Väder Lidingö

Lidingö torsdag 7 december 2023 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

Debatt: Polisen vältrar över ansvaret för brottsbekämpningen

måndag 26 februari 2018 22:01

Ingen hade väl trott att vi har så mycket egen brottslighet på Lidingö som det visat sig. Vi måste därför få poliser som har eget ansvar för Lidingö och, kravet på polisen måste bli oerhört mycket större. Det skriver lidingöbon och pensionerade kriminalpolisen Anders Bergstedt i denna artikel.

År 1979 fick Lidingö en ny stor polisstation byggd för expansion. Under 80-talet hade Lidingö en väl fungerande polisverksamhet med egen polismästare och cirka 45 poliser. Brottsligheten var extremt låg och brottsuppklarningen var extremt hög. Polisen var uppskattad och väl fungerande del av samhället.

I samband med Närpolisreformen 1990 minskades antalet poliser till cirka 20 och polisledningen och ansvaret för grövre brott drogs in till Stockholm. Vid omorganisationen år 2015 centraliserades ALLA poliser till Kungsholmen. Poliserna skulle användas ”där de bäst behövdes” vilket innebar att man åkte till Lidingö då något hände eller hade styrkedemonstrationer främst med trafikkontroller. Kontrollen över våra kriminella släpptes direkt.

Lidingö hade fortfarande låg brottslighet men otryggheten ökade efter 7 ouppklarade kvinnoöverfall som började hösten 2013 och bostadsinbrotten som ökat dramatiskt från 89 stycken år 2011 till 220 stycken år 2016. Kampanjen för dna-märkning, lås och larm främst i Sticklinge hejdade ökningen några månader 2015 men den totala ökningen fortsatte och visade att brottsligheten bara flyttat till andra delar av Lidingö.

Även om kvinnoöverfallen upphörde fortsatte otryggheten och förstärktes av den ständiga ökningen av bostadsinbrott. Detta skedde trots att Lidingöborna följde polisens råd att satsa på att skydda sig genom teknik och grannsamverkan. Tyvärr har inte detta gett några avtryck alls i brottsutvecklingen. Det positiva är att det under år 2017 gripits 20 inbrottstjuvar.

Kommunpolisen Fredrik Wallén har blivit väldigt uppskattad för sin information och för sin lysande förmåga att aktivera lidingöborna då det gäller att skydda sej och motverka brott. Nu ordnas det tillsammans med kommunens brottsförebyggare Anna Sundin Adolfsson trygghetsvandringar, nattvandringar och onsdagen den 21 februari var det möte i Stadshuset med tema hur man skulle skydda sej mot inbrott. Det har också skrivits ett samarbetsavtal där också fokus läggs på medborgarnas insatser.

Polisens information ger ingen rättvisande bild av tillståndet på Lidingö. Den innehåller felaktiga uppgifter och går ut på att inge falsk trygghet genom styrkedemonstrationer, trafikövervakning och påstådda insatser. I januari 2018 påstod Wallén att bostadsinbrotten på Lidingö minskat dramatiskt från 220 stycken år 2016 till 141 år 2017. Det verkade orimligt eftersom den främst just i välbärgade områden i Stockholmsområdet ökat med cirka 25 procent på ett år.

Den verkliga siffran för Lidingö kom sedan och visade att antalet inbrott år 2017 var 212. Polisen har inte redovisat att den troliga förklaringen till att inbrotten i stort sett synes stagnerat är att den lokala 27-årige återfallsförbrytaren som villkorligt frigavs i augusti, och genast greps för inbrott i Högberga-Brevik, sitter häktad sedan i oktober. Han frigavs från augustihäktningen trots villkorlig frigivning därför att forensiska undersökningar tar för lång tid. Han begick genast nya brott och häktades igen i oktober. Han är den värsta av våra återfallsförbrytare och har nu samlat på sig ett stort antal brott som innebär sex rättegångsdagar i mars, med 30 målsägande. Naturligtvis är detta den största orsaken till att ökningen av bostadsinbrotten på Lidingö avvek från trenden i Stockholmsområdet.

