tisdag 7 november 2017 20:22
Hur kan en ny spårbro beslutas innan det är avgjort om Spårväg City kommer att byggas? Var finns redovisningen av tidsvinsterna för cyklisterna? Kan Lidingöbanan dras upp till Torsviks torg utan att förstöra Lidingös entré? Finns avtal med Stockholms stad om hur bron ska utformas på den planerade kajen i Ropsten? Varför har inte Lidingö stad redovisat en analys av möjligheter till finansiering av Lidingöbanan via centrum, när flera möjligheter finns? Dessa frågor och fler ställer Centrala Lidingö Villaägareförening (CLV) genom sin ordförande Hans Lefvert i denna debattartikel.
Centrala Lidingö Villaägareförening (CLV) har tagit del av underlaget till senaste mötet i kommunstyrelsens arbetsutskott om information inför kommande investeringsbeslut för den nya bron. Tyvärr är underlaget undermåligt och saknar avgörande analyser, fakta och slutsatser om hur en framtidsinriktad bro ska utformas.
Vi frågar oss:
Hur kan spårbron, som en del av infrastrukturen till spårvägen för Lidingö och eventuellt även Spårväg City beslutas innan det är avgjort om Spårväg City kommer att byggas?
Hur kan en ny låg bro mot Lidingö byggas, när 2/3 av cykeltrafiken missgynnas med branta backar upp till Torsvik/Centrum och Baggeby? Var finns redovisningen av tidsvinster för cyklister, där även de oundvikliga backarna är inräknade?
Hur kan Lidingöbanan dras upp till Torsviks torg utan att förstöra Lidingös entré? Kommer Lidingöbanan genom centrum någonsin kunna byggas eftersom den alternativa tunneln blir mycket dyr och saknar möjlighet till hållplats i Torsvik?
Hur kan investeringsbeslut tas innan avtal finns med Stockholm stad om hur bron ska utformas på den planerade kajen och hållplatsen i Ropsten lokaliserats?
Varför har inte Lidingö stad redovisat en analys av möjligheter till finansiering av Lidingöbanan via centrum, när flera möjligheter finns?
Våra synpunkter:
* Nya bron har en lutning på 1.8 %. Majoriteten har i debatten och i kommunfullmäktige framställt en hög bro mot Lidingö med 2 % lutning som omöjlig för cyklister. I inriktningsbeslutet var en gräns satt för lutningen på bron till 2 % som är en acceptabel lutning för gång- och cykeltrafiken. Nuvarande förslag är sämre för cykeltrafiken än den gamla bron. De som cyklar till norra ön ska först upp och ner på bron. De som ska till centrala och södra delar av ön ska först upp och ner på bron för att sedan ta sig upp för de branta backarna mot Torsvik och Baggeby. En hög bro mot Lidingö med lutning 2 %, innebär att flertalet cyklister äntligen slipper de branta backarna och skulle ge tidsvinster för hela resan för merparten cyklister. Detta kan enkelt visas i en ny beräkning av samhällsekonomin, där inte bara cyklingen på bron inräknas som i tidigare beräkning i inriktningsbeslutet, utan också de oundvikliga backarna på Lidingösidan.
* Möjligheten att från den låga bron komma upp till Torsviks torg, vid en omdragning av Lidingöbanan via Torsvik/Lidingö C, visas nu av Lidingö stad för första gången med en genomarbetad skiss över den första delen genom Flaggberget, som funnits i ett år utan att presenteras! Maxlutningen blir 5 %, men för att detta ska vara möjligt krävs att spåren läggs på en bro som börjar vid bilbron och går fram längs stranden till Flaggberget mycket nära villabebyggelsen och seniorbostäderna. Spåren fortsätter genom Flaggberget i ett djupt bergdike, som kommer att totalt förstöra landskapet och närmiljön. Här måste staden redovisa sektioner som tydliggör förhållandena längs passagen. Spåren fortsätter sedan på Islinge Hamnväg som blockeras för biltrafiken och infarterna till bostadshusen.
