseende. Gå gärna in och läs på www.blåljus.nu www.polisprofessorn.se www.polissamordningen.se och www.dagensjuridik.se

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google