Väder Lidingö

Lidingö fredag 7 maj 2021 v. 18

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Debatt: Sverige behöver nolltolerans mot brott

tisdag 10 januari 2017 00:01

Har man valt att bryta mot lagen måste man ta sitt ansvar. Det ska inte löna sig att vara kriminell. Vi i KDU vill ha fler poliser som kan fokusera på att bekämpa kriminaliteten och för dem som har begått grova brott ska straffen skärpas. Att få en mängdrabatt är helt befängt. Det skriver Cornelia Crutze från KDU Lidingö i nedanstående debattartikel.

Från januari till november 2016 hade 867 poliser hunnit säga upp sig p.g.a. utbrändhet. Det är fler än vad som kommer att examineras. Sverige är i behov av fler poliser än de 19 477 som arbetar idag. Gängkriminaliteten ökar markant och det har varit rekordhöga siffror när det gäller antalet skottlossningar under 2016. Det här är en allvarlig utveckling som har blivit ett normalläge och regeringen måste börja ta sitt ansvar. Sverige ska vara ett land där alla ska känna sig trygga och den trygghetskänslan håller på att haverera.

Idag har Sverige 200 poliser per 100 000 invånare. Jämfört med andra länder i Europa så ligger Tyskland på 300, Italien en bra bit över 400 och Spanien på drygt 500 poliser per 100 000 invånare. Regeringens budget till polisen är 22 miljarder kronor som ska räcka till 20 000 poliser. Vi kan sätta det i proportion till arbetsförmedlingens budget som låg på 78 miljarder kronor.

Vi i KDU kräver inte bara att det ska tillkomma fler poliser utan även att de ska kunna arbeta med rätt saker. Vi vill satsa mer pengar på polisen och utbilda 10 000 fler samt fördubbla antalet poliser till 2020. Engagerade poliser som älskar sitt jobb ska inte behöva sluta p.g.a. att deras gedigna arbete inte leder till någon förbättring. De är en oerhört essentiell del av vårt samhälle och förtjänar att ha en trygg och gemytlig arbetsplats. Genom att få in fler poliser kan de fokusera på sitt jobb och bekämpa den brottslighet som råder i Sverige.

Vi sitter hela familjen i en hyrbil på väg till en shoppinggalleria som är belägrad en bit utanför New York City. För att komma dit måste vi köra igenom ett område där man helst inte strosar omkring hur som helst som en svensk familj. Mina föräldrar uppmanar oss tre barn att låsa dörrarna. I den här delen av staden sker det många beväpnade rån mot bilar.

Den 6 december 2016 hände precis detta. Inte i New York utan på Lidingö utanför Stockholm. Två oskyldiga personer som satt i sin Audi blev överraskade av beväpnade män som tvingade ut dem ur bilen och körde iväg. På Lidingö bor det idag cirka 46 000 invånare. Under flera år har polisens närvaro samt polisstationens öppettider försämrats. Vi Lidingöbor märker tyvärr stor skillnad. Den så kallade Lidingömannen har härjat runt, år 2015 hade lägenhetsinbrotten fördubblats och mopedstölderna eskalerat med 100 %. De flesta av de här brotten klaras aldrig upp. Lidingömannen togs aldrig fast och många familjer kommer aldrig få veta vem som klampade runt i deras hem när de inte var närvarande. Det här kan tänkas vara ”småbrott” men det är minst lika viktigt att sätta stopp redan i början av en kriminell persons karriär. Alla brott ska utredas för att undvika att inbrottet i förekommande fall leder till mord.

Brottslighet har och kommer alltid att finnas. Det vore fantastiskt att leva i ett land där brottslighet inte existerade och att alla kunde känna sig trygga. Från vänsterns håll får vi höra att vi kan ”satsa” bort all brottslighet. Fler fritidsgårdar, högre bidrag och nya kommunala ungdomsprojekt. Dessa satsningar kan säkert bidra till att skapa en bättre uppväxtmiljö men det räcker inte.

