Väder Lidingö

Lidingö torsdag 7 december 2023 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

Insändare/Debatt. Kampen mot förslaget om ”vinsttak” i välfärdsföretag

onsdag 6 juni 2018 16:07

Kampen? På Lidingö? Ja, det bör nog kallas kamp när man önskar få så många som möjligt att förstå innebörd och verkningar av förslaget. Risken är hög för att en mycket stor andel av alla privata företag som är verksamma inom välfärdssektorn riskerar att behöva läggas ned.

Förslaget innebär att det införs regler som talar om hur stor ”vinst” dessa företag får göra. Det betyder i praktiken att det som eventuellt skulle bli ”vinst” eller bättre uttryckt, ett ”positivt resultat”, i många företag skulle bli mycket litet. Så litet att det inte räcker för att utveckla företaget, inte heller motivera ett eget risktagande hos företagaren/ägarna. Det skulle inte heller gå att bygga upp en pengareserv, en buffert, i bolagen för att användas när konjunkturen svänger eller när företagen drabbas av höga oförutsedda kostnader.

Förslaget har redan, 29 maj, fått ett nej i Finansutskottet och läggs fram för röstning i Riksdagen den 7 juni. Det lär bli ett nej där också.

Detta troliga ”nej” kommer inte avhålla partierna i den rödgröna röran att fortsätta arbeta för det dumma förslaget. Därför är det viktigt att förstå vad förslaget innebär och se till att det aldrig blir verklighet framöver. Det påverkar alltför många för att det någonsin ska släppas igenom.

Vad skulle det kunna innebära för Lidingö? Hur oroliga ska vi vara?

På Lidingö har vi:
- 2.300 elever i 7 st fristående, privata skolor
- 250 personer som arbetar i dessa skolor
- 630 tillgängliga platser i vård-, omsorg- och serviceboende (= c:a 80 % av alla tillgängliga platser)
- 7 företag av 8 är privata hemtjänstutförare
- 500 brukare av privat hemtjänst på Lidingö (c:a 50 % av alla)
- Många oroliga föräldrar och anhöriga som påverkas

Om företagen bakom dessa verksamheter skulle läggas ned, vart skall då barn, äldre och anställda ta vägen? Kan de utan problem föras över till kommunala alternativ? Hur mycket kommer kommunens investeringsbehov att öka? Andra kommuner i Stockholms län kommer ju att uppleva liknande problem, så vi lär ju inte kunna ”exportera” våra barn och gamla dit heller.

Glöm inte heller att privata företag, deras verksamhet, medarbetare och strävan att göra positiva resultat, utgör själva grunden för den svenska välfärden. Så sens moralen blir ju att ju fler privata företag som stimuleras att växa, tillåts ”göra vinst” – desto högre skatteintäkter – som bland annat kan användas till bevarandet och utvecklingen av vår välfärd.

Valfriheten, vår frihet att själva kunna välja skola och utförare av välfärdstjänster är viktig och stimulerar konkurrens och verksamhetsutveckling hos alla inom denna så viktiga del i samhället.

Låt mig avslutningsvis säga att det väsentligaste i diskussionen om skattefinansierade välfärdsföretag, vare sig de är privata eller kommunala, är en kontinuerlig, ägarneutral kvalitetsuppföljning.

Ropen skalla – låt förslaget falla!

Peter Lönnqvist
Egenföretagare
Kandiderar till kommunfullmäktige för (M)

Dela Insändare/Debatt. Kampen mot förslaget om ”vinsttak” i välfärdsföretag

Kommentarer

Mikael Olofsson 2018-06-06 23:48

Vore bättre att förbjuda förluster i välfärden :-)

Om de statliga arbetsgivarna i vårdsvängen såg till att bli tillräckligt attraktiva arbetsgivare (högre löner och bättre villkor) skulle de slippa hyra in samma personal dyrare från privata aktörer vilket borde bli billigare och bättre i längden.

Åke Grafström 2018-06-06 22:08

Äntligen någon som förstår vilka förutsättningar som krävs för att driva ett privat företag. Att det försvinner massa miljoner i koomunernas svarta hål är det ingen som bekymrar sig för. Kamelfarmar och annat blir bara en liten notis. När skall politiker oavsett politisk färg förstå att ett demokratiskt samhälle vilar på företagandet. Privata företag betalar oxå skatt även när de beskylls för övervinster. Stora konkurser brukar inte heller inträffa i lukrativa branscher.

Katarina Palmstierna, Företagarna Lidingö och Lidingö Nöringsliv 2018-06-06 16:57

Vi inom näringslivet håller med fullt och har tidigare skrivit om detta på Lidingösidan.
Självklart ska det finnas valfrihet mellan privata och kommunala alternativ och alla bör mätas efter samma kvalitetskriterier.

Företagarna Riks har kämpat och kämpar för denna fråga dagligen över hela Sverige och det är ett av tre prioriterade områden och arbetet fortsätter tills vi är helt på den säkra sidan.
Det är det kvalitetsmässiga innehållet i undervisning, i vården, i mötet med äldre etc som är viktigast - inte driftsformen!

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google