Väder Lidingö

Lidingö fredag 22 oktober 2021 v. 42

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Debatt: Polisverksamheten på ön försämras kraftigt

fredag 16 januari 2015 06:12

Nu har den nye Rikspolischefen Dan Eliasson börjat sitt arbete. Lördag 10 januari satt han i morgonsoffan i TV4 och försäkrade att nu var det viktigaste medborgarinflytande och att det lokala polisarbetet skulle stärkas. Det skulle bli en kraftigt ökad lokal polisnärvaro förklarade han också vid en trygghetsundersökning som redovisats på www.blaljus.nu. I ”Veckans Brott i SVT1, 13 januari upprepade han flera gånger att man skulle TRYCKA UT RESURSER TILL LOKALSAMHÄLLET!

Det går tvärt emot tydliga signaler i hela Sverige där polisstationer stängs och verksamheten centraliseras. Som framgått i flera artiklar drabbas Lidingö väldigt hårt. Vid det första mötet 9 december mellan Lidingös toppolitiker och polischefen i Stockholm City (där Lidingö ingår) Christian Agdur, fick inte Kent Björnberg och Rebecca Krus, som var Lidingös representanter i Polisnämnden, närvara.

Så blev det också måndag 12 januari då Agdur skulle informera kommunstyrelsen om den nya polisverksamheten i Lidingö. Vid detta möte blev det klarlagt att Agdur inte lämnade några som helst utfästelser om ”öronmärkta” poliser för yttre tjänst på Lidingö. Det kommer dock att bildas grupper som skall användas där de bäst behövs. Ingenting är beslutat om hur den verksamheten skall se ut. Agdur betonade samarbetet. Polisstationen kommer att stängas. Agdurs framförande uppfattades av de närvarande som väldigt positivt.

En fråga som inte togs upp var att Lidingö, som har hög skattekraft, betalar mycket för polisverksamhet som inte finns, samtidigt som de får betala Securitas och andra för att svara för tryggheten på Lidingö.

För att bättre kunna förstå situationen har jag sammanställt en historik:

Vid förstatligandet av polisen år 1965 hade jag just kommit till Lidingö och Ola Axelsson var Polismästare. Lidingö hade 27.297 invånare . Vi var många poliser och hade i stort sett ”Käppalaligan” med ett 20-tal busar att hålla reda på. Cirka 5 duktiga kriminalpoliser klarade upp det mesta och vi låg på topp i Sverige. 1971 invigdes Lidingöbron och då hade Lidingö 30.000 invånare. Lidingö blev då fastare knutet till Stockholm, och Lidingöbon Holger Romander blev Rikspolischef 1978.

Närheten till Stockholm gav större problem och 1987 invigde Romander en ny stor polisstation med celler, rastgård och cirka 45 poliser med alla kompetenser, från polismästare och neråt och t.o.m. egen åklagare. Man hade byggt till en vinkel som var avsedd för polisens expansion. Redan 1990 kom Närpolisreformen där Lidingö var ett av några pilotdistrikt. Tvärt emot måttet på 1 polis per 1000 innvånare började man genast att skära ner på personal, ta bort polismästare och åklagare och flytta kvalificerade utredningar till Stockholm.

Just kring 1990 hade Lidingö stora bekymmer med ”Lidingöligan” som utförde kvalificerade inbrott mot larmade lyxvillor och tillgrep bl.a. smycken, antikviteter, konst, fin sprit och lyxbilar för mångmiljonbelopp. Ligan drabbade även andra välbärgade områden som Djursholm och Täby. Den verksamheten pågick i cirka 20 år och Jan Guillou har beskrivit deras verksamhet i en av sina böcker.

De senaste åren har den grövre brottsligheten kommit att alltmer präglas av utländska ligor som gjort bostadsinbrott och stulit lyxbilar. Godset har oftast hunnit föras ut ur landet via färjorna till Öst. Avsaknaden av polis och överklassmiljön på Lidingö har också varit en utmärkt plats för ledare i flera stora rånarligor.

Den inhemska brottsligheten på Lidingö har alltid varit låg men närmar sig nu med stormsteg andra förortsområden. 2013 ökade anmälningarna om brott med 11,6 procent vilket är dramatiskt. Preliminär statistik för 2014 visar att brotten under året ökat med cirka 11 procent. PÅ TVÅ ÅR HAR ALLTSÅ ANMÄLNINGARNA ÖKAT MED CIRKA 22 PROCENT!

