Väder Lidingö

Lidingö torsdag 7 december 2023 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

Debatt: Mycket vikigt med vikarier i skolan

lördag 9 maj 2015 15:23

Varför finns det inga lärarvikarier? Är det brist på lärare eller är det brist på pengar? Det frågar Samir Akrami, elev i Hersby gymnasium, i denna debattartikel som är ett inägg i den ständigt pågående skoldebatten.

När lärare är sjuka finns det inga extra lärare som kan undervisa. Eleverna får ingen undervisning i ämnet och kommer efter. Eleverna läser inte själva utan håller på med Facebook, Instagram, eller skickar SMS till kompisar. Det blir massa dötid och man sitter och snackar med varandra.

Enligt Dagens Nyheter (2014-10-06) ställs flera tusen lektioner in bara i Stockholms stad varje år och ofta är det mycket svårt att få tag på vikarier.

Varför finns det inga lärarvikarier? Är det brist på lärare eller är det brist på pengar? Har inte skolan råd att betala vikariernas lön? Om eleverna inte får bra undervisning hela terminen och får underkänt i ett eller flera ämnen kan det bli svårt komma in på gymnasiet.

Det kan då bli dyrt för staten eller kommunen om eleverna måste gå om ett skolår.

Om man måste gå om ett år i skolan är man äldre än sina klasskamrater. Det blir tråkigt och man kanske inte går till skolan. Om man inte går i skolan utan vill jobba kan det vara svårt att få jobb om man inte har godkända betyg från högstadiet.

Om man inte får något jobb kanske man sitter hemma och spelar TV-spel, blir trött och uttråkad. Då kanske man börjar med droger och hamnar i dåliga gäng. Allt detta kan kosta samhället mycket pengar. Jag tror därför att det skulle vara mycket bättre och billigare för samhället om vi hade fler vikarier.

Samir Akrami 16 år, Lidingö

Dela Debatt: Mycket vikigt med vikarier i skolan

Kommentarer

Carl-johan Schiller 2015-05-10 12:10

Hej!

Vi kristdemokrater tycker precis som du att det är viktigt med ordentliga resurser till skolan så att varje elev kan få den undervisning man har rätt till och blir sedd. Skolan är mycket viktig för att vi ska ge unga bra förutsättningar att ska skaffa sig det liv man vill ha och inte få den typen av problem som du lyfter.

Vi i KD på Lidingö tror att Hersby behöver få ökade resurser för att kunna erbjuda en ännu bättre undervisning, t.ex. vikarier när det behövs.

Bra att du lyfter problemen!

Carl-Johan Schiller (KD)

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google