Väder Lidingö

Lidingö torsdag 30 november 2023 v. 48

Senaste kommentaren - Se fler

Debatt: (L) vill ha fler poliser och nya beredskapspoliser

tisdag 3 maj 2016 11:35

Liberalerna på Lidingö föreslår i nedanstående debattartikel att beredskapspolisen återinförs, som reserv att kallas in vid kriser och samhällsstörningar. Dessutom vill partiet ha 2 500 nya poliser. För Lidingö skulle det innebära 12 nya poliser och 24 beredskapstjänster. Det skriver oppositionsrådet Amelie Tarschys Ingre (L).

Under Alliansregeringen ökade antalet poliser kraftigt till 20 000. Men de räcker inte längre, Sverige behöver fler poliser. Sverige har en ökande befolkning, migrantsituationen har lett till en väsentligt ökad arbetsbelastning och terrorhotnivå har höjts. Polisen måste ha höjd kapacitet för att klara allt från vardagsbrott till terrorism. Liberalerna satsar därför en miljard kronor på 2500 nya poliser och 5000 beredskapspoliser till 2020 i vårbudgeten. För Lidingö skulle det innebära 12 nya poliser och 24 beredskapstjänster.

Med en satsning på 2500 nya poliser och en satsning på fler civilanställda inom polisen så ökar vi tryggheten och brottsbekämpningen i hela landet.

För att öka beredskapen föreslår vi att beredskapspolisen återinförs, det är en reservpolis som kan kallas in vid kriser och samhällsstörningar. Fram till 2012 hade Sverige en beredskapspolis. Den lades ned med motiveringen att den inte längre behövdes då antalet poliser ökat och totalförsvarsplikten i fredstid förändrats.

Sedan dess har omvärldsläget och polisens förutsättningar förändrats. Enbart det senaste året visar att polisen i vissa mycket ansträngda lägen, där hela samhällsorganisationen sätts på prov, måste kunna kalla in förstärkning till exempel skulle det varit en värdefull förstärkning under den akuta flyktingkrisen hösten 2015. Skogsbranden i Västmanland 2014 är ett annat exempel där beredskapspolisen hade kunnat fylla en viktig funktion.

Liberalerna vill skapa en modern beredskapspolis, som ska kunna kallas in vid fler situationer än förut. Tjänstgöringen ska bygga på frivillighet och tidsbegränsade kontrakt för personer som har detta som ett åtagande vid sidan av sitt ordinarie arbete. Beredskapspolis ska stå under polisens befäl.

Sverige ska vara ett tryggt land. Att tillhandahålla ett effektivt och tillförlitligt polisväsende tillhör en av samhällets absoluta kärnuppgifter. Men för att upprätthålla trygghet och ordning krävs det att polisen fått tillräckligt med resurser.

Amelie Tarschys Ingre (L)

Dela Debatt: (L) vill ha fler poliser och nya beredskapspoliser

Kommentarer

Daniel Bergman 2016-05-04 10:49

Som fd beredskapspolis så har jag mycket svårt att se hur en civil organisation som RFG skulle ta sig an uppgifter som kräver polismans befogenhet för att inte tala om en eventuell incident som kanske kräver våldsanvändning.

Som beredskapspolis var jag utrustad med månader av utbildning, praktiska övningar i både självskydd och omhändertaganden samt i stort samma utrustning som en polis. Dvs pepparspray, ASP batong, handfängsel och skyddsväst samt CGA2 karbinen alternativt polisens vanliga Sig Sauer pistol.

Jag är säker på att FRG gör ett utmärkt arbete liksom många andra frivilliga organisationer som hemvärnet etc.
Men de saknar som sagt nödvändiga förutsättningar, både i kunskap, utrustning men framförallt juridiskt för att verka som ett starkt komplement till ordinarie polis i fredstid.

//Daniel Bergman

Claes Andersson 2016-05-03 22:20

Beredskapspolisens huvudsakliga uppgift var att komplettera yrkespolisen vid större påfrestningar. De skulle då avlasta med mindre kvalificerade uppgifter som dock krävde polismans befogenhet. Tyvärr motarbetades organisationen av Polisförbundet som till sist lyckades få RPS och dåvarande regering att lägga ner verksamheten.
FRG är en annan mycket bra frivilligorganisation, men som inte kan jämföras med eller ersätta beredskapspolisen.

Birgitta Olsen 2016-05-03 17:00

Lidingös Säk.chef kanske kan informera om dagens FRGs status. FRG är en bra ersättning för beredskapspolisen.

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google