Väder Lidingö

Lidingö torsdag 7 december 2023 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

Insändare/Debatt. Bygg ut Hersby nu

tisdag 26 juni 2018 11:06

Hersby gymnasium är Lidingös enda stora gymnasieskola och måste därmed upprätthålla en bra standard. År 2017 var det 181 personer som hade Hersby som förstahandsval och som ändå inte lyckades komma in på skolan. Detta är ett stort problem som kommunen måste lösa.

Lidingö har 47 000 invånare med dryga 1600 ungdomar i åldrarna 16-18 som har behörighet till gymnasiet. Hersby har självt bara plats för drygt 1000 elever. Skolan måste byggas ut. Det måste finnas nog med platser i Hersby så att flera elever kan välja skolan och gå på en skola som ligger i närheten av deras hem.

Hersby som det är nu är redan alldeles för trångt. Det finns i nuläget 318 platser på Hersby att söka till varje år, detta måste utökas. Utöver detta är Hersbys matsal alldeles för liten, där det enbart finns plats för drygt 300 elever. Bara en tredjedel av de elever som går på skolan kan äta samtidigt. Detta skapar ett stort socialt problem då lunchtiden är den största möjligheten för de olika klasserna och programmen att blandas, och skapa sammanhållning på skolan.

Det behövs dock inte ett nytt gymnasium på Lidingö, eftersom det finns inte ett sådant stort behov för det, då elevunderlaget är för litet sett till hur ungdomarna söker till gymnasiet. Det skulle vara ett slöseri med skattepengar om vi skulle bygga ett nytt gymnasium på Lidingö. Det finns flera personer på Lidingö som väljer att studera i andra kommer Stockholmsområdet. En utbyggnad av matsalen för 100 ytterligare elever och en utbyggnad med nya och flexibla skollokaler skulle säkra fler möjligheter för Lidingös ungdomar att få studera gymnasiet nära hemmet.

Philip Maras, ledamot i MUF Lidingö styrelse

Dela Insändare/Debatt. Bygg ut Hersby nu

Kommentarer

Sofia Alvevåg 2018-07-05 23:05

Hersby är inte Lidingös enda gymnasieskola. Stillerska filmgymnasiet i AGA erbjuder Estetiska programmet med inriktning Media och har plats för Lidingös ungdomar.

Sofia Alvevåg

Lärare
Stillerska filmgymnasiet

anita Lalander 2018-06-26 17:55

Undertecknad gick i baracker hela studietiden på Hersby Högre Allmänna Läroverk.
anita Lalander
student 1966

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google