Väder Lidingö

Lidingö torsdag 30 november 2023 v. 48

Senaste kommentaren - Se fler

Debatt: Liberalerna smiter undan ansvar

söndag 19 juni 2016 13:44

I morgon måndag debatteras Lidingöhem i Lidingös kommunfullmäktige. Centerpartiet anser, i nedanstående debattartikel, att Liberalerna under sina tidigare tolv år i majoritetsställning medverkade till att dränera Lidingöhem på kompetens så att det nu är "ett litet, inaktivt och förvaltande bolag". Man hänvisar också till att Liberalerna under sin tid inte krävde folkomröstning när Lidingöhems 626 hyreslägenheter i Högsätra omvandlades till bostadsrätter.

Liberalerna har suttit i majoritetsställning på Lidingö i 12 år. De har ansvaret för hur Lidingöhem ser ut idag. Ett nedkört, litet bolag med stor underhållsskuld. Lidingöhems bestånd motsvarar endast 2,7 % av Lidingös bostadsmarknad. Liberalernas politik i majoritet har under mer än 10 års tid dränerat Lidingöhem på kompetens och gjort det till ett litet, inaktivt och förvaltande bolag. Utredningen om Lidingöhem visar att det skötts så illa att bolaget inte följt lagens intentioner.

Att bygga upp och utveckla Lidingöhem från den positionen skulle ta lika lång tid som det tagit för Liberalerna att nedmontera bolaget. Liberalerna framställer Lidingöhem som den magiska lösningen på de bostadssociala behoven. Sanningen är att det skulle ta betydligt längre tid att få igång nybyggnation från Lidingöhem än att använda fastighetsbolag som redan idag har kompetensen och kunskapen att bygga hållbart.

Bostadsmarknaden på Lidingö är väldigt attraktiv och exempelvis var det 12 aktörer som var med och tävlande om att få bygga 150 hyresrätter i Rudboda. Vi vill, förutom Lidingöhem, också använda resterande 97,3 % av Lidingös bostadsmarknad.

Vi i Centerpartiet får nu ta ansvar för den politik Liberalerna fört i majoritetsställning. Vi ger Lidingöhem en ny struktur tillsammans med nuvarande majoritet. Större delen av fastigheterna kommer behållas i stadens ägo och vi genomför även ett pilotprojekt för ungdomsbostäder med expresshantering.

Stadens viktigaste uppgift framåt är att i dialog med medborgarna skapa planer som möjliggör rätt byggande med blandade upplåtelseformer. För Centerpartiet är inte det viktiga vilket företagsnamn som står på husväggen utan vilket innehåll som skapas förde boende.

Lidingöhems kassa på 658 miljoner har legat på hög i Lidingöhem under flera års tid – det har varit en dålig affär. Det är så Liberalerna under sin tid i majoritet ”använt” Lidingöbornas tillgångar. Nu protesterar de vilt när vi tillsammans med majoriteten ser till att kassan kan användas till angelägna investeringar för Lidingöborna i till exempel skola, infrastruktur och ny simhall.

Liberalerna driver nu en folkomröstning för att rädda sig från den politik man själva fört. Namninsamlingen har gällt om Lidingöhem ska säljas eller inte. Vi i Centerpartiet har tillsammans med majoriteten kommit överens om att huvuddelen av Lidingöhems fastigheter behålls i stadens ägo inklusive alla äldreboenden. Folkomröstningen skulle alltså handla om ja eller nej till om cirka 100-140 lägenheter, eller 0,7 % av Lidingös bostadsmarknad, ska säljas till en långsiktig aktör inom hyresmarknaden eller inte.

Under Liberalernas tid i majoritet sålde och ombildade Lidingöhem 626 hyreslägenheter i Högsätra till bostadsrätter – då ropade man inte efter folkomröstning?

Vad skulle göra Lidingö bättre på att driva bostadsbolag nu än tidigare? Det är misskött, inaktivt och har inte följt lagens intention. Detta trots att Liberalerna med sinvurm för Lidingöhem suttit i majoriteten under alla dessa år. Centerpartiet får nu ta ansvar och tillsammans med majoriteten pekar vi ut vägen framåt där staden blir en aktiv planaktör och använder den kompetens för byggande som redan finns – det gör att vi kan starta arbetet redan idag.

