Väder Lidingö

Lidingö söndag 14 juli 2024 v. 28

Senaste kommentaren - Se fler

Debatt: Ingen ska berika sig på politik

onsdag 28 november 2018 15:34

Att vara politiskt förtroendevald är bland de finaste förtroenden man kan få. Det innebär att människor satt sin tilltro till en och ansett att man har förtroendet att representera dem och deras intressen. Vi som är förtroendevalda politiker på Lidingö har ett stort ansvar att utifrån vår bästa förmåga fatta beslut som gynnar Lidingöborna.

Vi i Vänsterpartiet menar att det är självklart att man som förtroendevald ska få ersättning för förlorad arbetsinkomst och man ska få goda villkor för att arbeta politiskt. Samtidigt är vår åsikt att man aldrig ska sko sig på sitt politiska uppdrag. Ingen ska syssla med politik för att det är en bra inkomstkälla. När det blir drivkraften får vi både sämre politiker och sämre politik. I grunden är det viljan att driva den politik som man menar bäst gynnar kommuninnevånarna som ska vara drivkraften, inget annat. Det är också extra viktigt att vara vaksam på sådana frågor utifrån det faktum att politiker, till skillnad från de flesta andra, sätter sina egna löner.

Ingen heltidsarvoderad politiker i Vänsterpartiet tjänar mer än 28 400 kronor per månad. Eventuellt överskott går antingen till partiet eller till andra välgörande ändamål. Orsaken till detta är att vi anser att det är viktigt att politiker inte lever i en annan verklighet än sina väljare och har annorlunda livsvillkor än dem. Att den styrande majoriteten på Lidingö inte håller med är tydligt. Kommunstyrelsens ordförande höjer sin lön från 88 400 kronor per månad till 108 800 kronor. De heltidsarvoderade kommunalråden tjänade tidigare 66 300 kronor per månad. Deras nya heltidsarvodering blir 81 600 kronor.

Vänsterpartiet ställer sig kritiska till den höjning av politikerarvoden till i första hand heltidsarvoderade politiker hos majoritetspartierna, som den politiska majoriteten nu föreslår. När de samtidigt beslutar om att sänka skatten, höja politikerarvodena och försämra föreningslivets villkor får vi en politik i Lidingö stad som inte gynnar några andra, än dem som varit med och beslutat om den och andra i samma inkomstgrupp.

Jonas Lundgren (V)
Gruppledare

Jonas Lundgren. Foto: VänsterpartietJonas Lundgren. Foto: Vänsterpartiet

Dela Debatt: Ingen ska berika sig på politik

Kommentarer

Hans Jakobsson 2018-11-29 14:56

Så skönt att se och höra dig sätta ner foten så det hörs och syns. Jag misstänker att mången Lidingöbo är överens med dig. Lidingö behöver dig.

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google