Väder Lidingö

Lidingö torsdag 30 november 2023 v. 48

Senaste kommentaren - Se fler

Insändare/Debatt. Andelen utbildad personal i förskolan på Lidingö måste öka

onsdag 20 juni 2018 13:45

Lidingö är en av fyra kommuner i landet där över hälften av personalen i förskolan saknar utbildning för att arbeta med barn. Det bör nu skyndsamt tas fram en plan för att öka andelen utbildad personal i förskolan.

51 procent av personalen i förskolan på Lidingö saknar idag utbildning för arbete med barn. Endast 25 procent innehar lärarlegitimation och andelen med förskolärarexamen och pedagogik högskoleexamen har minskat för varje år sedan förra valet. Nu måste majoriteten ta krafttag och bryta trenden.

Förskolan är en integrerad del i det svenska skolväsendet. Det är därför centralt att även personalen har den utbildning som krävs för att bedriva undervisning i förskolan.

Vi anser att det är viktigt att kartlägga varför utbildad personal idag väljer bort Lidingös förskolor. Beror det arbetsmiljön, lönen eller ges inte förskolepersonalen tillräckligt med tid för att komplettera sina utbildningar? Vi Liberaler vill att utbildningsförvaltningen genomför en sådan kartläggning och skyndsamt tar fram en plan för att öka andelen utbildad personal i förskolan.

Rebecka Hallerby (L), gruppledare Utbildningsnämnden
Amelie Tarschys Ingre (L), oppositionsråd

Dela Insändare/Debatt. Andelen utbildad personal i förskolan på Lidingö måste öka

Kommentarer

Anna Lena Hultin 2018-07-11 11:05

ÄNTLIGEN någon som lyfter förskolans situation. Förskolan i Sveriges avlånga land, inkluderat Lidingö är tyvärr ett sjunkande skepp. Nedmonteringen har pågått i flera år! Aldrig har arbetsmiljön för såväl barn som pedagoger varit då dålig. Det är katastrof! Det är DÄRFÖR pedagoger flyr förskolan. Antingen för att de inte orkar/inte vill hamna i utmattningsdepression eller för att de trotts allt kan få flera tusen kronor mer i lön på andra sidan bron. Förskolans uppdrag är i förhållande till bristen på resurser en omöjlig ekvation. Detta är påtalat under många, många år av pedagoger och förskolechefer men kritiken har inte tagits på allvar. Förskolan har flera styrdokument att förhålla dig till och ska arbeta efter forskningsbaserad evidens och DET GÖR DEN! Dock slår pedagogerna knut på sig själva många gånger om för att förverkliga sitt uppdrag som barnen har rätt till enligt lagar o förordningar! Nu börjar även barnpsykologer slå larm om att det tom skadar barns utveckling så som förskolan ser ut idag. DET KRÄVS KRAFTTAG FÖR ATT FÅ TILL EN FÖRÄNDRING= MYCKET, MYCKET MER RESURSER IFORM AV PENGAR❗️

Patrik Buddgård (C) 2018-06-20 14:01

Väldigt viktigt fråga som L lyfter om att stärka förskolan på Lidingö framåt. Därför föreslog vi i Centern 5,1 mnkr högre tillskott 2019 till förskolan än majoriteten. Det behövs resurser för att kunna minska barngruppernas storlek och öka andelen utbildad personal i förskolan.

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google