Patrik Buddgård, gruppledare (C)
Christer Mohlin, ordförande (C)
Tor von Sydow (C), Caroline Sandblom (C), Kent Björnberg (C), Rebecka Öberg (C), Anders Öhrström (C), Christina Wahlström (C), Rolf Hattenbach (C), Ulf Weidling (C), Lotta Cavalli Björkman (C), Lilian Becker (C). Ledamöter och ersättare i fullmäktige.

Dela Debatt: Liberalerna smiter undan ansvar

Kommentarer

Anders Wennberg 2016-06-20 22:14

Klockren artikel om hur Liberalerna agerat, eller kanske inte agerat, under alla år vid makten. Det ni borde ha gjort var att stoppa försäljningen av Kantarellen, tillsatt proffsig ledning för bolaget, tillsatt en bra styrelse, krävt att ordföranden tog sig ansvar genom att avgå osv. Bara om ni drivit detta är ert "behålla Lidingöhem" trovärdigt.

Kanske kan era kommentarer om att det är historia och att ni ändrat er trots allt godtas, men bara givetvis om det finns en bra plan för att förnya och vidareutveckla det som är kvar... Finns det en sådan?

Bo Widerström 2016-06-20 09:54

Jag skrev den 14/6 “Att äga fastigheter på Lidingö har långsiktigt varit mycket lönsamt och är därför ett säkert sätt att bygga upp ett kapital som ger styrka. Detta borde politikerna tänka på när man nu vill fortsätta att sälja ut Lidingöhem.”

http://www.lidingosidan.se/politik/majoriteten-och-centerpartiet-dumforklarar-lidingoborna/#comment19932

Vidare visade jag att Lidingös skattebetalare idag har gått miste om ca EN MILJARD KRONOR genom att 2010 sälja ut Lidingöhens lägenheter i fastigheten Kantareller. Inga politiker på Lidingö har troligen gjort en så katastrofalt dålig affär .

Henrik Å. det handlar inte om socialism om man vill behålla fastigheter som genererar en stabil värdetillväxt och avkastning. Att sätta politisk ideologi före ekonomiskt tänkande är oklokt. Det var också ett konstigt tänkande när Moderaterna, som har många ekonomer i sin ledningen, t.o.m. sålde sin egen fastighet på S. Kungsvägen och vad jag hört placerade pengarna på räntekonto.

Den enkelt byggbara marken på Stadshusparkeringen och ner not f.d. polishuset är mycket värdefull och skulle kunna bebyggas av Lidingöhem. Man behöver inte anställa egen personal utan kan t.ex. anlita något CM-företag (Construction Management) som är bra på att bygga billigt. Det svåra är att ordna bra provisoriska parkeringsplatser under byggtiden. Ett privat fastighetsbolag skulle förmodligen inte tänka lika långsiktigt vad gäller behovet av många P-platser under mark på detta område.

Även de inritade ca 5 nya huskropparna efter Lejonvägen är lättbyggda. Det kommer dock att bli fult med dessa inträngda hus. Jag kommer ihåg att Hans Barje skrev på Lidingösidan att han inte ville ha dessa hus. Kan inte Hans nu se till att de tas bort.

Jag rekommenderar politikerna att inte låsa sig för att bara sälja den byggbara mark utan ha dörren öppen för att själva bygga med CM- företag. Detta alternativ kan också pressa upp priset på marken om man ändå väljer att sälja marken.

Anders Håkansson (S) 2016-06-19 17:46

I skolans värld, oavsett om man tycker att privata vinster är bra eller inte?
Låt oss rikta blicken mot academedia ett företag som växer och som växer på lånade pengar och på skattemedel i form av skolpengen.

Varför väljer majoriteten på Lidingö (M) (LP) (KD) och med stöd av Centerpartiet. Varför väljer ni inte att låna till infrastruktursatsningar?
Lidingö är lågt belånade, marknaden ja räntorna är mycket fördelaktiga.
Varför säljer ni ut en investering i lidingöhem, byter växande bundet kapital som kan återinvesteras i fastigheter som visat sig vara bra investeringar.
Att majoriteten missat en miljardökning av Lidingöhems kapital genom att välja att ha 650 miljoner i kassan istället för i fastigheter, det är en katastrof för lidingöborna, men nu tar nästa majoritet och säljer ut tillgångarna och har inget kvar i plånboken efteråt?
Och varför får inte skattebetalarna välja själva?

