torsdag 21 april 2016 00:01
"När nu stenstadsbebyggelsen expanderar i Norra Djurgården och längs Värtan, behövs Lidingö som grön lunga än mer". Men med planerna på upp emot 5900 nya bostäder behöver vi hitta mark för 33 ”nya Torsviks torg”. Det skrev fd länsarkitekten Anna Dehlin-Englund i ett öppet brev till Lidingös kommunstyrelse för knappt två månader sedan. Lidingösidan publicerar brevet som en debattartikel.
Öppet brev till Lidingös kommunstyrelse
Det är inte lätt att föreställa sig framtida volymer i landskapet. Det jag syftar på är 5900 lägenheter som är priset för att få en tunnelbana till Lidingö centrum. Låt mig med ett räkneexempel försöka göra det lite tydligare.
Alla Lidingöbor vet vilka de tre höghusen vid Torsviks torg är, de flesta passerar dagligen förbi på väg till arbetet. Husen har 8 våningar för kontor respektive bostäder ovan affärs- och garageplanen och ytan är nästan 350 m2 per våningsplan. Detta motsvarar bostadsytan för 3 – 4 stora eller 5 – 6 små lägenheter. Så i ett hus med samma mått ryms 24 – 48 lägenheter. För enkelhetens skull kan vi räkna med 40 styck per hus i denna storlek. 10 lika stora hus rymmer då 400 stycken lägenheter. Det behövs således 100 hus för att rymma 4000 av de 5900 lägenheterna. Om de placeras tre tillsammans, som vid Torsviks torg, behöver vi hitta mark för 33 ”nya Torsviks torg”
Ett rejält höghus, ett s.k. ”landmärke”, rymmer naturligtvis en stor mängd lägenheter och det går säkert att hitta ett lämpligt ställe för att uppföra ett sådant. Det hade t.ex. passat bra som en nutida fyrbåk i AGA-området.
Och självklart finns plats för mer markboende, men för ytterligare 1000 bostäder av god grön lidingökvalitet krävs betydande markområden.
För att få optimalt utnyttjande av en tunnelbaneinvestering bygger man förutom utökade affärs- och kontorsytor i centrum, även en större del av de nya bostäderna centralt och inom gång- och cykelavstånd. Även vid en nedgrävd tunnelbana krävs stora markytor vid uppgångarna för infartsparkeringar och för anslutande bussar.
Jämför med markåtgången vid Ropsten. Det blir då inte mycket kvar av dagens bebyggelsemiljö runt centrum med sina grandiosa villor i stora trädgårdar. Allt kommer att förändras totalt. Så växer ytterligare ett nytt förortscentrum fram till förvillelse likt alla andra längs tunnelbanan i Stockholmstrakten.
I planprogrammet för Centrum-Torsvik (förarbetet till översiktsplanen för några år sedan) diskuteras olika förslag med 1300 till 2800 bostäder. Flertalet av de Lidingöbor som deltog i samrådet tyckte detta var alldeles för många och enligt pressen för ett år sedan planeras nu för 900 – 1000. Det är svårt att tänka sig att Lidingös invånare har ändrat sig vad gäller bebyggelsemängden på ett år…
Inte bara för Lidingöloppets tusentals deltagare lockar öns natur, utan även för de som rör på sig i långsammare takt i de charmiga områdena med unika villor från förra seklet, i prunkande trädgårdar. Miljöer som inte kan nyskapas utan måste vårdas om kvaliteten ska behållas. Glesheten är en del av kvaliteten.
Många besökare förundras idag över den lantliga idyllen vid Elfvik, utsikten mot skärgården och känslan av att vara ute på landet, fast man bara är en busstur från stenstaden. Förra seklet, när ön började bebyggas, behövde Stockholm Lidingö. När nu stenstadsbebyggelsen expanderar i Norra Djurgården och längs Värtan, behövs Lidingö som grön lunga än mer.
Låt LIDINGÖ förbli DEN GRÖNA ÖN!
Lidingö 25 februari 2016
Anna Dehlin-Englund, Arkitekt SAR/MSA, fd länsarkitekt
Anders Wennberg 2016-05-01 08:02
Hans Lefvert och Robert Hellesen 2016-04-30 15:04
Christer Serenhov 2016-04-24 17:38
Karin Wallgren 2016-04-21 17:46
Johan Appelberg 2016-04-21 16:03
Allan Ekström 2016-04-21 11:10
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google