Naturligtvis är det absolut nödvändigt att lidingöborna aktiveras men kravet på polisen måste bli oerhört mycket större. Ingen hade väl trott att vi har så mycket egen brottslighet som det visat sig. Den näst värsta av våra egna bostadsinbrottare är på fri fot. Vi blir alla chockade över åldringsrån på julafton, ungdomsbråk, ungdomsgäng, vapen, narkotika och skadegörelse och klotter. Vi måste få poliser som har eget ansvar för Lidingö.

Anders Bergstedt, pensionerad kriminalpolis

Dela Debatt: Polisen vältrar över ansvaret för brottsbekämpningen

Kommentarer

Anders Bergstedt 2018-05-18 10:56

https://www.magasinetparagraf.se/nyheter/kronikor/51986-nu-tycks-polisorganisationen-ha-natt-vags-ande/
Har man gett upp polisfrågorna på Lidingö ? Efter många artiklar händer ingenting ! Följ debatten bäst på www.dagensjuridik.se

Ann-Charlotte Wejnäs 2018-03-04 10:45

Hej Anders
Är också oroad över brottsutvecklingen och att vi har få poliser på ön.
Kommer ihåg när jag jobbade här ute i början på 90-talet och de som begick brott klagade över att vi poliser i princip punktmarkerade dem. Vi hade personkännedom och visste hur kopplingarna mellan dem kriminella såg ut. Det behövs inte bara fler poliser här utan i hela landet.

Iréne Borgenvik Sverigedemokraterna Lidingö 2018-03-02 20:38

Det är självklart att vi borde få tillbaka poliser som känner ön och dess invånare och är på plats. Tyvärr blev det inte så vid omorganisationen, men inget som kommunen kan styra över. Med anledning av det stora missbruket av narkotika som många Lidingöungdomar ägnar sig åt på fester etc, vill jag starkt uppmana alla föräldrar att prata med era barn och ungdomar om konsekvenserna. Det finns en anledning till varför vi har en myndighetsålder, just därför att barnen inte är mogna att fatta bra beslut innan dess. I många fall borde nog myndighetsåldern höjas också. Konsekvenser av narkotikamissbruk, kan bli att personen hindras från utlandsresa, studier på vissa ställen, jobb men inte minst en inkörsport till mer kriminalitet eller psykoser. Det är inte ofarligt att missbruka cannabis eller hasch, som vissa förespråkar, tvärtom kan det leda till förödande konsekvenser. Så jag uppmanar alla föräldrar: lär er se och känna era barn och var uppmärksamma. Vi vill verkligen inte se att Lidingö blir ett centrum för langare, så vid minsta misstanke om att det förekommer narkotika eller annan kriminalitet i någon form, ring polisen på 11414.

Carina Wallmark 2018-02-27 09:20

Tack Anders för ännu en klok och initierad artikel om Polisen och den brottsliga verksamheten här på Lidingö! Förhoppningsvis något alla våra Lidingö-politiker ställer sig bakom och agerar därefter.

Anders Bergstedt 2018-02-26 22:44

Jag vill komplettera med att jag sett medborgarlöftena i Samarbetsavtalet. Dessa är en nationell bluff som inte ställer några mätbara krav på polisen men kräver allt av medborgare och kommun. Samma kritik kommer från hela Sverige.

Det var en överraskning att Medborgarlöftet för Lidingö är undertecknat av en ny Lokalpolischef för Norrmalmspolisen vid namn Thomas Holst. Det har enligt Aftonbladet samband med oegentligheter då det gäller redovisning av arbetstid. Den nya polisstationen invigdes av Rikspolischefen Holger Romander 1987 och inte 1979 som det felaktigt blev i artikeln.

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google