Lidingöhem kunde ha genererat ekonomiska värden åt Lidingös skattebetalare, vinstutdelningen och historisk starkt ökande värden i fastigheter.

Lidingöhem kan genom kommunalt ägande styras till investeringar i nya äldreboenden, ungdomsbostäder och hyreslägenheter för alla.

Ni påstår att ni tar ansvar, det gör ni inte.
Ni lämnar walk over och kliver av spelplanen och hoppas på att andra ska fixa det ni inte klarar av.
Finns det någon sämre form av politik?

Samhället, det goda samhället bygger vi gemensamt.
Ni väljer att inte ta ansvar för Lidingö stads möjligheter som fastighetsägare i allmännyttan.
Fyra borgerliga partier väljer att skattebetalarna inte får välja.
Centerpartiet som innan valet ville utveckla, bygga upp och stärka Lidingöhem, vill nu riva ner och förstöra?
Det hjälper inte att peka finger åt Liberalerna och säga att de också " sålt lägenheter utan folkomröstning".
Centerpartiet har ett val NU, precis NU. Låt oss ha en folkomröstning.
Skattebetalarna är på väg att göra en dålig affär, det visste de inte vid valet 2014!
Låt de få välja nu, säg ja till folkomröstning!

Anders Håkansson

Amelie Tarschys Ingre (L) 2016-06-19 17:05

Vi liberaler har under våra 12 år i majoriteten drivit på för ett aktivt Lidingöhem, dock har vi haft det stora partiet emot oss.

Inför valet 2014 skrev C i sitt lokala partiprogram att de ville "öka lidingöbornas påverkansmöjligheter". I en artikel till Lidingö tidning daterad 17 maj 2013 skrev dåvarande oppositionsråd Kent Ivarsson, ordförande Christer Mohlin, fullmäktigeledamot Kent Björnberg och ledamot i Lidingöhems styrelse Tom Sacklén bl a "C vill att Lidingöhem åter ska bli aktivt på Lidingös bostadsmarknad för människor i olika livssituationer".

Centerpartiet på Lidingö har en historia av att ofta byta åsikt. Nu är Centerpartiet på väg att återigen svika sina tidigare löften.

Imorgon kommer frågan om Lidingöhems framtid upp i kommunfullmäktige.

Jag vädjar till alla centerpartister i kommunfullmäktige på Lidingö att lyssna på de drygt 4700 lidingöbor som krävt att ta ställning till Lidingöhems framtid och rösta ja till en folkomröstning.

Henrik Åkermark 2016-06-19 14:46

Tack för en mycket bra och balanserad sammanfattning av situationen för Lidingöhem och som visar ett ansvarstagande och som också klargör (även för (L) vad det egentligen rör sig om.
Jag kan förstå att (S) driver kampanjen mot försäljning av populistiska och socialistiskt ideologiska skäl. Så låt oss förbigå det med tystnad.
Men det förvånar mig att (L) ägnar sig åt en populism som får mig att ifrågasätta deras verkliga intentioner. Inte minst är jag besviken eftersom jag är uppvuxen i ett liberalt/folkparti hem.
Men redan den tidigare perioden av populistisk och och vänstervriden inriktning fick mig att inse att min hemvist var ett annat parti med en tydligare profil och som inte "prostituerade" sig för att som en vindflöjel vända efter vinden.
Jag trodde i min enfald och med vissa positiva känslor fortfarande för (L) att det nu hade blivit ett "vuxet" parti.
Men kanske hade jag fel.
Jag kan bara hoppas att kravet på folkomröstning är en tillfällig felnavigering som lett företrädarna vilse och att det i inte är ett billigt försök till röstfiske.
Jag hoppas att man med lite eftertanke och sunt förnuft kan komma till sans och hitta rätt igen.
Jag och många med mig tycker att ett stöd till majoritetens förslag är självklart och att det därmed också är självklart att säga nej till folkomröstning för att spara det verktyget till större frågor.

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google