Väder Lidingö

Lidingö torsdag 25 april 2024 v. 17

Senaste kommentaren - Se fler

Debatt: Skogen vid Fågelöudde gallrad för att få ljus och öppen skog

tisdag 7 januari 2014 14:38

Skogsområdet vid Fågelöudde har gallrats för att få ljus och öppen skog så kvarvarande träd kan växa sig riktigt gamla och stora och körskadorna som visats på Lidingösidan är nu åtgärdade. Det skriver Pernilla Dufström, Ulla Bejrum och Bertil Sandberg från Lidingö stads tekniska förvaltning i nedanstående debattartikel om skogsvården på Lidingö.


Lidingös fina skogar måste skötas. De har formats av mänsklig verksamhet genom hundratals år. Man har avverkat för byggen och till ved, tagit sly och träd till hägnader och hantverk och släppt betesdjur på skogsbete. Människan är i hög grad medskapande till dagens fina rekreationsskog och människans medverkan är nödvändig för att skapa morgondagens.

Lidingö stad äger nästan all skog på Lidingö och har som skogsägare skyldighet att förvalta sin skog enligt skogsvårdslagen. Undantag från skogsvårdslagen gäller skog på detaljplanelagd mark och i naturreservat. Lidingö stads tekniska förvaltning under tekniska nämnden ansvarar för skogs- och viltvården. Det praktiska arbetet utförs på entreprenad.

Skogsområdet vid Fågelöudde har gallrats för att få ljus och öppen skog så att de kvarvarande träden ska kunna växa sig riktigt gamla och stora samtidigt som nya träd får en chans att växa upp i de luckor som skapats, så kallad föryngring. Området som successivt växt igen har inte gallrats i sin helhet de senaste 30 åren och kommer nu att växa till sig de närmaste 20-30 åren till en variationsrik skog.

Tillgången till blåbär och svamp gynnas av gallringen och i de högstubbar och naturvärdesträd som sparats kan insektsliv och fågelliv fortleva. Gammal ek och gamla tallar som sannolikt är spår efter äldre tiders skogsbete har nu frihuggits. Två duvhöksbon har lokaliserats och runt dem lämnades en skyddszon av träd så att rovfåglarna har sin bomiljö intakt. Fågelöuddebadet kommer att få mera sol till sommaren och vid en övervuxen husgrund (så kallat kulturspår) vid vattnet har röjts fram en fin picknickplats.

För att minska kostnaderna för skötselåtgärder i skogen används moderna maskiner och metoder. De arbetar effektivt och placerar ris framför sig för att köra på för att undvika körskador. Tyvärr har vi numera så milda vintrar att gynnsamma förhållanden med tjäle inte uppstår. Alternativet att köra ut virke med hjälp av häst är trevligt men tidskrävande och dyrt. Varken hästar eller förare finns på Lidingö. Och även efter häst kan det bli körskador.

De körskador som finns publicerade på Lidingösidan har åtgärdats. Större stigar och spår är rensade från ris. Flisning av ris pågår. Resterande ris kommer att förmultna till näring åt marken och i rishögar skapas skydd åt smådjur och fågel.

För närvarande pågår ett arbete med att ta fram en ny skötselplan för skogen på Lidingö och därefter en skogsbruksplan och ny entreprenör. Under denna process pågår samråd och var och en ges möjlighet att lämna synpunkter och förslag utifrån sina intressen och kunskaper. Staden tar till sig synpunkter och förslag som fogas till den helhetssyn som är en förutsättning för en skogsvård som tillgodoser målen att bevara och utveckla skogen långsiktigt med ett rikt växt- och djurliv och att tillgodose tillgänglighet och goda rekreationsmöjligheter för medborgarna.

Skogsvården på Lidingö är miljömärkt, certifierad enligt FSC, Forest Stewardship Council.

