Väder Lidingö

Lidingö torsdag 7 december 2023 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

Debatt: Regeringen sliter Sverige och Lidingö itu

lördag 4 juni 2016 19:15

Kommunerna i Sverige har inte längre något att säga till om hur många nyanlända som ska tas emot, utan det är riksdagen som beslutar. Att Lidingö ska ta emot 20 personer i månaden kan låta som en blygsam siffra men med de höga bostadspriserna på ön är det svårt att över huvudtaget hitta tak över huvudet för nyanlända. Genom förturer i välfärden ställs nu grupper mot varandra vilket kan leda till mer motsättningar i vårt samhälle. Det skriver de två kristdemokratiska kommunfullmäktigeledamöterna Carl-Johan Schiller och Thomasine von Essen i nedanstående debattartikel.

Tidigare i vår ändrade riksdagen lagen kring fördelning av nyanlända till Sveriges kommuner. Nu har kommunerna inget att säga till om gällande hur många nyanlända vi ska ta emot. För Lidingös del är resultatet att vi under 2016 ska ta emot ungefär 20 personer i månaden. En siffra som inte är hållbar med nuvarande förväntningar på stöd från det offentliga.

20 personer i månaden på Lidingös cirka 45 000 invånare kan låta som en blygsam siffra men faktum är att det är en stor påfrestning på kommunen med nuvarande system. Då bostadspriserna är höga på Lidingö är det svårt att över huvudtaget hitta tak över huvudet för dessa och ännu större utmaningar kommer med att kunna erbjuda en dräglig tillvaro. Med 60 miljoner människor på flykt i världen undan krig och förtryck måste vi våga vända på alla stenar för att hjälpa de som flyr för sina liv.

De senaste dagarna har jag fått många mail och samtal, bland annat kring ett eventuellt tillfälligt boende för nyanlända i Brevik och det faktum att en far med två söner blivit uppsagda från sitt rivningskontrakt i en villa som tillhör kommunen. Genom förturer i välfärden ställs grupper mot varandra vilket, i förlängningen, kommer leda till mer motsättningar i vårt samhälle.

Det senaste exemplet kring förturer hittar vi i Lidingös närområde på Gärdet i Stockholm. Under många år har en opinion verkat för att bebygga Gärdet då det skulle vara en trevlig boendemiljö centralt i huvudstaden där det råder bostadsbrist. Projektet har som tur är inte blivit verklighet då Stockholms politiker och många fler har värnat Stockholms gröna prägel. Nyligen presenterades det att man nu planerar att bygga ”tillfälliga” bostäder på Gärdet för att hantera flyktingströmmarna. De som står i den ordinarie hyreskön får vänta ungefär 25 år för att få en bostad där. En sådan politik sliter isär Sverige.

Det behövs en diskussion om vilka förväntningar man kan ha på välfärden. Men det behövs också en diskussion kring vad staten har rätt att ålägga kommunerna. Självklart ska Sverige och Lidingö vara en plats dit man kan komma för att leva, arbeta och bidra. Vi tycker också att vi som lever gott har ett ansvar för att hjälpa andra som är utsatta. Dagens system är dock otillräckligt för att på sikt kunna hjälpa alla de som är på flykt. Det är heller inte ett system som har legitimitet hos stora delar av det svenska folket.

Svaret är inte heller att blunda för att världen står i brand. Vi måste gå till botten med problemet vilket är att i alldeles för många delar av världen går det inte att bygga sig en bra framtid. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor var först ute och drev linjen att Sverige ska skicka JAS Gripen för att delta i kampen mot IS. Tyvärr driver Sveriges regering en helt annan linje och har inte levt upp till det som kan förväntas av ett land som Sverige. Vi kan inte acceptera att det inte går att bygga en framtid i Syrien. Det är grundproblemet.

Vi svenskar har accepterat världens högsta skattetryck och i gengäld fått världens bästa skola, vård och trygghet tillbaka av systemet. När nu dessa välfärdstjänster eroderas riskerar vi en utveckling där samhällskontraktet brister och där viljan att betala skatt minskar. Det är viktigt att poängtera att välfärdstatens utmaningar handlar om mycket mer än invandring till Sverige.

Många som kommer till vårt land är otroligt viktiga för oss. Inte minst inom vården. Arbetskraft som kommer till Sverige är bra och nödvändigt för vårt välstånd. Faktum kvarstår dock att vårt system är uppbyggt som en försäkring där alla förväntas bidra. Om allt fler nyttjar tjänsterna i ett antal år innan de börjar bidra blir påfrestningarna helt enkelt för stora. Det hela kokar ner till vilken typ av samhälle vi vill ha.

Vi vill inte att Lidingö utvecklas till en ö med ”gated communities” i vissa områden och slum i andra. Våra barn ska kunna växa upp på samma underbara ö som vi har fått göra och att det ska vara tryggt för dem att gå hem ensam från skolan på eftermiddagarna.

Därför krävs en politik för ett samhälle som håller samman. Så länge vi kommunpolitiker fortsätter att lösa dessa uppgifter, på bekostnad av vårt ordinarie uppdrag, kommer vi inte se en ändring. Det krävs att vi som företräder medborgarna lokalt sätter ner foten och kräver ett ledarskap för vårt land i dessa svåra frågor.

Carl-Johan Schiller (KD)

Thomasine von Essen (KD)

Dela Debatt: Regeringen sliter Sverige och Lidingö itu

Kommentarer

Erik Lindberg 2016-06-26 23:07

Inget svar på frågan: Vad är den exakta summan, som kommunen erbjuds/per lägenhet? Vad får Lidingö av Migrationsverket och staten som kompensation? Varför säger ni inte bara nej? Det blir ju inga "replessarier" som regeringen uttrycker det.

