Väder Lidingö

Lidingö torsdag 30 november 2023 v. 48

Senaste kommentaren - Se fler

Debatt: Det behövs lokalpolis varje dag, tack!

onsdag 4 oktober 2017 00:01

Att polisen gick runt i våra centrumbildningar förra veckan och småpratade med vanliga hyggliga medborgare var säkert trevligt, men hade det någon brottsförebyggande effekt? Knappast, det var nog mer en PR-aktivitet när poliserna för en enda dag klev ur sina bilar för att patrullera lite till fots, dock bara under dagtid. Lidingöpartiet menar att kommunala poliser är den enda lösningen för att få en rimlig situation. Då kan varje kommun göra sina egna värderingar vad det gäller behovet av polisnärvaro. Det skriver de båda Lidingöpartisterna Birgitta Sköld och Lars H Ericsson i denna debattartikel.

Så kommer då det besked som vi nog alla länge anat. Det finns inga poliser som är specialdedikerade för att bara vaka över de drygt 47 000 lidingöbornas säkerhet och trygghet. De poliser som finns på ön är influgna hit när något har hänt, eller möjligen på rundresa i polisbil i väntan på larm någonstans i Stockholms city, dit Lidingö hör.

Hur ska man annars tolka polisens specialaktion förra veckan "Lokalpolis för en dag", där poliserna för en enda dag klev ur sina bilar för att patrullera lite till fots, dock bara under dagtid, som det förefaller av reportaget. Att gå runt i våra centrumbildningar och småprata med vanliga hyggliga medborgare är säkert trevligt, men har det någon brottsförebyggande effekt? Knappast, det är nog mer av en PR-aktivitet.

Lidingöpartiet, som sedan länge krävt ökad polisnärvaro på ön, kräver "Lokalpolis varje dag". Vi är övertygade om att synliga poliser som inte bara susar förbi på ett par sekunder i en polisbil i 50-60 kilometer per timme, skulle göra stor nytta när det gäller att störa de figurer som bl.a. ägnar sig åt bostadsinbrott på ön. Fotpatrullerande poliser skulle även kunna bekanta sig med olika ungdomsgrupper på ön för att få ned droganvändningen.

Sverige måste vara det land i världen som har lägst polisnärvaro ute på gator och torg. Hur har det blivit så? Både borgerliga och socialistiska regeringar bär ansvar för läget som det ser ut idag.

Lidingöpartiet menar att kommunala poliser är den enda lösningen för att få en rimlig situation där varje kommun kan göra sina egna värderingar när det gäller behovet av polisnärvaro. Som vi nämnt redan tidigare på denna sida finns många exempel på kommunala polisstyrkor, både inom och utom EU, med fokus på tryggheten i lokalsamhället. Vi uppmanar därför våra riksdagspartier att driva frågan om kommunal polis i riksdagen.

Birgitta Sköld
Kommunalråd Lidingöpartiet

Lars H Ericsson
Ordförande Lidingöpartiet

Dela Debatt: Det behövs lokalpolis varje dag, tack!

Kommentarer

PerInge Zetterberg, styrelseledamot Lidingöpartiet 2017-10-09 13:28

Staffan Anderberg,

Polisiär verksamhet har alltid haft flera syften varav ett är att förebygga brott. Kan du Staffan svara på varför det skulle vara förlegat med större lokal närvaro för att åstadkomma det syftet. En lokal närvaro som vi inte tycks få med rådande ordning, men vilken skulle kunna bli verklighet med en kommunal polis.
För övrigt är statistiken över uppklarade brott faktiskt bättre i de länder som har lokal/kommunal polis. Detta trots att " de lever i det förgångna". Du får gärna förklara det fenomenet också!!

Staffan Anderberg 2017-10-08 14:42

Lars H Ericsson måste leva helt i det förgångna. ”Hellre Kling & Klang-poliser på gator och torg med batong, handbojor och en arrestlokal på ön, än att ge brottslingar fritt fram”. Brottsligheten i dag på Lidingö är helt annan än för 20-30 år sedan. Det är internationella ligor som begår inbrott, stjäler bildelar m.m. Naturligtvis finns det fortfarande även lokala busar, som säljer knark, är berusade eller slåss och bråkar. Dem kan man kanske bruka batong emot, men för att bekämpa brottsligheten på Lidingö krävs resurser, som en lokalpolis omöjligen kan besitta. Och skulle man gripa någon på ön, så inte är det till en lokal arrestlokal man bör ta vederbörande. Men vi behöver ett polisväsende med tillräckligt många poliser och poliser med lokalkännedom.
En kommunalt styrd lokalpolis är helt förlegat. Man kan ju bara tänka tanken att en sådan skulle styras av en politisk nämnd i stil med övriga nämnder på Lidingö. Vi skulle ju riskera att få en Lidingöpartist som ordförande.
Lars H Ericsson, jag är som bekant moderat. Men det var länge sedan jag var aktiv och hade ansvar, så jag besvarar därför inga påhopp på Moderata Samlingspartiet.

Lars H Ericsson, Lidingöpartiet 2017-10-08 02:48

Staffan Anderberg!

Hellre Kling & Klang-poliser på gator och torg med batong, handbojor och en arrestlokal på ön, än att ge brottslingar fritt fram. Jag blir förvånad över ni moderater (med några få undantag) verkar ha kapitulerat totalt inför vardagsbrottsligheten. Lag och ordning var ju tidigare en paradgren för M, liksom Försvarsmakten. Vad har egentligen hänt med moderaternas goda klassiska värderingar? Försvann allt med duon Reinfeldt & Borg och deras märkliga resonemang om att grundläggande nationell säkerhet var särintressen?

Besökte nyligen Tyskland och kunde notera att där finns det en bemannad lokal polisstation och patrullerande poliser på snart sagt varje större järnvägsstation, för att inte tala om gathörn. Gärna en lokalt närvarande svensk rikspolis, men i väntan på det hellre kommunala poliser än privata vaktbolag.

Bästa hälsningar,
Lars H Ericsson

Ulrika Levihn 2017-10-04 20:48

Dessutom, jag tror dessa PR-initiativ är något slags kampanj just nu? Det var samma i Västervik för ett par helger sedan. Beskedet där var dessutom samma som på Lidingö när polisen tillfrågades - inbrott får ni själva skydda er mot.

Ulrika Levihn 2017-10-04 20:44

Polisen engagemang på Lidingö sedan vi blev av med polisstationen har jag bara upplevt som en PR-historia.
Jag förvånar mig att inte fler reagerar, förutom då Anders Bergstedt som kämpar med detta och håller oss informerade.
Men att frivilligengagemanget från en pensionerad polis är Lidingös kanal mot verkligheten visar att det inte står rätt till, även om det är en stor eloge till Anders.

Staffan Anderberg 2017-10-04 20:04

Undrar om inte kunskap och information om internationella ligor är väl så viktigt. Det är ingenting för "Kling och Klang". Brottsligheten är något helt annat nu än på den tid då Lidingös nya polisstation byggdes (som numera är vårdcentraler).

Mikael Olofsson 2017-10-04 10:47

Så mycket för polisens strävan att "komma närmare medborgarna"...

Lokalkännedom och personkännedom är nödvändig varför kontinuitet är viktig!

Ingen skugga över den enskilde polisen - detta är såklart politiska/organisatoriska beslut.

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google