Väder Lidingö

Lidingö torsdag 30 november 2023 v. 48

Senaste kommentaren - Se fler

Debatt: "Varför har staden beslutsångest?"

måndag 11 december 2017 00:01

Sedan rondellen vid Dalénuminfarten blivit klar är det nu extra långt för många äldre till buss 921 när de handlat på Willys. Det är en längre gångsträcka, man måste runda rondellen, gå nedför rampen, in i tunneln och så uppför trappan till hållplatsen när man ska till Skärsätra och öster ut. Har man rullator tar det extra lång tid. Varför kan inte bussen vända på Lerbovägen, bakom Willys? Det frågar lidingöbon Karin Wallgren i denna debattartikel.

Det känns som ett hån mot många av oss äldre, varav flera är beroende av rullator/rullstol för att ta sig fram, nu när busshållplatsen vid Willys har flyttats längre österut, närmare Aga station. Oklart hur många av alla som brukar resa med Servicelinjen buss 921 till/från Willys vid Södra Kungsvägen, som har fått tänka om med anledning av otillgänglighet till nya busshållplatsen och tvingats förlägga sina inköp till andra affärer. Givetvis kan inte heller livsmedelskedjan Willys vara nöjd med situationen. Frågan är då vem/vilka - om någon - är nöjd med denna ohållbara situation?

I veckan beklagade sig en kvinna som i sista minuten lyckades komma med 921 vid Aga med sina kassar. Hon hade fått 10-15 min mindre tid att handla därför att gångtiden till hållplatsen med käpp krävde mertid. Längre gångsträcka, runda rondeller, nedför rampen, in i tunneln och så uppför trappan till hållplatsen. (se för övrigt artikel inklusive kommentatorer på Lidingosidan.se, ”AGA-rondellen klar redan i mitten av november”.

Men varför går du inte till ICA i Larsberg föreslår kanske en och annan. Nej färdas man med linje 921 vill man inte byta buss till 923 i Högsätrahuset bara för att kunna handla i Larsberg. Och så likadant på tillbakavägen. Och så timing.

Många har hört av sig till kommunen/SL och påtalat detta missförhållande men hittills ingen positiv respons från något håll. Det finns en busshållplats på Lerbovägen, bakom Willys. Låt Servicelinjen buss 921 köra dit och vända. Varför har kommunen sådan beslutsångest i denna sak?

Karin Wallgren

Dela Debatt: "Varför har staden beslutsångest?"

Kommentarer

Karin Wallgren 2018-01-12 16:48

Det är verkligen inte lätt för boende i Bergsätra att komma till/från tåget vid AGA, det inser ju var och en. Och för att klara den branta trappan från Södra Kungsvägen upp till Bergsätra behöver man ha kondition långt över den vanliga. Livlinan för er, likväl som för många på södra ön, blir väl då Servicelinjen, med buss 921, men den går ju inte med tiominuterstrafik precis. Det är 1 1/2 t mellan turerna.

Det stämmer att fler börjat gena över Södra Kungsvägen och kortar på så vis gångvägen från Willys och slipper då ramp tunnel och trappa för att komma till hållplatsen. Tidigare har jag skrivit på Lidingösidan om den otillgängliga busshållplatsen för buss 921, som flyttats längre österut, längre från Willys.

I sitt svar på min kommentar 31 december på Lidingösidan till: "L: Vårt förslag om ”poddtaxi” blev årets nyord.” skriver Göran Tegnér bland annat: ”att frågan om busshållplatsen vid Willys blir en fråga för tjänstemännen på Lidingö att utreda”.
Det betyder väl, tolkar jag svaret, att ingen ändring är i sikte i närtid.

Bara vi slipper förarlösa bussar och dylikt. Det är inte sådana ändringar som gängse bussresenär eftersträvar, men däremot utökade turer, som i en del kommuner. Och vi vill ha kvar våra vänliga tillmötesgående busschaufförer. De som allltid ställer upp och hjälper till att stuva in den ena rullatorn efter den andra i det minimala bussutrymmet.

Maria Hermansson 2018-01-09 20:06

Kan man inte gå i trappor och bor i Bergsätra har man fått längre att gå till tåget. Mycket längre! Förbi hela stationsområdet. Bort, ned via rampen och under väg/spår. Upp på andra sidan, förbi hela stationsområdet på motsatt sida och uppför rampen där. Tycker synd om dem! Ingen underlättande planering där inte.
Vi andra har också fått längre väg. Känt sedan urminnes tider är "genvägar". Människan är sådan. Så nu genas det hej vilt över väg och tågspår.
Även vi som bor i Bergsätra åker med tåget!

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google