Nicole Ekstam 2016-06-15 20:52

Fråga till de fyra kommunalråden på vår ö.
Anna Rheyneuclaudes Kihlman, Hans Barje, Carl-Johan Schiller och Birgitta Sköld.

Varför nekar ni, i detta skede inte att skaffa bostäder till nyanlända, då det i dagsläget, inte tycks finns någon konsekvens av det? Däremot, från och med den 1 Januari 2017 tar Migrationsverket över och då har kommunerna inget att säga till om.

Jag skulle också vilja veta den exakta summan, som kommunen erbjuds/per lägenhet för att just ge dem till en nyanländ? För visst måste det finnas ett ekonomiskt intresse i det?

Anders Bergstedt 2016-06-07 07:17

Man skall inte kasta sten då man sitter i glashus, Jan Andersson ! Vilka var det som byggde utanförskapsområdena ? Vilka skolor är det som misslyckas ? Är det inte omättliga behov att knäcka många samhällssektorer? Är lösningen att knäcka kommuner som haft en bra utveckling ?

Jan andersson 2016-06-06 10:57

Haha du skriver att vi accepterat ett högt skattetryck och därför har världens bästa skola och sjukvård???? Har du inte läst tidningar eller sett tv-nyheter de senaste åren???? Svenska skolan är ju bland de sämsta i Eu!!!! Sjukvården är i ett närmast katastrofalt tillstånd!!!! Allt detta beror på alliansens blinda tro på privatiseringar. Nu måste ni väl äntligen inse att vinster i välfärden inte fungerar. Varför är det så livsfarligt att konstatera det???????

Julius Soreff 2016-06-06 00:12

Regeringens politik dissocierar den svenska samhället och är förknippat med ytterst farliga konsekvenser.
Fallet med Rustan är upprörande och fattigdomsintyg för Lidingö stats ledning.
Det är dags sätta stop och det är dags, om det behövs, för civil olydnad!

Jan Jansson 2016-06-05 21:40

Bara att inse att alla reaktioner kommer för sent.
Glöm Sverige som det varit.
Glöm Europa som det varit.
Nya tider nu.
Det är inte bara en flyktingström som kommer.
Det är en nutida folkvandring.
Vi har haft det tidigare då allt förändrades.
Då kallades den " Den Germanska Folkvandringen".
Undrar vad eftervärlden kommer att kalla denna.
J/

Nicole Ekstam 2016-06-05 21:22

Vad jag förstår, så blir det i nuläget, ingen påföljd, av att neka att bistå med hem till dem. Så varför inte, dra i handbromsen nu? Detta har debatterats vitt och brett, de senaste dagarna på sociala medier, och även uppmärksammats i utländsk press. Personligen, tycker jag det är fel, att ställa två grupper mot varandra, på det här sättet. Att den här lagen, har lyckats klubbats igenom, är för mig en gåta. Våga vara obekväm och sätt ned foten. Vad är det värsta som kan hända? Att bli kallad rasist? Det ordet är så förbrukat, att det förlorat sin innebörd. Sunt förnuft tycks ha druckit Red Bull och fått vingar.

Anders Bergstedt 2016-06-05 15:58

Ju mer man gräver i detta, desto mer upprörd blir man. Media tar alltid fram exempel på fantastiska flyktingar som på kort tid lyckats i Sverige. Man talar aldrig om att de är en liten minoritet och att de flesta kommer att för alltid bli fast i bidragsberoende.

Vi får betala för oss i vårdkedjan men de som har alla sorts behov har inga pengar att betala med och får gå före i kön. Det är också vi som får betala deras uppehälle och de modulbostäder som kostar lika mycket som dyra bostäder som är de enda möjligheterna för våra barn och barnbarn!

Jag har alltid haft ett socialt patos och har det fortfarande. Jag försöker fortfarande att göra vad jag kan men då situationen nu går ut över etablerade svenskars otillgodosedda behov kan jag inte vara tyst !

Anders Lundborg 2016-06-05 08:19

Hej Carl-Johan Schiller.

Vill bara uppmärksamma dig på en felaktighet i presentationen av dig på Kristdemokraternas hemsida.

Där lyfter du fram följande viktiga områden:

”Skolan, äldreomsorgen och stödet till dem som behöver hjälp”

Det där med ”stödet till dem som behöver hjälp” stämmer ju inte alls med dina åsikter.

Vore tacksam om du kunde uppdatera texten så att inte Lidingöborna får för sig att du står för någon sort kristen etik.

Anders Bergstedt 2016-06-04 22:06

Nu har det gått för långt ! Flyktingarna har omättliga behov och då det går ut över våra egna bygger man upp en inneboende ilska hos väldigt många.Vi tvingas betala för att man måste bygga ut på alla sociala och vårdande områden med summor som är häpnadsväckande.

Tidigare har våra fattiga fått bosätta sej långt från Stockholms City. Nu skall flyktingarna som beviljats uppehållstillstånd få gräddfil till dessa områden där det för oss andra kosta ofantliga summor att bo ! Nästan alla reagerar mot detta men det är lika bra att hålla tyst för annars är man rasist.

Artikeln om Rustan och hans söner som blir utkastade för att bereda flyktingar plats blev nog droppen för alla. Bland det senaste är att gravida flyktingar skall få extra stöd men för de våra stänger man Sofia BB och har inte plats till alla. För att spara pengar skall man genast skilja mor och bäbis åt på BB. Nu är det nog men vem kan stoppa detta ?

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google