Bostadsinbrott, ungdomsbrottslighet och droger oroar. Bostadsinbrotten har ökat från 89 stycken år 2011 till cirka 155 stycken år 2014. Trots allt detta blir Närpolischefen Cajsa Velden teamchef på Norrmalm där Lidingö skall ingå. Lidingö har över 45.000 invånare men polisverksamheten skärs nu ner in absurdum och den stora polisstationen står som ett monument över en svunnen tid.


Anders Bergstedt
pensionerad kriminalpolis med 47 års bred poliserfarenhet.

Dela Debatt: Polisverksamheten på ön försämras kraftigt

Kommentarer

Mikael Olofsson 2015-06-24 23:50

För att ytterligare bygga på statistiken så har det skett 4 inbrott på 2 dagar i Skärsätra (kanske flera som jag inte känner till).

Anders Bergstedt 2015-03-02 20:26

Nu är sportlovsveckan över på Lidingö och resultatet är ett rekordstort antal bostadsinbrott. Glädjande nog greps en gärningsman på bar gärning av polis från Stockholm. Avsaknaden av en närvarande lokal polis blir allt tydligare.

På www.blaljus.nu fortsätter man att redovisa den allt kraftigare kritiken mot nya polisorganisationen. I dag har man under rubriken "Polisreform med politiskt fluff" hänvisning till Nr 1 2015 av magasinet AXESS, www.axess.se med artiklar av tunga namn som Bo Wennström, Stefan Holgersson, Olle Abrahamsson och Krister Thelin som är domare.

I sin dräpande kritik skriver Thelin bl.a: "Den avgörande faktorn saknas: lokalt politiskt ansvar.LOKALPOLITIKERNA kommer nämligen som hittills att SAKNA VARJE MÖJLIGHET ATT REELLT PÅVERKA den polisiära verksamheten. Den polisiära ledningsstrukturen är enbart ansvarig i sin egen statliga hierarki med egna karriärincitament!"
Det är oerhört tung kritik som måste tas på allvar!

Karin Wallgren 2015-02-19 10:59

Jag tvivlar på att centraliseringen av polisen är något som kommer att gälla för "evigt". Allting går i vågor. En ny polischef och ny politisk ledning får vi förr eller senare, då man återigen hävdar att det vore så mycket bättre med att ha polisen decentraliserad. Lite önsketänkande javisst. Men när den dagen kommer bör polisen vara tillbaka i polishuset här på ön. Gymnastik- och motionsidkaren som f.n. nyttjar lokalerna där får väl vackert flytta sina trampcyklar någon annanstans.

Anders Bergstedt 2015-02-18 22:45

Kicki Älgamo har känt till registret men Polisens Internutredningar har haft utredning som lagts ner.
Nu då saken kom upp om "kvinnoregistret" påstod Christian Agdur som var polismästare på Södertörn där registret fanns och uppdaterades, att han inte känt till registret. Det är inte trovärdigt och kan nu utredningen visa att han ljugit påverkar det naturligtvis hans trovärdighet. Han har ju lyckats övertyga Lidingös Kommualråd om hur förträfflig den nya organisationen kommer att bli trots att allt tyder på motsatsen.

Enligt Rikspolischefen Dan Eliasson får Sverige räkna med två förlorade år. Först år 2017 kan positiva resultat visa sig. Denna vecka är Stiftelsen Tryggare Sveriges Nationella Brottsoffervecka och i morgon torsdag 19 februari kl.13 skall jag höra Anders Ygeman och Beatrice Ask under rubriken "Från ord till handling."

paul matell 2015-02-18 12:36

Idag kan ekot avslöja nya hårresande detaljer om polisledningen i Stockholm. Jag kan inte avgöra om SR är objektiva i sin rapportering. Kan Anders kommentera när polisledningen väljer att ducka. Läs mer på
http://sverigesradio.se/kvinnoregistret/#episode-tre-haveriet

Karl-Henry Martinsson 2015-02-14 20:40

När jag läser dessa skrämmande inlägg om det polisiära läget på min gamla hemort Lidingö så är jag glad att jag bor i USA. Här har man betydligt mer polis ute på gatorna, jag ser lätt närmare ett dussin polisbilar på min 30 minuter långa bilfärd till jobbet.
Här vet jag att polisen dyker upp inom några minuter om jag behöver hjälp.
Dessutom får jag försvara mig om någon bryter sig in i mitt hus eller försöker sig på en can jacking. Jag får till och med använda dödligt våld om så krävs.
På Lidingö borde det vara åtminstone 10-12 polisbilar som är ute och patrullerar dygnet runt, plus kanske 8-10 man (utredare, etc) i polishuset på kontorstid, och ett par på helgen.

