Väder Lidingö

Lidingö fredag 22 oktober 2021 v. 42

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Debatt: Svek av LP om Lidingöhem säljs

tisdag 11 november 2014 16:25

Makthunger får Lidingöpartiet (LP) att svika tidigare principer om att behålla och utveckla Lidingöhem i stadens ägo. Vare sig tidigare eller i valrörelsen har LP andats en stavelse om att man vill sälja Lidingöhem. Tvärtom.

Tre gånger (2008, 2009 och 2010) har partiet i bolagets styrelse sagt att Lidingöhem är ”en trygg och säker placering som ger en skälig avkastning”. Dessutom: genom att bostadsbolaget ägs av staden verkar det ”som en återhållande faktor över hyressättningen för alla Lidingöbor som bor med hyresrätt hos privatvärdar”. Partiet har också tyckt att Lidingöhem ska utvecklas och bygga nya hyresbostäder.

För att få sitta vid makten säljer LP nu villigt ut Lidingöhem till just de privata värdar som partiet tidigare ville hålla tillbaka och använder pengarna till allt annat än att bygga de bostäder med rimliga hyror som partiet tidigare förespråkat.

Ca 40 procent av Lidingöhems bostäder finns i ett av regions mest exklusiva lägen - Lidingö centrum. En stor majoritet av Lidingöhems hyresgäster är äldre och personer med svag ställning på bostadsmarknaden. Vart ska dessa lidingöbor ta vägen när en ny ägare vill ha avkastning på sin investering?

Kommer en privat ägare att lyxrenovera husen och chockhöja hyrorna? Kommer hyresrätterna att ombildas till bostadsrätter? Eller kommer de äldre husen att rivas och nya hus byggas på grönytorna?

I valet lovade LP att Lidingöhems hyresrätter inte skulle bli bostadsrätter, att grönytorna skulle vara kvar och de boende i centrum skulle slippa ”en bullrande och rykande byggarbetsplats”. När LP nu säljer ut Lidingöhem sviker partiet både tidigare principer och sina vallöften – allt för en plats vid makten!

Vi i Folkpartiet vill istället behålla och utveckla Lidingöhem i stadens regi och också låta utsatta grupper få en chans att bo kvar på Lidingö.

Suzanne Liljegren
Vice ordförande Lidingöhem (FP)

Dela Debatt: Svek av LP om Lidingöhem säljs

Kommentarer

Anders Wennberg 2014-11-13 12:59

Suzanne,

Jag är inte medlem i Lidingöpartiet och jag röstade inte på Lidingöpartiet, och jag vill inte heller försvara deras ändrade åsikt i frågan. Jag försöker att kritisera FP, inte försvara LP.

Steg ett för att säkerställa många hyresrätter är att inte sälja hyresrätter till nybildade BRF. Om man säljer 540 HR till en BRF, men sedan köper en hyresfastighet från Rikshem, så har ändå antalet hyresrätter netto gått ner med 540 st på Lidingö. Den matten tror jag tom du håller med om.

Om man vill ha billiga hyresrätter som passar allas plånböcker, så är det enda rimliga att behålla och utveckla gamla fastigheter. Att sälja gamla fastigheter för att bygga nytt och dyrt ger totalt motsatt effekt.

Om nu M lurade er, varför satt ni kvar i samarbetet ytterligare fyra år? Gör det inte er lika ”politiskt ohederliga” som ni hävdar att LP är?

Folkpartiet på Lidingö är tyvärr svåra att förstå sig på. Men, ni skall ändå ha en fjäder i hatten att ni nu hoppar av samarbetet och står för det ni tror på, dock tycker jag ändå att det blev lite sent påkommet…

Suzanne Liljegren 2014-11-13 10:40

Lidingöpartiet protesterade mot försäljningen av Kantarellen i Lidingöhems styrelse men vänder nu på klacken och säljer hela bolaget, och därmed också sin "politiska heder", för att få chansen att sitta vid makten. Är det detta du försvarar Anders? Jag utgår ifrån att du inte vill förknippas med oseriösa partier som lovar runt men håller tunt.

FP sålde Kantarellen till de boende för den högsta värdering som oberoende värderare gjorde. I överenskommelsen med M och KD fanns att vi också skulle köpa in hyresfastigheter på marknaden. Trots att FP t ex ville förhandla om att köpa Rikshems fastigheter i Käppala, vägrade M att ens ta upp frågan i styrelsen. När det stod klart för oss att M inte stod upp för överenskommelsen gick vi till val på att utveckla Lidingöhem. Att vi nu hoppar av majoriteten är det just därför att vi är ett seriöst parti som står upp för våra åsikter och löften.

Anders Wennberg 2014-11-11 19:43

Men Suzanne, FP var ju med och började avvecklingen av Lidingöhem genom att sälja ut Kantarellen billigt.

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google