Väder Lidingö

Lidingö söndag 23 juni 2024 v. 25

Senaste kommentaren - Se fler

Debatt: Tiggeriet är ovärdigt Lidingö. Dags för ett förbud

tisdag 5 september 2017 00:01

Det är dags för Lidingö kommun att gå i bräschen och införa ett tiggeriförbud. Vi måste följa Vellinges initiativ genom att lägga till ett tiggeriförbud i våra lokala ordningsföreskrifter. Ett sådant förbud kan aldrig stoppa fattigdom men kan motverka de integritetskränkningar som väldigt hetsiga tiggare kan orsaka, liksom hindra de illegala bosättningarna som kränker markägarnas rätt. Detta är en alltför viktig fråga för att inte lyftas av det regeringsbärande partiet i vår kommun. Det skriver Erik Centerlind, MUF:s ordförande på Lidingö i denna debattartikel.

Förtryckta och fattiga romer reser idag över halva Europa för att ta sig till Sverige och tigga på våra gator. Sammanlagt är det idag runt 5000 utsatta personer som lever i detta totala utanförskap, i många fall i olovliga bosättningar som permanentats och bildat kåkstäder, denna utveckling är ovärdig vårt land och alla som bor här. Varje land har ansvar för sina egna medborgare och det är dags att vi skickar signalen att det inte är okej. Oavsett hur utsatt man är där hemma, är det fullkomligt oacceptabelt att resa genom hela Europa för att sätta sig och tigga i Lidingö Centrum. Detta är i längden varken en hållbar eller en värdig lösning. Rumänien och Bulgarien behöver ta ansvar för sina medborgare.

För att på sikt kunna minimera den tillströmning av tiggare som kommer från den europeiska kontinenten så måste vi på Lidingö följa Vellinges initiativ från förra veckan, d.v.s. att tillägga ett tiggeriförbud i våra lokala ordningsföreskrifter. Ett tiggeriförbud kan aldrig komma till bukt med fattigdom, vilket är det underliggande problemet, men det är inte vad detta handlar om. Syftet är att motverka de integritetskränkningar som väldigt hetsiga tiggare kan orsaka, såväl som stoppa de illegala bosättningarna som kränker markägarnas rätt till egendom och komma till bukt med de sanitetsproblem som därav följer.

Huvudsyftet därutöver med ett tiggeriförbud är främst att komma till bukt med det organiserade tiggeriet, som bedrivs av ligor som utnyttjar människor i totalt utanförskap för att driva in svarta pengar. Tiggarna i fråga får allt som ofta en väldigt liten andel, och i vissa fall, inte ett öre av det man lyckats skramla ihop i sin pappmugg. Istället håvar dessa ”drivare” in pengarna som de sedan lägger i sina egna välfyllda fickor. Genom ett förbud kan vi stoppa dessa kriminella gängs primära inkomstkälla och förhoppningsvis frigöra de drabbade tiggarna från de närmast intill slavliknande förhållandena som man är fast i.

Nu är det dags för Lidingö kommun att gå i bräschen och införa ett tiggeriförbud. Skulle inte en process om att införa ett tiggeriförbud inledas det närmaste halvåret så kommer jag personligen att skriva en motion till Lidingömoderaternas årsmöte våren 2018 för att säkerställa att man sätter fart på arbetet. Detta är en alltför viktig fråga för att inte lyftas av det regeringsbärande partiet i vår kommun.

Erik Centerlind, ordförande MUF Lidingö

Dela Debatt: Tiggeriet är ovärdigt Lidingö. Dags för ett förbud

Kommentarer

Mikael Pettersson 2018-02-12 13:03

Att inte göra något åt tiggeriet är att tyst acceptera det.
Att det är ovärdigt och en grogrund för kriminalitet och utnyttjande är klart sedan länge. men vad bör man göra?
Sverige har inget ansvar för andras eu-medborgares sociala situation och bör därmed inte uppmuntra resor hit genom att underlätta till gratis boende och övrig subventionerad kost och logi (annat än i akutsituationer och då bör man endast hjälpa dem att ta sig tillbaka till hemländerna) Det här är en för stor fråga för bara en kommun. Men sunt förnuft borde de flesta kunna inse vilka det är som tigger, men juridiskt blir det en helt annan situation. Det blir lätt diskriminerande om man inte ser upp och därför blir det svårt att få igenom en sådan lag/förordning. Då är det bättre att se till att markägare lättare kan avhysa personer (utan motivering). Men man måste inse att inskränkningar i rörelsefriheten drabbar först och främst svenskar som skall leva under nya förordningen.

Micke Böckman 2017-10-08 19:54

Inte bara de som sitter på gator och torg tigger utan även en mängd olika organisationer och föreningar gör det fast på lite andra sätt, skall man förbjuda dessa också? Sedan blir det nog omöjligt att efterleva ett förbud då polisen inte har resurser ens att utreda betydligt grövre brott än tiggerier.

Daniel Midstam 2017-09-27 07:21

Tänker på denna trångsynta debatt. Hur hjälper ett förbud de stackars kvinnorna som tigger? Inte alls. De tvingas kanske till en annan bransch. Än värre..
Men ett förbud kanske gynnar MUFså de känner sig lite tryggare. Och det är ju bra.

Iréne Borgenvik Sverigedemokraterna Lidingö 2017-09-08 18:34

Svar till Monica Johansson.
Det finns flera hjälporganisationer för tiggare i deras hemländer. Följande artikel visar flera exempel:
https://www.svd.se/hjalporganisationer-sluta-ge-pengar-till-tiggare.

