Väder Lidingö

Lidingö torsdag 7 december 2023 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

Insändare/Debatt. Hälsans ö måste inkludera alla öns fantastiska seniorer

onsdag 30 maj 2018 09:29

Sedan många år finns en helt fantastisk verksamhet för seniorer i lokalerna i Tor, Mötesplats centrum. Lokalerna är byggda för äldre och det är enkelt för personer med rörelsehinder att komma dit. ”Seniorbussen” stannar utanför porten, endast några få steg på trottoaren för att komma in. P-platser precis utanför dörren är också en tillgång. Verksamheten är otroligt omfattande med gymnastik, Quigong, sånggrupper, bokcirkel, konst- och målargrupper, filmvisning, Café Hjärna (tidigare Café Alzheimer). Verksamheten har tagit många år att bygga upp och den utvecklas kontinuerligt. Verksamheten på Tor är så otroligt väl förankrad hos och uppskattad av seniorerna på ön. Ingen tycks ha klagat på lokal, tillgänglighet eller verksamhet. Där kryllar det av ideellt arbetande personer, en väldigt viktig resurs i vårt samhälle.

Nu har ett fatalt misstag begåtts i stadshuset: Mötesplats centrum ska flytta till stadshuset när renoveringen är klar. Vid förfrågan om vem, när och varför beslutet fattades står inte att finna i något enda protokoll. Försämring på alla sätt. Det allra mest graverande är att inga berörda personer varken tillfrågats eller ens informerats. Det är anmärkningsvärt att beslut har tagits över huvudet på de seniorer som idag är så aktiva i verksamheten. Sådant förfarande accepterades kanske förr men inte år 2018 i ett demokratiskt samhälle.

De ansvariga för flyttningsbeslutet bör nu stiga fram och förklara sig. Om liknande beslut hade gällt flyttning av förskola så hade en ilsken föräldragrupp ockuperat stadshuset till dess ändring skett. Om någon inbillar sig att öns seniorer stillatigande ska se på hur en synnerligen uppskattad verksamhet tvångsförflyttas så är det helt fel.

Det går helt enkelt inte att bara ”byta lokal från Tor till stadshuset” och inbilla sig att all verksamhet fortsätter som vanligt. Tor är så oändligt mycket mer än ett rum. Hur har man tänkt att de nya lokalerna ska se ut och användas? Varför har inte aktiva på Tor tillfrågats och involverats i flyttplanerna?

Åldersgruppen från 65 år och uppåt beräknas bli dubbelt så stor om 20 år. Pensionärerna är redan nu mer än 25 % av de röstberättigade och mycket röstbenägna. Så, bästa lokalpolitiker, betänk detta nu när valet närmar sig! Se till att Hälsans Ö även inkluderar alla öns fantastiska seniorer.

Eva Wieslander

Dela Insändare/Debatt. Hälsans ö måste inkludera alla öns fantastiska seniorer

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google