Väder Lidingö

Lidingö torsdag 7 december 2023 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

Debatt: Språkproblem kan orsaka fara

måndag 25 maj 2015 11:21

Den som ringer 112 och inte kan språket för att förklara för SOS-operatören vari faran består, kan hamna i en svår situation. Tiden rinner iväg. Lidingöbon Abdulloh Mamadaliyev har ett förslag som kan lösa detta problem.

Tänk om du inte kan svenska och behöver akut hjälp till ditt barn som är sjukt. Hur kan man förklara problemet på telefon för SOS-operatören?

En nära bekant från Uzbekistan berättade för mig att han ringt 112, när hans barn behövde akut hjälp. SOS:s operatör ställde flera frågor till honom om patienten. Men han kunde inte svara på dessa frågor eftersom han inte kunde svenska. Därefter tvingades han att avsluta samtalet och åka till sjukhuset.

Om man tittar på sosalarm.se står det där att när du ringer 112 får du svara på tre frågor. Men det stämmer inte. De ställer fler än 3 frågor för att veta hur patienten mår. För de som talar god svenska är det inte svårt, men det är väldigt svårt att svara på frågorna för dem som inte kan svenska och inte förstår vad operatören säger.

Många säger att man ska lära sig svenska innan man ringer 112, men när ens barn blir allvarligt sjuk spelar det ingen roll. Jag skrev därför ett meddelande till SOS-larm om språkproblemet och fick svar snabbt från Anders Klarström. Han svarade att de får hjälp av tolk för att identifiera språket och kopplar sedan till rätt tolk. Det tar betydligt längre tid men kan vara den enda lösningen, enligt Klarström.

Om operatören ställer så många frågor till dem som inte kan svenska då kan det försena hjälpen. Det tar även lång tid att koppla till rätt tolk och det kan också försena hjälpen. Detta kan göra att den som behöver hjälp hamnar i fara på grund av kommunikationssvårigheter.

Mitt förslag är därför att SOS-alarm inför ett knappvalsalternativ, innan man kommer till operatören, på de språk som talas av människor från de i Sverige 15 vanligaste födelseländerna, undantaget danska och norska som är språk som är väldigt lika svenskan. Det hade kunnat leda till en mycket snabbare kommunikation när du ringer 112 för de som inte talar svenska och minska risken för att dessa människor utsätts för fara på grund av språksvårigheter.

Abdulloh Mamadaliyev, 17 år, Lidingö, med född och uppvuxen i Uzbekistan

Dela Debatt: Språkproblem kan orsaka fara

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google