Väder Lidingö

Lidingö fredag 22 oktober 2021 v. 42

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Debatt: Vad händer med kommunens äldreboenden när Lidingöhem säljs?

tisdag 17 februari 2015 17:25

Vi blir djupt bekymrade när vi får veta att den politiska majoriteten M, KD och LP beslutat att inte bygga ett nytt äldreboende i Lidingö centrum. Detta trots att alla partier var helt överens i valrörelsen om att ett nytt äldreboende skulle byggas i centrum. Efterfrågan på ytterligare äldreboende där är enorm.

Det enda majoriteten vill satsa på är en mötesplats i centrum för dagverksamhet för äldre som känner sig ensamma. Men hallå! Känner majoriteten inte till att Mötesplats Centrum redan finns i äldreboendet Tor? Här ordnas uppskattade arrangemang, både av kommunen och av olika organisationer. Här finns Källan som bjuder på onsdagskaffe, ofta med föredrag och musik. Hit är alla äldre, ensamma eller inte, varmt välkomna.

Nej vi befarar något värre. I majoritetens planer att sälja Lidingöhem kommer försäljning av kommunens äldreboenden att ingå. Cirka hälften av Lidingöhems bostadsbestånd utgörs av lägenheter i äldreboende. För att kommunen ska tjäna ordentligt med pengar måste också äldreboendena Tor, Högsätra och Baggeby Gård ingå i försäljningen. Det är ju syftet med försäljningen. Detta bekräftas av Björn Samuelson (M) ordförande i Lidingöhem och i kommunfullmäktige (LT 13 februari). Ambitionen är att sälja hela Lidingöhem.

Eftersom man vill sälja kommunens äldreboenden är det ju ingen idé att bygga nytt i centrum. När Tor säljs och Mötesplats Centrum där försvinner vill majoriteten ge kompensation i form av en ny mötesplats.

Men vad händer med Baggeby Gård, Högsätra och Tor vid en försäljning till en privat värd? Hur kommer de boende där att drabbas? Kraftiga hyreshöjningar? Kommer en ny privat ägare att göra om lägenheterna till bostadsrätter som säljs dyrt på öppna marknaden? Se vad som hände med äldreboendet Fyrvaktaren. Med ett penndrag kan en ny ägare klassificera om Baggeby Gård till vanligt boende – istället för serviceboende som det är idag – och vart ska då alla äldre med behov av serviceboende ta vägen?

Vi uppmanar den politiska majoriteten – ge alla oss oroliga besked om framtiden för Tor, Högsätra och Baggeby Gård.

Helena Bargholtz, Folkpartiet
Suzanne Liljegren, Folkpartiet
Amelie Tarschys Ingre, Folkpartiet

Dela Debatt: Vad händer med kommunens äldreboenden när Lidingöhem säljs?

Kommentarer

Suzanne Liljegren 2015-02-23 18:45

Hej Karin!

I Lidingöhem finns både "vanliga" lägenheter och äldreboenden. Äldreboenden är t ex servicehuset Baggeby gård och seniorboenden i Tor och Frimurarhemmet. Högsätra tillhör inte Lidingöhem utan Lidingö stad.
Cirka 40 procent av Lidingöhems bostäder finns i Lidingö centrum - ett av Stockholmsregionens mest attraktiva lägen. Det gäller äldreboendet Tor, hus på Vårvägen, Skolvägen, Sturevägen och Stockholmsvägen. Utöver detta finns bostadshus i Mosstorp, Rudboda och Skärsätra.
Listor finns inte i stadshuset men vi finns med blanketter i Lidingö centrum + utanför ICA Kvantum varje lördag fram till påsk kl 11 - 13. Du kan också skriva ut blanketten från vår Facebook-sida https://www.facebook.com/pages/Stoppa-försäljningen-av-Lidingöhem/774504309305702. Ring något av telefonnumren på blanketten så kommer vi och hämtar den!
Hej från,
Suzanne Liljegren

Karin Wallgren 2015-02-18 10:07

Vilka typer av lägenheter ingår i Lidingöhem och i vilka områden? Innefattas både servicelägenheter och äldreboenden? Både Högsätra och Baggebygård har väl båda boendeformerna? Mötescentrum finns ju redan i Tor.

Finns det lista i stadshuset för den som vill skriva på att Lidingöhem inte ska säljas?

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google