Väder Lidingö

Lidingö torsdag 30 november 2023 v. 48

Senaste kommentaren - Se fler

Debatt: Stadens årsredovisning mörkar bristerna i valfriheten

tisdag 7 april 2015 06:37

Lidingö stad har nu presenterat årsredovisningen för 2014. Den är som vanligt välgjord och informativ. Men den lyfter inte upp områden där staden inte lyckats så väl. Ett exempel är stadens mål om valfrihet. Inom stöd- och omsorgsnämndens verksamhet är valfriheten begränsad till att välja utförare, men inte till vad man ska få hjälp med och hur. Det blir särskilt tydligt i årsredovisningens beskrivning av mat och måltider. Den äldre ska kunna välja mellan fler olika matlådor, men inte kunna välja att få maten lagad i sitt hem.

Valfrihet för äldre handlar också om var man kan bo. Seniorboendet Tor är mycket populärt, och kön är lång dit. Det finns många goda skäl för ett ”Tor II” i Lidingö centrum. Ett sådant boende bör ligga så centralt som möjligt, och behovet är så väldokumenterat att det bör byggas snabbt. Ändå väljer stadens styrande majoritet att inte ta med det i etapp I i planeringen för Centrum/Torsvik.

Av årsredovisningen för Lidingöhem framgår att stadens allmännyttiga bostadsföretag inte kunnat öka antalet hyreslägenheter under året. Lidingöhem har inte kunnat köpa bostadsfastigheter, och inte fått möjlighet att bygga nya. För en reell valfrihet för de som behöver bostad på ön måste Lidingöhem bli ett instrument för staden att få fler hyreslägenheter på ön. Endast så kan behoven tillgodoses för t.ex. personal inom service, skola och omsorg som behöver bostäder med rimlig hyra, äldre personer som behöver ett tryggt och tillgängligt boende, flyktingar och Lidingös ungdomar.

Sven Erik Wånell (V)

Dela Debatt: Stadens årsredovisning mörkar bristerna i valfriheten

Kommentarer

Anders Wennberg 2015-04-08 08:27

Tack Ulf,

Tabellen längst ner på sid 33 Bokslut 2014, skall vara -12,4 och inte +12,4.

Generellt associerar jag mnkr snarare med miljoner norska kr än miljoner svenska kronor, men det kanske är en forkortning ni gillar ändå?

Anders

Ulf Petersson 2015-04-07 14:41

Hej
I samband med att årsredovisningen blev ett ärende i kommunstyrelsen den 30 mars så blev också underlaget i sin ofullständiga form offentlig handling och finns därmed tillgänglig via stadens webbplats. Bifogar länken: http://www.lidingo.se/lexportlet/binary/Årsredovisning%20.pdf?id=%7bFCFE-AC1A-0CA2-6939-DD13-A101%7d

Anders Wennberg 2015-04-07 11:18

Tack Ulf för svar,

Jag antar att "arbetshandlingar" inte är tillgängliga för allmänheten? Att Sven Erik Wånell skriver att "Lidingö stad har nu presenterat årsredovisningen för 2014" är alltså felaktigt?

Detta gör det svårt att kommentera Sven Erik's artikel. Men kanske värre att allmänheten inte får se ÅR förrän efter den presenterats för KF. Hur skall då allmänheten kunna demokratiskt delta i processen, och hjälpa KF ledamötena att granska ÅR? En livlig och öppen debatt med involvering från allmänheten borde hjälpa KF ledamötena att hitta viktiga delar av ÅR som de kan diskutera närmare.

Ulf Petersson, pressansvarig Lidingö stad 2015-04-07 10:23

Den 27 april presenteras årsredovisningen för kommunfullmäktige. Då lämnar också revisorerna sina yttranden som sedan läggs in i dokumentet. Därefter publiceras årsredovisningen på stadens webbplats. Fram till dess är dokumentet en arbetshandling.

Anders Wennberg 2015-04-07 08:53

Var kan man ladda ner årsredovisningen? Jag sökte på Lidingö Stads hemsida, men fick bara upp årsredovisningen från 2013 och några få år innan dess.

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google