Pernilla Dufström, Ulla Bejrum, Bertil Sandberg
Lidingö stad, Tekniska förvaltningen

Dela Debatt: Skogen vid Fågelöudde gallrad för att få ljus och öppen skog

Kommentarer

Klas Ancker 2014-01-11 19:27

Välviljan hos tjänstemännen på Tekniska förvaltningen är lika stor som okunskapen.
Tjusiga ord, om en ljusnande framtid. Det finns en grundmurad myt om att ”skogen måste skötas för att skapa fina rekreationsskogar i framtiden”. De är just de fina rekreationsskogarna, som ni gått in i och trasat sönder och förstört under 20 år. Ni har huggit alldeles för hårt och tagit bort massor av grova vackra naturvärdesträd.

Visa mig de skogspartier, som ni åtgärdat, som närmar sig det ni säger att ni vill uppnå. Jag finner bara risiga slyuppslag och täta ungskogar av gran i samma ålder. Ni talar om skogsbete. Se då till att det blir så.

Föryngringen i skogen pågår normalt hela tiden. Större träd undertrycker de mindre och det sker hela tiden en självgallring, helt gratis. Ju äldre en skog är, desto mer skiktad blir den. Den gamla skogen är vacker och lätt att gå och vistas i. Ungskogar är inte sällan svårforcerade och risiga. Det är sådan, som ni skapar.

Karin 2014-01-11 15:46

Det som artikelförfattarna tar upp i sin debattartikel övertygar då inte, tvärtom. De talar om “moderna maskiner och metoder” och “rekreationsskog”. Skog är skog och inte frågar lidingöbor efter en anpassad skog. Efter att ha läst debattartikeln men med Lars-Eric Dahlstedts artikel och horribla bilder från skördarnas framfart i skogsavverkningen vid Fågelöudde ännu färskt på näthinnan är det bestående intrycket “beklämmande”. Att det bara får gå till så här! Jag stöder helt Lars-Eric Dahlstedts argument för en återgång till gamla metoder när så behövs. Jag stöder också Otto Sparvhök och signaturen CJM.

Otto Sparvhök 2014-01-09 16:43

Låt skogen och naturen vara. Vår skog klarar sig alldeles utmärkt utan hjälp och har så gjort sedan den senaste istiden.

Lidingö är en av Sveriges mest tättbefolkade kommuner och värre lär det bli. Det är tveksamt om det överhuvudtaget behövs någon “skogsvård” eller annan kultivering av detta område eller tätortsnära skogar.

Att Lidingö Stad säljer virke via avverkning är fel. Naturvärdet av en orörd skog är högre än de inkomster som bidraget är till stadens budget. Även om virket har renderat i vissa inkomster har handläggande tjänstemän lagt dyrbar arbetstid på att upphandla, övervaka, etc. entreprenaden. Det vore intressant att få ta del av en totalkalkyl av detta ärende där direkta som indirekta kostnader redovisas i sin helhet.

Att dessutom idrottsklubbar har fått avslag för en cykeltävling på befintliga stigar med motiveringen att det skulle slita på underlaget är bara pinsamt höra när denna avverkning har satt djupa spår i marken som i själarna hos naturvännerna.

CJM 2014-01-09 14:36

Okunskapen tycks vara total inom kommunen, exempelvis vad gäller förutsättningen för Duvhöken att trivas. “ Två duvhöksbon har lokaliserats och runt dem lämnades en skyddszon av träd så att rovfåglarna har sin bomiljö intakt”
Duvhöken är en av våra rovfåglar som trivs och häckar i tät gammal skog, på Lidingö har vi endast 4st kända häckningsplatser för denna fågel. Trots vädjanden från naturintresserade om varsamhet samt att spara ett betydligt mycket större område än vad som nu skett med tät gammal skog runt dessa duvhöksbon har man totalt struntat i detta.
Inkompetensen på den tekniska förvaltningen lyser igenom på många ställen. Likaså är det förvånansvärt att inte något av de politiska partierna ser detta som ett område att profilera sig på.
Besviken på “Den Gröna Ön”.

C-J

Lars 2014-01-09 13:55

Det jag har sett ser fint ut om att i vissa fall man tagit i överkant. Men betyget blir från mig personligen, mer än godkänt även med de skador som folk påpekat. Jag har sett betydligt värre i Uppländska skogar som skövlats av tex Holmen där flyttblock kommit dagen och det i princip inte gått att gå i skogen alls efter skördaren.

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google