Det är en fin tanke att om man ger ungdomarna en fritidssysselsättning så kommer det inte begås några brott. Tyvärr ser verkligheten inte ut så. Genom att stärka familjer så ska ungdomarna hitta sin trygghet där, inte genom en fritidsgård eller annan sysselsättning. Får familjen mer tid med sina barn har forskningen visat att de barnen blir trygga individer som inte är lika benägna att bli kriminella. Att ha en nollvision när det gäller brott och kriminalitet är inte realistiskt däremot ska vi ha en nolltolerans. Vi i KDU vill istället ha fler poliser som kan fokusera på att bekämpa kriminaliteten och för dem som har begått grova brott ska straffen skärpas. Har man valt att bryta mot den svenska lagen och etiken måste man ta sitt ansvar. Därför tycker vi även att skolan måste ta sitt ansvar genom att införa en kurs där etik ska ingå. Att få en mängdrabatt är helt befängt, vi i KDU tycker att det borde vara tvärtom. Det ska inte löna sig att vara kriminell. Genom att ha fler poliser som patrullerar ute på gatorna ökar vi tryggheten och stärker relationer mellan polis och invånare.

Jag är lyckligt lottad som har fått växa upp på Lidingö under den största delen av mitt liv. På min ö har jag alltid känt mig trygg, vart jag än går. Regeringen kan inte fortsätta sticka huvudet i sanden när vi ser att gängkriminaliteten, vapeninnehavet och våldsbrotten ökar i Sverige. Om tio år vill jag kunna sitta med min familj i bilen och känna samma trygghetskänsla, var vi än är i Sverige. Jag vill inte behöva se skräcken i mina barns ögon när jag talar om för dem att låsa dörrarna när vi kör runt i vissa områden. Det är inte ett Sverige som jag vill att de ska växa upp i.


Cornelia Crutze
KDU Lidingö

Dela Debatt: Sverige behöver nolltolerans mot brott

Kommentarer

Allan Ekström 2017-01-12 17:36

Du Cornelia beskriver på ett så känslosamt och hängivet sätt din längtan efter ett samhälle som präglas av endräkt och harmoni, ett samhälle där staten har kraft och förmåga att fullgöra sin främsta uppgift att trygga den enskilde till liv och egendom.

Rättsstatens uppdrag från oss medborgare har uttryckts med de kärnfulla orden: ”Håll yttre fiender till samhället utlåsta, håll inre fiender inlåsta. Säkerställ nationens frihet och trygghet så att vi kan forma det goda samhället.

Land skall med lag byggas.

Den beskrivna rättsstaten har för längesedan upphört att fungera. Den är i full upplösning, vilket din beskrivning ådagalägger. Längtan efter Sörgården har ersatts med en känslokall och grym verklighet som gett upphov till formuleringar som ” Är Sverige på väg mot rätt håll eller går vi mot ett gangstervälde?” ”Vem skall betala om Sverige blir Malmö?”

Och som sagt. Rättsväsendet i sin helhet saknar sedan länge förmåga att effektivt beivra brott och försvara rättsstaten genom hållningen av obegriplig slapphet och uppgivenhet. Det känns förnedrande för oss äldre att behöva bevittna rättsstatens förfall. Vilken gåva till den yngre generationen!

Anders Håkansson 2017-01-11 22:14

Håller med om kritiken mot brister i polisens organisation.
Polisreformen proposition.
I underskrift Fredrik Reinfeldt och Beatrice Ask.
Alliansens reform.
http://www.regeringen.se/rattsdokument/proposition/2014/03/prop.-201314110/

Anders Bergstedt 2017-01-10 16:06

Cornelia ! Jag får tårar i ögonen då jag läser din artikel. Äntligen någon som reagerar på hur avsaknaden av poliser drabbar oss hårt. Då jag kom som polis till Lidingö år 1965 var Lidingö en idyll. Från c:a 45 poliser på 80-talet som klarade upp nästan allt är vi nu i princip lämnade åt vårt öde. Man bryr sej inte om fullt utredningsbara brott och de kriminella får härja fritt. Jag kan inte åse det utan att reagera. Gå in och läs på "Fem villainbrott" och kommentarerna på Dagens Juridik.

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google