Väder Lidingö

Lidingö torsdag 23 maj 2024 v. 21

Senaste kommentaren - Se fler

Insändare/Debatt. Liberalernas miljö- och klimatpolitik rankas högt

lördag 14 juli 2018 06:19

Naturskyddsföreningen rankar även inför detta val Liberalerna som bästa alliansparti när det gäller miljö och klimat. Vi är även bättre än Socialdemokraterna. Självklart är det glädjande att få ett så tungt erkännande av en av Sverige tyngsta miljöorganisationer.

Men viktigare än att hamna högt i en rankning är att Liberalerna får möjlighet att förverkliga sin politik. Klimathotet är på allvar. Extremt väder påverkar allt liv på jorden. Arktis isar smälter. Bin och andra insekter dör vilket till slut påverkar matproduktionen.

Liberalerna har en smart grön politik som utgår från teknikutveckling, marknadsekonomi och tillväxt som bidrar till att vi kan satsa på miljö och klimat. För klimatets skull behövs mer EU-samarbete. Liberalerna är det enda partiet som vill driva på för koldioxidskatt och flygskatt på EU-nivå.

Det ska kosta mer att smutsa ner. Vi vill ha grön skatteväxling i stället för regeringens röda skattehöjningar. Skatten på jobb och företagande måste sänkas samtidigt som miljö- och klimatskatterna höjs. Skattesubventioner till fossila bränslen hör inte 2000-talet till. Även om många andra partier säger sig hålla med är det nästan bara Liberalerna som i riksdagen drivit på för denna självklara linje.

Det behövs klimatinvesteringar för till exempel laddstolpar, cykelbanor, tåg och annan viktig infrastruktur. Mer forskning och utveckling behövs för få ner industrins utsläpp. Men till skillnad från andra partier, inklusive allianspartier, vill vi inte lägga skattepengar på privata inköp av elbilar, elcyklar eller elbåtmotorer. Som liberaler är vi helt enkelt emot subventioner eftersom de är kortsiktiga, ineffektiva och dyra. Varför ska bilhandlarna sänka sina priser när det vet att kunden kommer in med en check från staten på fickan?

Liberalerna prioriterar bevarande av biologiskmångfald och naturvård. Värdefull skog ska värnas och våra hav och vattendrag skyddas från utsläpp och övergödning.

På Lidingö vill vi värna öns grönområden och göra dem mer tillgängliga. Kommunen ska vara fortsatt attraktiv för gångtrafikanter och cyklister, men vi ska också ha fler smarta parkeringslösningar för att underlätta ett grönare pendlande. Vi vill också att vattenförsörjningen ska tryggas och beredskapen för störningar höjas. Fler solceller ska finnas på kommunala byggnader och plastanvändningen ska minska i all kommunal verksamhet.

Vi alla har ett ansvar att bidra till bättre miljö och klimat och många bidrar redan genom att sopsortera, handla miljö- och klimatsmart och välja kollektivtrafik där det är möjligt. Vi hoppas att fler tar Liberalernas valsedel i höstens val. Det är också ett sätt att bidra till långsiktigt hållbar miljö- och klimatpolitik.

Lars Tysklind, riksdagsledamot (L), miljöpolitisk talesperson
Amelie Tarschys Ingre, oppositionsråd (L), Lidingö
Nancy Mattsson, ordförande Liberalerna Lidingö

Dela Insändare/Debatt. Liberalernas miljö- och klimatpolitik rankas högt

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google