Väder Lidingö

Lidingö fredag 22 oktober 2021 v. 42

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Debatt: Närpolisen stänger

onsdag 12 november 2014 13:21

Nu har den situation inträffat som jag varnade för i min debattartikel ”Omorganisera Närpolisen” som publicerades 31 januari 2014. Mitt i Lidingö Tidning redovisar i går 12 november att Lidingös polisstation stängs och det finns inga närpoliser kvar efter jul.

Jag har ägnat stor kraft åt att försöka få allmänhet och Lidingöpolitiker att agera, men intresset har varit nästan obefintligt. Brottsstatistiken går kraftigt uppåt. År 2013 ökade anmälningarna med 11,6 procent. De sju kvinnoöverfallen är fortfarande inte uppklarade och bostadsinbrotten ökar trots kampanjen med dna-märkning av begärligt stöldgods. Efter några månader gick närpolisen i lokalpressen ut med att bostadsinbrotten upphört. Nu visar det sig att brottsligheten bara flyttat närmare Lidingö Centrum och ökat kraftigt.

Olof Egerstedts Närpolisreform innebar att måttet var 1 polis per 1000 innevånare. Så var det på 80-talet FÖRE Närpolisreformen på 90-talet. Det fanns alltså på Lidingö mer än 40 poliser med alla kompetenser från polismästare och neråt som skötte alla brott. Det var dygnetruntverksamhet. Sedan kom utarmningen stegvis utan att politikerna insåg faran.

Nu närmar vi oss snabbt situationen i andra förorter. Christian Agdur, som blir chef för polisdistrikt City där Lidingö ingår, säger i artikeln att det bara blir kvar en eller två poliser som kommer att sköta samverkan med kommunen och att övrig polisverksamhet kommer att fördelas enligt den geografiska ytan. I klartext innebär det att Lidingö, som hos polisledningen har små problem, nästan aldrig klarar konkurrensen med övriga belastade delar.

De kriminella på Lidingö och de kriminella ligorna från utlandet och närområdet får fritt fram!

Det innebär att Lidingö tvingas fortsätta på den inslagna vägen med securitasvakter som gör polisarbete dygnet runt och alla former av frivilliga, volontärer och grannsamverkan som utgör bevakningen. Inte ens jag som tillhört kritikerna av Närpolisreformen kunde ana att man nu kommer att upprepa precis samma fel i den nya organisationen. Polisorganisationskommittén har inte fått de två extra miljarder man krävt. Var och en förstår vart vi är på väg.

Nu krävs det en folklig resning bland allmänhet och politiker på Lidingö.

Anders Bergstedt, pensionerad kriminalpolis numera debattör.

Dela Debatt: Närpolisen stänger

Kommentarer

Andreas Winqvist 2015-01-17 14:48

Hela den här situationen med att lägga ner den enda polisstationen som finns för 45000 invånare är absurd. Lidingö växer, hela Stockholms län växer med ungefär ett Lidingö per år i invånarantal. Brotten växer i antal både pågrund av tillväxten men också procentuellt. Vi betalar otroligt mycket skatt per capita på Lidingö vilket oftast innebär att det även finns mer stöldbegärliga föremål än i riksgenomsnittet. Lidingö har kanske flest ambassader av alla kommuner kontra antalet invånare vilket i sig kräver polisens närvaro.

Jag har själv drabbats av 2 inbrott de senaste 5 åren. I ett av fallen greps gärningsmannen på plats men då har vi ett märkligt rättsystem som dömer personen till vård trots en villkorlig frigivning i botten. Resultatet blir att det tidigare straffet försvinner och personen kan under sin permission begå nya brott vilket också skedde i detta fall.

Jag tycker nog det är dags för politikerna att fundera på vem som är deras arbetsgivare i slutänden dvs vem betalar deras arvoden och löner.

Svaret är: Vi! Nästa fråga politikerna borde ställa är vad tycker befolkningen om att lägga ner den enda lokala polisstationen?

Det svaret kan inte jag ge men utan att vara synsk så är jag ganska säker på att majoriteten av Lidingös skattebetalare och invånare anser det viktig att ha en lokal polisstation på Lidingö.

Mikael Olofsson 2014-11-19 18:35

Jag undrar hur många andra städer i Sverige med 40.000 invånare som saknar egen polisstation? Att det dessutom bara finns EN tillfartsväg med bil och det polisdistrikt man tillhör ligger i andra änden av en storstad med trafikinfarkt måste ju göra hela situationen extraordinär (hoppas jag).

Blockerar man bron med brinnande bilar (populärt nuförtiden vad det verkar), spikmatta, fotanglar eller liknande så kan man ju arbeta helt ostört i gissningsvis mer än 30 minuter såvida det inte råkar finnas en "ledig" patrull på ön redan.

Man får ju hoppas att polisen inte har skiftbyte samtidigt som det är rusningstrafik så att man blir tvungen att utgå från Kungsholmen...

Anders Odéen 2014-11-14 14:04

Lidingö har "bara" 45.000 invånare, så då lägger man ner polisstationen. Skamligt. Hoppas vi har politiker som inte bara sitter och accepterar detta. Eller är det vi medborgare som återigen ska förväntas agera? Tänk om det fanns någon i vårt stadshus som vågade ta tag i detta och kanske eventuellt och möjligtvis... GÖRA RÄTT!

Allan Ekström 2014-11-14 09:37

Polisstationen stängs. Ingen enda fast polis kvar på Lidingö! Anders Bergstedt är verkligen ute i ett angeläget ärende.

Rättsstatens fundamentala uppgift är att trygga den enskilde till liv och egendom. Men vårt försvar mot objudna gäster - såväl det yttre som det inre - är i fritt fall!

Per Larsén 2014-11-12 19:54

Klart oroande. Vad gör våra folkvalda och kommunen för att protestera mot denna nedrustning? Ingenting?

Mikael Olofsson 2014-11-12 15:03

Har beslutsfattarna provat att ta sig med bil från Kungsholmen (där tydligen Norrmalm-distriktets station ligger) i rusningstrafiken? Skulle inte tro det. Det lär ta en bra stund...

Bilar som redan befinner sig närmare ön lär väl göra det på andra uppdrag misstänker jag, eftersom det är väldigt sällan jag ser en polisbil som inte är på utryckning.

Slutsatsen man kan dra är att man får ta saken i egna händer, dvs konfrontera och larma brandkåren som förstärkning ;-)

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google