Väder Lidingö

Lidingö söndag 23 juni 2024 v. 25

Senaste kommentaren - Se fler

Insändare/Debatt. Glöm inte bort Lidingös ungdomar när Centrum utvecklas

torsdag 31 maj 2018 00:01

Lidingö Centrum är det mest centrala på Lidingö, men har tyvärr inte levt upp till förväntningarna. Lidingö stad har över 47000 invånare och är även den 5:e mest befolkningstäta i Sverige, men har ändå inte ett stort levande centrum. När jag och vi i MUF möter Lidingös unga och pratar om Lidingö C, så är det en majoritet som inte handlar i centrum. Det kommer åsikter om att utbudet är smalt och tråkigt. Därför åker de flesta unga över bron istället. Det är inte bra för centrums framtid när de unga sviker den lokala handeln. Lidingö C behöver utvecklas för att säkerställa att det är attraktivt i framtiden.

Det finns flera utmaningar för Lidingö C. Det är dåliga kommunikationer från södra ön till Lidingö C, man måste minst byta en gång. Flera måste åka till Ropsten först, för att kunna ta sig till Centrum, vilket är otroligt fel. Det skulle vara bättre om vi skulle dra Lidingöbanan förbi Lidingö C. Det skulle öka tillgängligheten att ta sig Centrum, och många fler skulle ta sig dit, både från Lidingö, men även folk från stan. Finns spårbunden trafik, blir det mer effektivt.

Lidingös största center är Lidingö C, men uppnår ej förväntningarna att vara det största centret i en kommun med över 47000 invånare, få attraktiva affärer, barer/restauranger, många väljer att åka över bron istället, p.g.a. bristen av attraktiva butiker i Lidingö C. Det måste ändras. Det finns kommuner som är mindre än Lidingö men har ändå mer levande centrum.

Även anser vi att Lidingö C måste ha mer utbud av barer/restauranger och affärer, inte bara för de unga, utan för alla. Ett levande Lidingö C gör så Lidingö blir rikare, och rikare näringsliv. Fler skulle kunna handla i centrum. Det finns statistik som visar att många Lidingöbor väljer att åka in till stan när de ska köpa något större än att köpa här. Det är ett problem som måste fixas. Även så får unga en samlingsplats på ön.

Det är viktigt att Lidingö C blir bättre för de unga, och för hela Lidingö. Gör Lidingö Centeum bättre för alla.

Philip Hallberg, 14,
vice ordförande MUF Lidingö

Dela Insändare/Debatt. Glöm inte bort Lidingös ungdomar när Centrum utvecklas

Kommentarer

Katarina Palmstierna 2018-05-31 19:54

Hej Philip,
Kunde inte ha skrivit det bättre själv! Håller helt med i allt du säger. Klart att vi ska ha ett centrum för alla att trivas, äta och shoppa i, med ett större utbud av butiker, service och restauranger, så att Lidingöborna självmant känner att vill stanna på ön. Dessutom ska det vara lätt att komma till vårt centrum.
Skulle vilja komplettera med en lekplats för de allra yngsta.-)
Vore bra om du kan övertyga din partikamrater i kommunstyrelsen om detta också, för jag är inte helt säker på att de vill ha den omfattande utvecklingen du föreslår.

Henrik Åkermark 2018-05-31 17:47

Philip, mycket bra synpunkter. Viktigt att yngre och äldre tänker i nya banor. Det är allt för lätt att tänka i samma banor som man gjorde för 25 år när man planerar vårt nya centrum. Tiderna har förändras och kravet är att vårt centrum skall fungera både om tio år och om femtio år. Självklart måste vi då också försöka skapa förutsättningar så att vi får ett levande "gaturum". Ett gaturum som inte bara lever mellan 08 och 19, utan som är välkomnande och tryggt hela dygnet och som jämsides med andra aktiviteter har ett aktivt näringsliv i form av affärer, caféer , pubar, restauranger mm. Vårt centrum måste skapas så att det lockar till sig Lidingöbor och andra för att shoppa, umgås, fika, ta en öl och kanske en bit mat och framförallt trivas. Och varför inte satsa på prisvärda små lägenheter för studerande.
Vårt centrum skall vara för alla åldrar där alla trivs tillsammans vilket inte är någon utopi utan fullt möjligt om vi vågar tänka nytt. Och jag försöker konsekvent skriva "vårt centrum", för när alla känner att det verkligen är vårt centrum då har vi lyckats inte minst när vi också löst parkerings- och kollektivtrafikfrågorna på ett mer kreativt sätt.

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google