Anders Bergstedt 2015-02-06 16:06

"Våg av inbrott och stölder i Larsberg" upptar nästan hela framsidan på dagens Lidingö Tidning. I artikeln på sidan 4 redovisas en mängd brott och att bostadsinbrotten ökar även i Torsvik. Polisen sätter inte in några insatser utan "grannsamverkansbilen" skall hålla extra koll ! Hur långt skall förfallet gå innan det blir en folkresning ?

Anders Bergstedt 2015-02-05 07:30

I dag torsdag 5 februari publiceras på Skriv i DN min artikel "Nu måste poliserna flytta ut till förorterna".
Nu måste vi på allt sätt kräva att våra lokala politiker och riksdagsmän tar tag i detta ! Det senaste jag hört är att man istället kommer att lägga mer ansvar på kommunens brottssamordnare, Securitas och grannsamverkan.

Patrik Björklund 2015-02-04 16:18

Jag begriper inte varför Lidingö måste få ännu fler inbrott för att vi skall få flera synliga poliser...

Anders Bergstedt 2015-02-01 21:58

Jag har via lokaltidningarna ute i landet försökt att få grepp om missnöjet. Det som polischeferna inte talar om är att centraliseringen innebär att poliser som nu förläggs i centralorter får långa resor för att hämta bil, vapen och utrustning för att sedan förhoppningsvis åka tillbaka och jobba i bostadsorten.

Sedan blir det åter till centralorten och hem till bostadsorten. Förhör skall hållas i centralorten och det innebär en stor nackdel för alla som skall på förhör. Det blir följden också för Lidingö !

I Östersund, Sundsvall och Luleå är poliserna missnöjda med centralisering av kommunikationscentraler och annat till Umeå. Det innebär neddragning av personal och att personal tvingas till långa arbetsresor eller att flytta. Dimensioneringen och placering av lokaler stämmer inte alls med den nya organisationen. Hur har man egentligen tänkt ?

Ulla Källström 2015-01-27 08:38

Hej Anders!
Tack för att du så kunnigt och engagerat fortsätter upplysa oss Lidingöbor om följderna av neddragningarna i polisverksamheten. Det är bara att hoppas våra ansvariga politiker också inser följderna och agerar!

Anders Bergstedt 2015-01-22 15:54

Nu breddas denna debatt för varje dag. Den är nu riksomfattande och finns bl.a. på www.blaljus.nu och senast i går på www.polistidningen.se under Debatt med den provocerande rubriken "UTLOKALISERA POLISEN FRÅN STOCKHOLM"!

Jag har förgäves försökt att få fram en organisationsskiss för Stockholm men det visar sig att allt hänger i luften. I dag kom tidningen SVENSK POLIS som tjusigt visade de sju regionerna, NOA och NFC och deras chefer. I ett reportage från Södermalmspolisen var chefen Peter Ågren bekymrad över hur han skulle få ut hälften av personalen till yttre tjänst.

Min vän och f.d. kollega Anders Sällström hade den dräpande kommentaren:"Om man tänker att poliser som suttit inne i 15 år skall ut, har man nog inte tänkt färdigt!"

Reportaget från Åre är väldigt intressant. Där har man alltid jobbat på samma sätt som jag föreslagit för Lidingö. Ungefär samma antal poliser jobbar med allt. De är mest ute men sköter även utredningar. Därifrån är den dräpande kommentaren:"När nu polisen skall effektiviseras verkar det som att mallen satts i storstaden "!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

I morgon fredag är avsikten att detta skall gå att läsa på webben www.svenskpolis.se

FORTSÄTT ATT GE ERA SYNPUNKTER !

Amelie Tarschys Ingre (FP) 2015-01-21 16:06

Hej Anders, jag deltog på kommunstyrelsen då Christian Agdur presenterade den nya polisorganisationen. Tyvärr blev jag inte alls övertygad om att den skulle leda till en förbättring för Lidingös del. Jag ställde därför ett antal kritiska frågor och underströk också vikten av att vi har en närvarande polis med god lokalkännedom på Lidingö och som möter medborgarna både ute i skolorna men också i t ex Lidingö centrum. En närvarande polis är både en säkerhets- och en trygghetsfråga för Lidingöborna. Polisen är ju inte en kommunal verksamhet men kommunen har ändå möjlighet att påverka genom sk samarbetsavtal. Kontakta mig gärna om du vill prata mer om de här frågorna!
Vänliga hälsningar
Amelie Tarschys Ingre (FP)
Oppositionsråd

