Väder Lidingö

Lidingö fredag 22 oktober 2021 v. 42

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Debatt: Folkomröstning krävs om Lidingöhem

söndag 1 februari 2015 20:48

Nyligen kunde vi läsa i tidningen om majoritetens (M, KD, LP) hemliga avtal om att snabbt sälja ut lidingöbornas eget bostadsbolag, Lidingöhem. Dolda agendor som inte redovisades före valet blev efter valet uppgörelser i slutna rum. Ett maktfullkomligt och odemokratiskt politiskt spel som inte hör hemma på Lidingö.

Stoppa omgående förberedelserna för en försäljning av Lidingöhem! Ingen försäljning får ske utan att lidingöborna först fått säga sitt i en folkomröstning.

Majoritetens beslut påverkar Lidingös bostadsförsörjning och berör många lidingöbor, framför allt våra unga vuxna, våra äldre och de som av medicinska eller sociala skäl är i akut behov av en bostad. Därför måste en noggrann och objektiv analys göras av konsekvenserna av en eventuell försäljning.

Vi i Folkpartiet kommer inte att stillatigande se på hur M, KD och LP utan insyn och mandat från väljarna, driver igenom en försäljning av vårt gemensamt uppbyggda och ägda bostadsbolag, Lidingöhem. Vi kräver att lidingöborna får folkomrösta om Lidingöhem.

• Vi vill att majoriteten, med respekt för demokrati och öppenhet, redovisar sina planer för Lidingöhem.
• Vi vill att lidingöborna i en folkomröstning får ta ställning till om Lidingöhem ska behållas och utvecklas eller säljas.
• Vi vill se en objektiv konsekvensanalys av en eventuell försäljning av Lidingöhem.

Vår uppmaning till M, LP och KD är klar -­ maktfullkomlighet och odemokratiska agerande hör inte hemma på Lidingö.

Amelie Tarschys Ingre, oppositionsråd (FP), Hedwig Kastenholm, ordf Folkpartiet Lidingö, Suzanne Liljegren (FP), vice ordf Lidingöhem, Nancy Mattsson (FP), ersättare Lidingöhem

Dela Debatt: Folkomröstning krävs om Lidingöhem

Kommentarer

Suzanne Liljegren 2015-02-23 18:49

Hej Anders!

Ja, vi har brist på billiga hyresrätter på Lidingö! Du är välkommen att vara med och kräva en folkomröstning om Lidingöhems framtid, Anders. Kampanjen Stoppa försäljningen av Lidingöhem är partipolitisk obunden och öppen för alla lidingöbor som vill ha en folkomröstning.

Vi finns med blanketter i Lidingö centrum + utanför ICA Kvantum varje lördag fram till påsk kl 11 - 13. Du kan också skriva ut blanketten från vår Facebook-sida https://www.facebook.com/pages/Stoppa-försäljningen-av-Lidingöhem/774504309305702. Ring något av telefonnumren på blanketten så kommer vi och hämtar den!

Hej från,

Suzanne

Anders Wennberg 2015-02-03 18:19

Hej Suzanne,

Några saker håller jag dock fullstämdigt med dig om.
- M/LP/KD bör snarast offentliggöra vad de kommit överrens om! Vad jag har hört håller Paul och Anna tom avtalet halvhemligt för sin egen KF grupp!
- Om vi har brist på billiga hyresrätter på Lidingö så bör inte Lidingöhem säljas

Jag förstår M:s synpunkt att en privat ägare kan sköta bolaget bättre och därmed är en bättre ägare. Men samtidigt haltar argumentet eftersom M inte tillsätter styrelseledamöter med rätt kompetens. Bland M:s medlemmar (gäller även övriga partier) måste det finnas massor av kompetenta experter på fastighetsförvaltning, finans, juridik, fastighetsskötsel etc - men istället tillsätter man proffspolitiker i Lidingöhems styrelse. Vill de med flit misslyckas med uppdraget? Varför kan Björn Samuelson sitta kvar när det begåtts bedrägeri av förre VDn under Björns ordförandeskap.

Märkligt!

Suzanne, trots att det inte låter så och trots att ja retar er för att ni blev lurade efter Kantarellen försäljningen, så tycker jag det är bra att ni jobbar för att belysa turerna kring Lidingöhem :-)

Suzanne Liljegren 2015-02-03 10:54

Kul att du är så engagerad i debatten om Lidingöhem, Anders. Det är just en öppen, konstruktiv diskussion som behövs - inte hemliga uppgörelser i slutna rum. En sådan öppen diskussion där olika uppfattningar får komma till tals och brytas mot varandra är vad vi efterlyser. En folkomröstning där lidingöborna får väja om de vill behålla och utveckla Lidingöhem eller sälja ut bolaget är raka motsatsen till beslutet om en snabb försäljning av Lidingöhem som M, KD och LP gjort upp om. Allt i enlighet med den avslöjande artikel som publicerades den 13 januari. Ett sådant politiskt agerande är vare sig demokratiskt och lyssnade utan just odemokratiskt och maktfullkomligt.

Eftersom du upprepar din kritik mot FP när det gäller Kantarellen, får jag påminna dig om vad jag svarade dig här på Lidingösidan i november förra året:
"FP sålde Kantarellen till de boende för den högsta värdering som oberoende värderare gjorde. I överenskommelsen med M och KD fanns att vi också skulle köpa in hyresfastigheter på marknaden. Trots att FP t ex ville förhandla om att köpa Rikshems fastigheter i Käppala, vägrade M att ens ta upp frågan i styrelsen. När det stod klart för oss att M inte stod upp för överenskommelsen gick vi till val på att utveckla Lidingöhem. Att vi nu hoppar av majoriteten är det just därför att vi är ett seriöst parti som står upp för våra åsikter och löften."

Suzanne

Anders Wennberg 2015-02-02 09:41

Ganska hårda ord från FP: ”Ett maktfullkomligt och odemokratiskt politiskt spel”

Har FP helt glömt bort att när de satt i majoritetesstyre tillsammans med M, så såldes Kantarellen till lågt pris till en nybildad BRF, man skickade med värdefull mark som kan bli potentiella byggrätter (ryktet säger att Björn Samuelson gratulerat den nya BRF styrelsen att de fick med just värdefull mark) och man plockade bort 540 billiga hyresrätter från Lidingö. FP var med att påbörja nedmonteringen av Lidingöhem, de var med om att kraftigt minska antalet billiga hyresrätter på ön.

Nej kära FP, granska er själva innan ni säger ”ett maktfullkompligt och odemokratiskt spel”. Ni var med och påbörja nedmonteringen när Kantarellen såldes, och inte var det någon folkomröstning om Kantarellens kulle behållas eller ej!

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google