Väder Lidingö

Lidingö torsdag 30 november 2023 v. 48

Senaste kommentaren - Se fler

Debatt: Lönlöst att gripa bostadstjuvarna?

torsdag 19 mars 2015 10:42

Under sportlovsveckan begicks rekordmånga bostadsinbrott på Lidingö. Tisdag 24 februari ägde fyra inbrott rum i Torsviksområdet och vid inbrottet på Skolvägen greps en 40-årig återfallsförbrytare och missbrukare som växt upp på Lidingö. Han häktades av Stockholms Tingsrätt 27 februari. Lidingösidan skrev om händelsen 2 mars under rubriken "Greps i det öppna fönstret".

Stockholms Tingsrätt beslutade att det skulle vara åtal redan 5 mars vilket innebar att polisen inte hade en chans att hinna utreda om 40-åringen också var skyldig till de tre andra inbrotten på ön som hade samma spår. Vid rättegången 11 mars erkände mannen inbrottet på Skolvägen.

Han dömdes till skyddstillsyn och försattes genast på fri fot, trots risk för fortsatt brottslig verksamhet och lång missbruksproblematik. Han saknar sysselsättning och har hela 35 avsnitt i belastningsregistret. Senast i augusti dömdes han till skyddstillsyn för grov stöld . Det nya tillägget på 2 månaders fängelse kommer sannolikt aldrig att avtjänas.

Straffskalan beträffande grov stöld är fängelse i 6 månader upp till 6 år. Vid återfall kan straffet skärpas ytterligare. I denna dom låter man det nya brottet innefattas i tidigare ådömd skyddstillsyn, trots att man bedömer straffvärdet som fängelse 6 månader. Det är lågt, men man går ändå ifrån straffvärdet 6 månader, som enligt lagstiftningen borde innebära ett långt högre straff än fängelse 6 månader, p.g.a. mannens ständiga återfall. Genom att häkta bara en vecka har domstolen förstört möjligheterna att klara upp de tre andra bostadsinbrotten.

Jag har ju tidigare skrivit om bostadsinbrotten på Lidingö och detta är bara ytterligare en bekräftelse på att domstolarna fullständigt struntar i lagstiftningen. Sommaren 2014 greps en 33-årig narkotikamissbrukare, med samma bakgrund som 40-åringen, på bar gärning vid ett villainbrott på Bergsvägen. Han hade gods som uppenbarligen kom från andra bostadsinbrott. Han häktades och dömdes till skyddstillsyn för flera brott, trots att han hade 26 punkter i straffregistret med bl.a. rån och grova stölder med återstående strafftid 1 år och 6 månader. Han var missbrukare sedan tonåren, hade antisocialt beteende och återfallsrisken var hög. Trots det dömde Tingsrätten till skyddstillsyn, med hänvisning till särskilda skäl p.g.a. missbruket. Han straffade ut sig från behandlingshemmet efter någon månad och begick då ytterligare grova brott och fick sammanlagt cirka 5 års fängelse.

Åklagarnas och domstolarnas uppenbara sabotage av polisens arbete är naturligtvis förödande för polisernas motivation. Polisen har fått hård kritik för usel uppklarning av bostadsinbrott. Politikerna har försökt att strama upp lagstiftningen men domstolarna är suveräna och har tvärtom minskat straffen in absurdum.

Anders Bergstedt, pensionerad kriminalpolis, numera samhällsdebattör

Dela Debatt: Lönlöst att gripa bostadstjuvarna?

Kommentarer

Anders Bergstedt 2017-05-20 09:13

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6699553

I 20 år har jag kämpat för återfallsförbrytarna och då främst beträffande bostadsinbrott. Sedan denna artikel publicerades har fängelserna fått slå igen avdelning efter avdelning eftersom straffen istället alltmer blivit vård i frihet. Därför har polisen fört en hopplös kamp mot utländska ligor och våra återfallsförbrytare.

Nu är Regeringen efter påtryckningar från Alliansen och SD beredda att höja straffen. Det innebär förmodligen att ministraffet höjs från fängelse 6 månader till fängelse 1 år. Det är det mest positiva som hänt på 20 år då det gäller att bryta trenden med 22.000 bostadsinbrott med c:a 100.000 brottsoffer VARJE ÅR !

Anders Bergstedt 2015-03-29 08:55

Artiklarna om bostadsinbrotten på Lidingö har uppmärksammats i flera Stockholmsförorter som har samma problem. I dom B 6097-14 från Attunda tingsrätt 27 mars dömdes fyra redan hårt belastade unga, missbrukande män från Spånga födda 1992,1993,1994 och 1995 för ett stort antal inbrott och annat.Två fick skyddstillsyn, en villkorlig dom och den yngsta böter. Inbrotten hade skett på Torsgatan i Norrtälje, Utförsvägen i Täby, Bragevägen i Upplands Väsby, Riddarplatsen i Järfälla och Ekillagatan i Märsta. Alla släpptes på fri fot vid rättegången !

På Lidingö fortsätter "missbrukarinbrotten." Min uppföljning visar hur ALLA domstolar har en praxis som jag skulle vilja beteckna som ett "kriminellt" missbruk av den lagstiftning som finns. Att döma hopplösa återfallsbrottslingar till mindre än 1 års fängelse för inbrott är fullständigt oacceptabelt !

Ola Korsfeldt 2015-03-20 18:19

Det är uppenbart att åklagare och domstolar släpper igenom återfallsförbrytare av såväl ekonomiska som av bekvämlighetsskäl, vilket har satt rättstryggheten ur spel.
Det verkar som om det också finns beslut från regering och riksdag om hur många förbrytare som ska sitta på anstalt, vilket liknar 5-års planerna i det forna Sovjetunionen. Detta är absurt. Man kan ju inte på förhand veta hur många brottslingar som kommer att dömas till fängelse.

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google