amelie.tarschys.ingre@lidingo.se

Ola Korsfeldt 2015-01-18 19:50

Den nye rikspolischefen, Dan Elisasson, påstår i TV att man nu genom omorganisationen kommer att kunna "pressa ut
poliser på fältet". Utvecklingen går ju istället mot motsatt håll, vilket Lidingö och Kinda kommun i södra Östergötland är bra exempel på. Det verkar som om Eliasson inte har satt sig in i reformen och dess konsekvenser. Som byråkrat ser han sin uppgift att svara för genomdrivningen av denna ogenomtänkta reform. Vidare verkar det också som om han inte lyssnar på och tar åt sig kritiken. Detta är mycket allvarligt och odemokratiskt.
Vidare verkar Lidingös kommunalråd mer hör hemma i någon
diktaturstat av Sovjetmodell, då inte polisnämndens ledamöter och kritiker får komma till mötena och ställa
frågor och kommentera. Anser att detta kan vara en grund för en KU-anmälan.

Ola Korsfeldt Eskilstuna

Mikael Olofsson 2015-01-16 19:34

Bra jobbat Anders och alla andra som driver på!

Det är ju synd att de som beslutar om såna här nedskärningar inte verkar förstå att det ger stora kostnader på annat håll, men jag antar att sålänge det inte är på deras kostnadsställe så spelar det ingen roll...

Nu blir det Vilda Västern istället. Närheten till färjorna till baltstaterna måste ju vara fantastiskt attraktivt för inbrottsligorna.

Carl-Johan.schiller@lidingo.se 2015-01-16 18:29

Hej Anders!

Om du upplever att vi i kommunledningen inte lyssnat ordentligt på dig och dina tankar med tanke på erfarenhet mm träffar jag dig gärna.
Maila mig förslag på tider som passar dig på Carl-Johan.schiller@lidingo.se

Polisen är ju inte en kommunal fråga men att verka för trygghet och att lobba mot myndigheter är vårt ansvar.

Ser fram emot att mötas.

Trevlig helg!
Carl-Johan Schiller (KD)
Kommunalråd

Anders Bergstedt 2015-01-16 12:10

TACK Paul och ni andra för er ständiga support. Utan den skulle jag inte orka kämpa för polisverksamheten på Lidingö. Efter min kritik av Närpolisen är Polisledningen och Kommunledningen i symbios och avstår från dialog och att fråga efter mina kunskaper och visioner. Deras medium är lokaltidningarna och där för de bara fram sin tillrättalagda information.

Därför kan jag idag säga att informationen i Lidingö Tidning att det under 2014 varit 147 bostadsinbrott på Lidingö är fel. Den siffran är inte hämtad från BRÅ utan från polisens RAR som stängdes ner 17 december p.g.a. omorganisationen !

Då det gäller de sju kvinnoöverfallen så fick polisen lösningen med namn och allt. Den personen hade växt upp på Lidingö och hade ett kvinnohat som drev honom. Då han sökte sig till sina kontakter på Lidingö skedde överfallen. Han bor i en annan del av landet och där har han fått vård för sina problem. Därför har överfallen upphört. Det är svårt att smälta att han inte ens är förhörd av polis.

Då det gäller Agdur så är han en charmerande och rak person och han lyckades verkligen övertyga de närvarande i Kommunledningen med sitt lysande framförande. Ingen hade kompetens att ifrågasätta honom.

Problemet är likadant i hela Sverige och senast i dag tog SR upp Herrljunga där polisverksamheten upphör och medborgarna själva blir tvingade att svara för tryggheten. Samma sak är det också i Östergötland där tre Riksdagsmän från olika partier går ihop för att försöka påverka via Riksdag och Regering.

Nu måste alla goda krafter på Lidingö bli eniga om hur de skall driva sina krav.

paul matell 2015-01-16 07:15

Hej Anders, intressant att du med dina fackkunskaper kan sammanfatta problematiken. Du borde även skriva om de ouppklarade våldsbrotten som drabbade kvinnor. Du har koll på läget och jag hörde på nyheterna att Agdur även figurerar i andra sammanhang "Christian Agdur hävdade i en intervju för några dagar sedan att tillstånd för registret fanns. Men när SR några dagar efter intervjun lyckades få fram det tillstånd som finns visade det sig att det givits 2005, gick ut 2010 och gäller uppgifter om gärningsmän, inte anmälare. På frågan om varför han sagt att tillstånd fanns för registret över kvinnorna svarade då Agdur:
– Det var den informationen jag hade fått."
Också ett sätt att hantera sitt uppdrag i samhällets tjänst eller vad säger du Anders? Fortsätt informera!

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google