Väder Lidingö

Lidingö torsdag 30 november 2023 v. 48

Senaste kommentaren - Se fler

Insändare/Debatt. M:s löfte om polisstation på ön lurar väljarna

onsdag 30 maj 2018 11:28

Måndagen den 28:e gick Moderaternas nya kommunalrådskandidat ut med sin största profilfråga på Lidingösidan; att behålla polisstationen på ön. Frågan i sig är inte kontroversiell, jag tror inte att något parti på Lidingö vill lägga ner polisstationen. Det problematiska i frågan är att frågan inte är kommunal.

Kommunen kan inte bestämma om det ska finnas någon polisstation eller arbetsförmedlingskontor på ön, lika lite som att kommunen kan bestämma om det finns ett SEB-kontor eller en McDonald's restaurang. Kommunen kan upplåta mark till olika verksamheter eller uttala ett intresse för att olika verksamheter ska etablera sig, men det är inte kommunen som beslutar om verksamheten finns eller inte.

Jag ser Moderaternas fokus på polisstationen som olycklig. Mer eller mindre av misstag förmedlas bilden av att polisstationer skulle vara kommunala frågor. Daniel Källenfors kandidatur blir särskilt olycklig om den enbart baseras på en polisstation. Skulle Daniel Källenfors väljas till att bli kommunstyrelsens ordförande så blir hans "kontrakt" med väljarna helt tomt. Folk som röstar på honom kan inte utkräva ansvar för polisstationens vara eller icke vara eftersom det kommunala uppdraget han kandiderar till inte har mandat att fatta ett sådant beslut.

All diskussion i den kommunala debatten som rör frågor som kommunen inte kan påverka tar både tid och utrymme från att diskutera frågor där kommunen behöver fatta beslut. Det ligger tyvärr i tiden att prata om saker som inte är relevanta i en valrörelse och därmed inte berätta för sina väljare vad man själv avser att använda sitt mandat till.

Daniel gick tidigare ut på Lidingösidan och sa sig vilja leda på ett mer demokratisk sätt för väljarna och då passar det särskilt illa att föra väljarna bakom ljuset genom att fylla ut den kommunala debatten med icke kommunala frågor.

Det finns likheter med amerikanska valkampanjer där Donald Trump valdes för att "Make America great again" utan redogörelser kring hur det skulle gå till. Valdebatterna handlade mycket om vem som tagit på vem och inte om vad respektive kandidat skulle göra med sin eventuella makt. Det är en olycklig och odemokratisk trend som vi inte bör ta efter.

Daniel Källenfors vill bli kommunalråd genom att "sluta slösa med skattepengar" men talar inte om hur det ska gå till utan använder sitt utrymme för att prata om en polisstation som alla kandidater vill ha, men ingen lokal kandidat kan påverka. Tyvärr är kunskapen generellt sett inte hög om vad kommun, landsting och riksdag har för mandat, så jag brukar betrakta varje valrörelse som tillfälle för lite folkbildning. Det finns alltid frågetecken man kan räta ut medan man delar flygblad i en valkampanj. Att istället utnyttja folks okunskap för egen vinning blir lite osmakligt för mig. Det är inte respektfullt mot väljarna.

Skälet till att jag en gång tog steget och engagerade mig politiskt var just att jag brinner för demokratin.

Gabor Sebastiani
kommunfullmäktigekandidat för Centerpartiet

Dela Insändare/Debatt. M:s löfte om polisstation på ön lurar väljarna

Kommentarer

Patrik Björklund 2018-06-03 18:30

Självklart kan Daniel påverka både landsting och riksdag! Lidingö Moderterna är en av Sveriges största föreningar, riksdags politikerna lyssnar på vad vi har att säga!

Staffan Anderberg 2018-06-01 14:32

Om Gabors senaste inlägg är att betrakta som en slutkommentar för den här gången, så är det bara att tacka och ta emot.