Monika Johansson 2017-09-07 23:36

Jag tror också att det bästa är att hjälpa i respektive land. Men min fråga lyder vem ordnar det. Hur mycket ska vi betala för en hjälp som uppenbarligen varken Rumänien eller Bulgarien vill ta emot för att hjälpa romer. Vi bör ge till frivilligorganisationer, vi betalar till EU,men vart går dessa pengar. Klart är att om de inte går direkt till utsatta grupper faller ju hela resonemanget platt till marken och vi står kvar på ruta ett. Den dag jag har att välja på att svälta eller frysa ihjäl eller ta till det sista halmstrået vet jag vad jag väljer.

Hans Ek 2017-09-07 09:56

Mycket bra förslag. Stoppa tiggeriet. Detta är människohandel och jag har flera gånger med egna ögon hur unga män går och samlar ihop pengar från tiggarna. Flera reportage vittnar också om den omfattande kriminalitet
som följer i dessa gruppers spår.

Svenskarna tror att det endast handlar om rent tiggeri fast det är endast en del i en omfattande kriminell verksamhet.

Vi måste alla delta i kampen mot den eskalerande. kriminaliteten i Sverige
och förebygga alla framtida brottsoffer. Kära svensk VAKNA!!!!

Fredrik Wesslund 2017-09-06 08:37

Hur kan det anses vara kriminellt att be någon om pengar?

Iréne Borgenvik (SD) 2017-09-05 21:40

Tiggeriförbud är den enda vägen att gå då dokumentärer och artiklar gång på gång visar på att tiggarna utnyttjas av människohandlare. I många fall får de inte behålla några pengar alls utan tvärtom blir skyldiga för logi som de aldrig kommer ikapp att betala. Dessutom lämnar de ofta sina barn att sköta sig själva i hemländerna och förvägras dem att gå i skolan. Så länge tiggarna får pengar i Sverige av de som tycker synd om dem, finns det människor som ser möjligheter att tjäna pengar på dem. Ge i stället pengar till de hjälporganisationer som stöttar tiggare och romer i hemländerna med bistånd, jobb och utbildning, men är de inte i sitt hemland kan de heller inte bli hjälpta, det vittnar dessa organisationer om. Det fanns en bra artikel i SVD för ett år sedan. Vi kan heller inte ha dessa bosättningar som många gånger använder lekparker som toaletter och avstjälpningsplatser för skräp.

Johan Persson 2017-09-05 18:48

Låter väldigt bra med tiggeriförbud. Gick vi med i EU för att andra EU-medborgare lättare ska komma till Sverige för att tigga, eller stöldligor för den delen?
När politiken levererat tiggeriförbud, finns nästa puck, att leta upp och utvisa 40 000 invandrare med avvisningsbeslut som driver omkring i samhälle, det socialistiska samhällsexperimentet måste upphöra

Per Welander 2017-09-05 14:08

Stå fast vid din linje att förbjuda tiggeri på Lidingö Erik. Det handlar om organiserad kriminalitet där de som tigger är slavar. Jag är övertygad om att du har stöd av en mycket stor majoritet av Lidingöborna.

Sen var det ett lågvattenmärke att se Marianne Börjes känslomässiga personangrepp mot dig.

Erik Centerlind 2017-09-05 12:30

Man kunde faktiskt önska att vuxna och livserfarna människor skulle kunna hålla en högre nivå i debatten än att behöva förminska engagerade & sakliga ungdomar för att få igenom sin tes. Mariannes generaliseringar är otroligt pinsamma, framförallt med tanke på att du har noll insikt i min bakgrund och uppväxt som förövrigt är helt irrelevant när det kommer till sakfrågan som diskuteras.

Din anekdot om att man skulle göra en resa ut ur fattigdom genom tiggeri är förövrigt helt befängd. Tiggarna föder sina barn in i ett utanförskap, de växer upp i en miljö där de inte går i skolan eller är en del av samhället. De får lära sig att man livnär sig genom att dra in små summor pengar på tiggeri, och det är där problemet ligger. Med en sådan uppväxt kommer man med stor sannolikhet inte att bryta sig ut ifrån ett utanförskap. Så länge föräldrarna kommer fortsätta att tigga kommer barnen att ha stora svårigheter att bryta utanförskapet. Du får gärna ta fram exempel som visar på att det hör till vanligheten av de som tigger lyckats att ta sig ut ur den misär som man befinner sig i. Jag har själv inte hittat något som styrkt den tesen.

För några år sedan resonerade jag som dig Marianne, men jag insåg efter att diskuterat frågan frekvent att verkligheten var betydligt mer komplex än vad jag initialt hade trott. Folk som tigger är inte så fria som man tror då de allt som ofta är förtryckta av kriminella organisationer & det måste vi få ett stopp på.

Marianne Börje 2017-09-05 11:08

Jag kan inte annat än att bli upprörd, när jag läser Erik Centerlinds inlaga. Det är typiskt att viljan till tiggeriförbud skall komma från två av Sveriges rikaste kommuner. Någon har sagt ungefär så här om välfärd. Den första generationen kämpar sig ur fattigdomen, den andra njuter av resultatet och den tredje tar allt för givet och vet inget om den föregående kampen.

Erik är tydligen ung eftersom han är MUF:are. Troligen curlad och bortskämd i en barn-och ungdom, där inget fattades. Vad jag saknar i hans inställning är empati.

Jag är inte så glad över alla dessa tiggare och ganska irriterad över det där "hejet". Men därifrån till förbud ligger inte för mig. Visst önskar jag att dessa människors levnadsmöjligheter skulle lösas politiskt i deras hemländer.

F ö har jag fått en fin kontakt med en tiggande kvinna som bara talar turkiska, men vi lyckas på något sätt göra oss förstådda.

Marianne Börje

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google