Väder Lidingö

Lidingö tisdag 5 december 2023 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

Debatt: Tack alla lidingöbor. Er insats har gjort stor skillnad

onsdag 5 december 2018 00:01

Måndagens kommunstyrelsesammanträde var en seger för demokratin. En enad opposition ville att förslag om nya arvoden skulle beredas av den nu valda arvodesberedningen och beslutas innan kommunalråden väljs i december. Det var tydligt att alla lidingöbors reaktioner gjort skillnad i denna fråga eftersom majoriteten gick oss till mötes. Nu hoppas vi att det kommer fram ett väl berett förslag till december månads fullmäktige, som är rimligt och utan chockhöjda arvoden.

Regler och förutsättningar måste vara klara innan de förtroendevalda väljs för kommande mandatperiod. Någon annan tågordning är inte rimlig. Allra helst skulle en överenskommelse kring reglemente om ersättningar för förtroendevalda gjorts före valet, i brett samförstånd mellan majoritet och opposition. Så gör många andra kommuner, vilket dels säkerställer att arvoden inte blir en del av en majoritetsförhandling efter valet, och dels att oppositionen får rimliga förutsättningar eftersom inget parti innan valet helt säkert vet om partiet kommer sitta i eller utanför majoriteten när väljarna sagt sitt.

Tyvärr noterar vi att Daniel Källenfors fortfarande under måndagskvällen i SVT inte ville säga att det var fel att föreslå de hårt kritiserade nivåerna på höjda arvoden. Denna historia har skadat förtroendet för kommunalråden och bilden av Lidingö i omvärlden. Vi anser att kommunalråden offentligt borde ta avstånd från det orimliga och upprörande förslaget avseende höjningar av sina egna arvoden och förklara hur det kunde bli så fel.

Vi vill tacka alla lidingöbor som engagerat sig i frågan och protesterat! Er insats har gjort stor skillnad. Vi kommer arbeta för ett förslag utan höjningar av de högsta arvodena och hoppas att vi kan ha ett bra förslag på bordet på kommunfullmäktige den 17 december.

Patrik Buddgård (C), gruppledare
Daniel Larson (S), gruppledare
Patrik Sandström (MP), gruppledare

Dela Debatt: Tack alla lidingöbor. Er insats har gjort stor skillnad

Kommentarer

Jonas Lundgren 2018-12-05 09:31

Även undertecknad vill tacka alla Lidingöbor som har engagerat sig i den här frågan. Från (V) har vi som bekant en annan syn på det politiska uppdraget än vad man har inom den styrande majoriteten. Vi anser att politiken och politikerna ska tjäna folket snarare än att politikerna ska tjäna på politiken. För oss är det grundläggande att den som är bäst företrädare inte givet är den som vill ha mest betalt.

Jag kommer noga följa utvecklingen i denna fråga i den nyvalda arvodeskommittén där jag ingår som representant för Vänsterpartiet.

Vänligen
/Jonas Lundgren (V)
Gruppledare

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google