Konsekvenser av bron utmed stranden och den djupa skärningen för stads- och landskapsbilden vid Lidingös viktigaste område, infarten, blir betydande. Kostnader för genomförande och konsekvenser för trafiken i området har inte utretts. Hur detta kan accepteras som ett genomförbart förslag är svårt att förstå mot bakgrund av våldsamma protester från lidingöborna, när bebyggelse av Flaggberget och Torsvik diskuterades för några år sedan i planprogrammet. Detta kommer aldrig att kunna genomföras! Lidingö stad borde snarast visa lidingöborna hur man har tänkt dra Lidingöbanan upp till Torsviks torg. Detta är ju själva förutsättningen för Lidingöbanan genom centrum!
Alternativet att dra spårvägen i tunnel hela vägen från stranden upp till i höjd med stadshuset, innebär förutom en stor kostnad, att en hållplats i Torsvik troligen omöjliggörs.
* Om Lidingöbanan genom Lidingö C inte går att genomföra på ett acceptabelt sätt från den låga bron kommer Lidingö inte kunna utnyttja potentialen av satsningen på Lidingöbanan/Spårväg City för utveckling av Lidingö. Man är beredd att satsa 647 mkr på en ny bro som inte är flexibel inför framtiden. Lidingö stads agerande verkar handlingsförlamat och faktaresistent. Risken är betydande att Lidingö målar in sig ett hörn och får leva med en bro som varken är optimal för cyklister eller flexibel för utveckling av spårtrafiken. Tyvärr är detta ett långsiktigt beslut som kommer att påverka lidingöbornas resor och möjligheter till service i framtiden.
* Den nya bron ska i Ropsten landa på en kaj, som byggs cirka 60 meter utanför den befintliga strandlinjen, där nya bostäder ska byggas. Bostäderna riskerar att bli mycket dyra att bygga eftersom marken måste skapas ute i Värtan och extra kostnader för kajen måste täckas. Vi bevittnar nu en vikande marknad, där lyxbostäder blir allt svårare att sälja. Fastighetsbolag specialiserade på denna nisch börjar få stora problem. Att i detta läge ta ett investeringsbeslut utan ett avtal med Stockholm stad om hur strandområdet gestaltar sig innebär en avsevärd risk. Vem ansvarar för att bron kommer fram till Ropsten och inte slutar ute i vattnet där entreprenadgränsen går idag, om inget avtal finns med Stockholm?
* Lidingö stad bör avvakta med investeringsbeslutet tills avtal med Stockholm stad och Landstingets utredning av spårtrafiken finns på plats. Utan dessa underlag är det inte möjligt att i investeringsbeslutet ta hänsyn till den faktiska planeringen i Ropsten och den framtida spårtrafiklösningen i regionen. Lidingö målar in sig i ett hörn! Varför så bråttom när nu den gamla brons skick utvärderas ytterligare och underhållsplaner tas fram till 2025? Avtalet med Landstinget har inget krav på sluttid för den nya bron annat än tidigast 2022. Använd tiden till att ta fram gediget underlag för investeringsbeslutet.
Lidingö den 26 oktober 2017
Centrala Lidingö Villaägareförening (CLV)
Hans Lefvert
Ordförande
Göran Tegnér, ledamot (L) i Teknik- och fastighetsnämnden 2017-11-16 14:40
Stefan Hållberg 2017-11-15 20:24
Hans Lefvert 2017-11-15 17:46
Karin Wallgren 2017-11-10 13:30
Anders Stensmo 2017-11-10 10:44
Mikael Olofsson 2017-11-10 09:11
Anders Odéen 2017-11-09 12:50
Henry Duhs 2017-11-09 12:18
Hans Lefvert 2017-11-09 08:46
Mikael Olofsson 2017-11-08 10:43
Bo Widerström 2017-11-08 01:28
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google