Väder Lidingö

Lidingö söndag 14 juli 2024 v. 28

Senaste kommentaren - Se fler

Debatt: Vården nära dig ska bli bättre

tisdag 4 augusti 2015 07:05

Du som bor i Lidingö ska få vård i tid. Närakuten Husläkarjouren Lidingö är en av 19 närakuter i Stockholms län. En närakut är många gånger det snabbaste sättet att träffa läkare och påbörja behandling under helger och kvällar. Därför blir jag ganska oroad över att besöken på närakuterna har minskat något de senaste veckorna, samtidigt som akutmottagningarna fortsätter att ha lika många besök. Det skriver Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd, i nedanstående debattartikel.

Sommaren är en ansträngd tid för hälso- och sjukvården. De senaste veckorna har varit intensiva på akutmottagningarna. Många av oss är vana vid att åka till akuten när vårdcentralen är stängd, även om vi inte är allvarligt skadade eller sjuka. Faktum är dock att närakuten många gånger är det snabbaste sättet att träffa en läkare och påbörja behandling under helger och kvällar.

Närakuten Husläkarjouren Lidingö är en av 19 närakuter i Stockholms län. För landstinget fyller den en viktig funktion, inte minst för att förkorta väntetiderna på akutmottagningarna. Informationen om närakuten kan bli mycket bättre på Lidingö än i dag, och det är något jag arbetar för. Alliansens mål är att besöken på närakuterna ska motsvara 43 procent av besöken på akutsjukhusens akutmottagningar. I dag är den siffran bara 36,5 procent. Förutom tydligare information ser vi till att närakuterna får bättre möjligheter att ta prover och tillgång till röntgen.

Du som bor i Lidingö ska få vård i tid. Med ett lyft för närakuterna blir den akuta Stockholmsvården ännu bättre. De är tillgängliga när vårdcentralerna har stängt just för den som inte kan vänta till dagen efter då vårdcentralen är öppen och som inte heller egentligen har behov av att vända sig till en akutmottagning. Därför blir jag ganska oroad över att besöken på närakuterna har minskat något de senaste veckorna, samtidigt som akutmottagningarna fortsätter att ha lika många besök. Risken är att fler får vänta längre på vård och att personalen upplever ett större tryck.

Som kristdemokrat verkar jag för mångfald och valfrihet i vården. Fler ska få vård av högsta kvalitet i rätt tid. Närakuten är därför en viktig pusselbit i vårt arbete för jämlik och rättvis hälso- och sjukvård, oavsett om du bor i Lidingö eller andra delar av Stockholms län.

Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd

Dela Debatt: Vården nära dig ska bli bättre

Kommentarer

Kickan Renvall 2015-08-04 17:48

Jag har också upplevt att det ät svårt att hitta numret till närmottagningen. Jag fick till slut ringa en av mina söner. Väl där blev jag väldigt väl mottagen. Husläkarjouren Lidingö på Eniro. På min vårdcentral behöver jag inte beställa tid, men det är nog olika på vårdcentralerna! Vi måste försöka behålla närmottagningen!

Paola Sunnhagen 2015-08-04 17:44

Jag har vid några tillfällen kontaktat närakuten på Lidingö men tyvärr blivit hänvisad till annan mottagning då de inte haft någon akuttid kvar att boka in. Jag anser inte att det är en akutmottagning om jag måste boka mitt besök flera timmar innan.

Erik Andersson 2015-08-04 10:18

Att närakuterna inte utnyttjas kan bero på att få känner till att de finns och hur man når dem. Jag upplever inte att vårdcentralen är en akutmottagning heller. Där krävs alltid tidsbokning vad jag vet. En akutmottagning värd namnet bör kunna ta emot spontanbesök och ha resurser för behandling.

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google