Väder Lidingö

Lidingö fredag 22 oktober 2021 v. 42

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Debatt: Medlemmar i Polisnämnden utestängda

tisdag 9 december 2014 15:37

Christian Agdur som från den 1 januari blir chef för Citypolisen, där Lidingö ingår, hade hos stadsdirektör Anna Hadenius begärt ett möte idag, den 9 december, för att informera sig om situationen på Lidingö. Hans önskemål var att relevanta politiker och tjänstemän skulle bjudas in och det skulle bli en bred och bra representation.

Nu utestängde kommunalrådet Anna Rheyneuclaudes Kihlman, M, de tre lidingömedlemmarna i Polisnämnden från medverkan. Rebecca Krus, FP, är den som verkligen har engagerat sig i polisverksamheten och hon är bedrövad. Likadant var det tidigare i år då Paul Lindquist, M, hade möte med hittillsvarande chefen Michael Fetz.

Inte heller skyddsombudet Carin Starkenberg som liksom Kerstin Karlsson och personalen på Lidingö polisstation står bakom en skrivelse till kommunstyrelsen hade kallats. I skrivelsen, med diarienummer 2014:2305, har de på ett ytterst klargörande sätt beskrivit frustrationen hos personalen och följderna av en stängning av polisstationen. Närpolischefen Cajsa Velden har läst men inte skrivit under skrivelsen.

Den som däremot fick vara med på båda mötena var just Cajsa Velden. Hon har fått stark kritik bl.a. för att brottsligheten under år 2013 gått upp med 11,6 procent, de sju kvinnoöverfallen förblivit ouppklarade och att bostadsinbrotten bara ökar. Närpolisen har i stort sett inte haft någon yttre verksamhet utan suttit inlåsta på polisstationen tvärt emot medborgarnas önskemål. Inom kommunen föredrar man alltså att enbart höra och delge Agdur närpolischefens version, eftersom både Hadenius och Rheyneuclaudes Kihlmans kunskap om polisverksamhet är ytterst liten.

Huvudavsikten med den nya polisorganisationen har varit att polisverksamheten skulle bli mer förankrad hos medborgare och politiker. Nu tyder det mesta på att den nya organisationen blir ännu mer misslyckad än närpolisreformen. Efter den 1 januari finns inte närpolis vare sig som begrepp eller verksamhet. Ingen vet vad som kommer istället och där måste alla intressenter på Lidingö få ett avgörande inflytande.

Anders Bergstedt
pensionerad kriminalpolis numera samhällsdebattör

Dela Debatt: Medlemmar i Polisnämnden utestängda

Kommentarer

Anders Bergstedt 2014-12-12 18:38

Jag är förvånad över att denna och tidigare artiklar i ämnet fått ytterst få kommentarer. Är polisnärvaron helt ointressant eller är det Nobel, Lucia och Jul som tar hela uppmärksamheten ?

Jag önskar att vi alla tänker till under den långa helgledigheten och att kommunen i början av år 2015 har incitament för att verkligen kämpa för att behålla polisen. Christian Agdur är inbjuden till kommunstyrelsens sammanträde 12 januari. Jag föreslår att partierna går samman och skriver motioner som behandlas i kommunfullmäktige. Sedan måste det bli ett likadant samarbete mellan Lidingös Riksdagsmän och de från bl.a.Östergötland och Värmland -ja hela Sverige.

Mikael Olofsson 2014-12-10 20:35

Det ska bli intressant att se hur lång tid utryckningar från Kungsholmen till Lidingö tar i rusningstrafiken.

Anders Bergstedt 2014-12-10 16:28

Om man googlar framkommer att det är samma problem över hela landet. Man centraliserar istället för löftet att decentralisera. På www.blaljus.nu som har den bästa uppdateringen har man i dag hänvisat till Lidingösidan och lagt in artikeln "Behövs Närpoliser på Lidingö ?" Bland alla belysande artiklar om polisreformen finns också "Polissamordningen uppfinner hjulet igen" och visar skrämmande likheter med den misslyckade Närpolisreformen.

Personligen har jag haft kontakt med Östergötland där upprördheten är stor över att många små polisstationer läggs ner. Riksdagsmännen Andreas Norlén M, Magnus Oscarsson KD och Johan Andersson S samarbetar för att få upp problemet på Riksdagens och Regeringens bord.I det politiska mörkret är det verkligen hoppfullt ! Nu måste våra Riksdagsmän också ansluta sig !Våra högsta Kommunpolitiker sitter med armarna i kors !

Ola Korsfeldt 2014-12-09 19:43

Det var verkligen diktatorsfasoner som Lidingös kommunalråd visade, då ledamöterna från polisnämnden inte fick träffa polischefen från Stockholms innerstad och diskutera frågan om nedläggningen av den fungerande polisstationen på Lidingö. Detta visar att polisreformen redan har fått en motsatt verkan iförhållande till vad som är tänkt.
Då fler orter i landet kommer att drabbas av polisfrånvaro är det nödvändigt att dessa kontaktas för att på så vis skapa en enad front mot centraliseringen av polisen, t ex Kisa i södra Östergötland. Riksdagsmän och landshövdingar måste informeras och engageras i frågan, då landets rättstrygghet hotas.
Utrymme i TV och radio måste ges för debatten om polisreformen.

Ola Korsfeldt Eskilstuna

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google