Väder Lidingö

Lidingö söndag 23 juni 2024 v. 25

Senaste kommentaren - Se fler

Debatt: Vad sysslar Lidingös sex heltidspolitiker med?

lördag 15 december 2018 16:55

Under november månad har våra heltidsarvoderade kommunalråd och oppositionsrådet kostat lidingöborna 553.498 kronor, inklusive pensionsavsättningar och sociala avgifter. Mer än en halv miljon per månad, redan med dagens arvodesnivåer.

Men vad får vi egentligen för alla dessa pengar? Berätta för oss vad ni har bidragit med under november månad - Daniel Källenfors (M), Birgitta Sköld (LP), Hans Barje (M), Carl-Johan Schiller (KD) och Amelie Tarschys Ingre (L).

Och så Anna Rheyneuclaudes (M). För vi betalade tydligen fortfarande i november 92.236 kronor (arvode + sociala avgifter) för Anna, som avgick den 31 juli. Hur gick detta till? Har kommunalråden glömt att berätta något för oss skattebetalare…?

Vi har ett fundamentalt problem med våra heltidspolitiker på Lidingö. Några personer som redan idag uppbär höga arvoden utan att kunna förklara vad de gör på dagarna. Samma personer (utom Hans Barje) har nu förhandlat fram ett nytt majoritetsavtal med varandra och därefter rundat arvodeskommittén för att ytterligare försöka berika sig själva. Deras omoraliska felgrepp har skapat en förtroendekris. Lidingöborna är med rätta rejält upprörda.

Är det då verkligen rätt och rimligt att våra övriga förtroendevalda politiker i kommunfullmäktige ska välja ”de fyra” till kommunalråd fram till år 2022? Är det ens rimligt att ha fyra kommunalråd? Kandidaten som bidrar med 3 mandat från KD är ens inte nödvändig för att skapa en majoritet med 26 mandat, så varför ska vi tvingas betala ytterligare en heltidslön?

Jag vädjar till var och en av er 51 folkvalda ledamöter i Lidingös kommunfullmäktige att rösta efter eget hjärta och huvud på måndag den 17:e klockan 18 och inte efter någon partipiska. Genom att släppa fram dessa fyra ifrågasatta företrädare till kommunalråd blir man medskyldig till det fortsatta förtroendehaveriet inom Lidingöpolitiken.

Christer Mohlin

Dela Debatt: Vad sysslar Lidingös sex heltidspolitiker med?

Kommentarer

Bengt Öfverström 2018-12-19 13:05

I näringslivet, som verkar utgöra majoritetens modell för arvoderingen av politikerna på Lidingö, går det till så att den tid som man tar från sin arbetstid ( oavsett om det handlar om att gå till frissan eller att utföra uppdrag i Europarådets kongress) dras av vid lönebetalning. Sker det också i kommunen, eller är just den frågan undantagen från jämförelsen? Eller utförs alla de uppdrag som Christer Mohlin listar ovan, på kvällar och helger?

paul matell 2018-12-16 21:08

Hög tid att ledamöter i fullmäktige ställer obekväma frågor till sina partitoppar. Rensa upp i träsket. Kom till fullmäktige med rödluvor och gula västar.

Isa Arbin 2018-12-16 12:17

Efter valet är jag nog inte den enda som hoppats på att de nyvalda politikerna skulle visa omdöme och aktsamhet om de skattemedel man har att bestämma över.
Vi medborgare är rätt nedstämda över omdömeslösa tidigare infall som svindyra paviljongen till flyktingar, snabbcykelbanor, med mera.
Tillit är så viktigt för att inte ett politikerförakt ska sprida sig. Vi behöver kloka politer, inte näriga.
En av många

Christer Mohlin 2018-12-16 11:22

Det vore önskvärt med full transparens kring våra heltidspolitikers olika engagemang också utöver sitt arbete för Lidingö stad, som vi skattebetalare betalar dyrt för. Naturligtvis kan det vara bra med övrigt engagemang och entrepenörskap. Det finns säkert några synergier. Men skattebetalarna skall inte behöva undra varför tiden för arbetet med Lidingöpolitiken är så pressad att majoriteten anser att det behövs fyra Kommunalråd på heltid.

Efter ett par slagningar på nätet noteras att Birgitta Sköld (Lp) också är styrelseordförande i Nordic Brokers Associates AB med ca 90 miljoner i omsättning, styrelseordförande i Hjerta i Sverige AB med 210 rådgivare på 40 orter i landet, styrelseledamot i Allmänna Änke- och Pupillkassan med ca 384 miljoner att förvalta samt styrelseledamot i Konsultinnan AB med en omsättning på ca 503.000 kr.

Ytterligare två slagningar anger att Amelie Tarscys Ingre (Lib) utöver att vara ledamot i Landstingsfullmäktige också är ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämnden med en budget på 60 miljarder kronor, 1e vice ordförande i HSN:s utskott för Framtidens hälso- och sjukvård, ersättare i HSN:s sjukvårdsutskott Norr samt i HSN:s sjukvårdsutskott Söder, samt slutligen 2:e vice ordförande i Europarådets kongress för lokala och regionala myndigheters institutionella utskott med bas i Strasbourg, Frankrike.

Slutligen noteras att Carl-Johan Schiller är ledamot i Landstingsfullmäktige samt ersättare i Tillväxt- och regionplanenämnden.

Jag föreslår att våra Kommunalråd och Oppositionsråd regelbundet redovisar samtliga sina arvoden och ersättningar från olika politiska uppdrag till Kommunfullmäktige. Därtill borde de redovisa sina bisysslor och bolagsengagemang enligt motsvarande regelverk som gäller stadens chefstjänstemän. Den monumentala förtroendekrisen kräver nu ökad transparens.

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google