Väder Lidingö

Lidingö torsdag 30 november 2023 v. 48

Senaste kommentaren - Se fler

Debatt: S:t Görans sjukhus är en god förebild

torsdag 1 september 2016 10:17

"S:t Görans sjukhus är länets mest kostnadseffektiva sjukhus med högre medarbetarnöjdhet och lägre sjuktal än övriga sjukhus i länet. Vi är bekymrade över Socialdemokraternas stelbenthet och enögdhet. Om en fristående vårdgivare kan hjälp oss skapa en god vård och bra arbetsmiljö, samtidigt som skattepengarna räcker längre – varför ska vi säga nej?" Det frågar sig Anna Starbrink (L), Hälso- och sjukvårdslandstingsråd och Amelie Tarschys Ingre (L), ledamot Hälso- och sjukvårdsnämnden och oppositionsråd på Lidingö i denna debattartikel.

Vår sjukvård, i Sverige och i Stockholms län, är generellt väldigt bra. Hög medicinsk kvalitet och goda resultat i internationella jämförelser gör att svenskar, stockholmare och lidingöbor kan känna sig trygga med att få en god vård när de behöver. Det betyder inte att vi inte samtidigt har mycket att förbättra. Fortfarande är det för många som får vänta för länge på vård, det är trångt på akutmottagningar, och vi behöver ständigt rekrytera fler och rätt personal.

I utvecklingen av vården är vi liberaler övertygade om att fristående vårdgivare kan lämna viktiga bidrag – för kvaliteten, för personalens arbetsmiljö och för patienternas valfrihet.

Vården kommer i framtiden behöva bedrivas allt mer utanför de stora sjukhusen. Det handlar om att använda våra gemensamma resurser på bästa sätt – men också om att föra vården närmare människorna. Istället kan du få öppenvård och även enklare operationer utförda på mottagningar och kliniker på stan – och allt mer kommer du att kunna kontakta läkare och annan vårdpersonal digitalt. Detta ställer höga krav på vården utanför sjukhusen – men det ställer också höga krav på sjukhusen! Deras uppdrag blir i framtiden smalare, mer specialiserat men de kommer också att kunna göra mer, för fler patienter, när befolkningen ökar och den medicinsk-tekniska utvecklingen ökar.

S:t Görans sjukhus är länets mest kostnadseffektiva sjukhus med högre medarbetarnöjdhet och lägre sjuktal än övriga sjukhus i länet, men är också det enda större akutsjukhus som drivs av en privat vårdgivare, medan 60 procent av husläkarmottagningarna i länet drivs av andra än landstinget. Vårt mål är valfrihet och hög kvalitet för patienterna, en god arbetsmiljö för vårdpersonalen, och effektivt användande av våra gemensamma resurser – så de räcker till så mycket och så bra vård som möjligt.

Landstinget med sin centrala administration och politik har inte alla svar och lösningar. Vi måste bli fler som hjälper till att utveckla vården. Vi är bekymrade över Socialdemokraternas stelbenthet och enögdhet. Om en fristående vårdgivare kan hjälp oss skapa en god vård och bra arbetsmiljö, samtidigt som skattepengarna räcker längre – varför ska vi säga nej?

Anna Starbrink (L), Hälso- och sjukvårdslandstingsråd
Amelie Tarschys Ingre (L), ledamot Hälso- och sjukvårdsnämnden

Dela Debatt: S:t Görans sjukhus är en god förebild

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google