Gabor Sebastiani 2018-06-01 13:31

Min avsikt var att påtala ett demokratiskt problem med att Moderaternas kommunalrådskandidat inte berättar för väljarna vad han avser att använda sin makt till om han får hålla i ordförandeklubban efter valet. Daniel Källenfors har inte svarat detta med en enda bokstav. Vad det beror på kan man bara spekulera om.

Staffan Strömberg svarade genom att redogöra hur Moderaternas riksdagskandidater avser att använda sina mandat. Det framgår inte om Staffan är Daniels sekreterare eller om han är en motkandidat till Daniel.

Staffan Anderberg påstod istället att jag bara var ute efter ett kommunalt uppdrag och skulle vara avundsjuk, men faktum är att jag lämnade det uppdrag jag hade och valde att inte sitta kvar som "politisk vilde" när jag lämnade Moderaterna. Skälen till det finns på Lidingösidan:
https://www.lidingosidan.se/politik/oppet-brev-fran-moderat-fram-till-idag/

Jag kontaktade Staffan Anderberg och bad honom korrigera sitt felaktiga påstående om mig varvid han verkade positivt inställd till det, men det har han inte gjort. Varför Staffan Anderberg påstår felaktiga saker om mig och varför han väljer att inte korrigera sina felaktigheter kan man också bara spekulera om.

Jag har fått lyfta min farhåga, så jag får tacka för det politiska samtalet, för den här gången.

Gabor Sebastiani

Staffan Strömbäck 2018-05-31 22:19

Vi kan och vill verka för ett tryggare Lidingö

När Daniel Källenfors och jag skrev debattartikeln om Polismyndighetens beslut att stänga polisstationen på Lidingö förväntade vi oss att få ett brett stöd. Jag blir därför lite förvånad när Gabor Sebastiani påstår att vi lurar väljarna.

Den första meningen i Daniels och min debattartikel lyder ”Polismyndigheten har nu beslutat det som vi varnade för i april - att stänga polisstationen på Lidingö.” Vi tydliga med att Polismyndigheten äger beslutet, men vi anser att det är fel beslut. I det läget tycker vi att det är självklart att vi som lokalpolitiker både kan och bör uttrycka vad vi anser om beslutet, en uppfattning som vi dessutom tror att många Lidingöbor delar.

Detta får stöd av Staffan Anderbergs kommentar till Gabor Sebastianis text. Staffan Anderberg har en mycket lång erfarenhet av att leda Lidingö och delar vår uppfattning - kommunen och framför allt kommunstyrelsens ordförande har möjlighet att påverka beslut, både i landstinget och på nationell nivå.

Lidingöborna är säkert så kloka att de förstår skillnaden mellan att påverka och besluta. Moderaterna både kan och vill verka för ett tryggare Lidingö. Lidingöborna har rätt till trygghet, både till egendom, liv och hälsa. Vi vill att det ska finnas en lokal polisstation med fast stationerad personal, både poliser och civilanställda. Vi vill att den lokala polisen ska stärkas, inte stängas.

Gabor Sebastiani 2018-05-30 17:37

Moderaterna påskiner att de debatterar mot någon, men det finns ingen där. Man låtsas särskilja sig från andra, men någon verklig motsättning finns inte i Polisfrågan.

Staffan Anderberg skriver "Gabor har fel." Härlig debatteknik. Jag bemöter "argumentet" med fakta: Polisen är en myndighet underordnad riksdagen. Kommunen har ingen beslutsrätt över polisen.

Om jag förstår och tolkar Staffans resonemang rätt så vill Daniel bli kommunalråd med arvode på 86.000 kr i månaden för att inte ägna sig åt sitt kommunalrådsuppdrag utan agera lobbyist mot riksdagen och Polismyndigheten? Då kunde Daniel ha kandiderat till riksdagen på en gång och bättre kunnat utföra påverkansarbetet.

Borde inte Moderaterna berätta för väljarna vad partiets toppkandidat avser att åstadkomma under sina eventuella fyra år som kommunalråd? Vid sidan av påverkansarbetet för polisstationen.

Staffan Anderberg 2018-05-30 13:54

Gabor har fel. Det är visst mycket viktigt att veta var kommunledningen står i frågan om polisens resurser på Lidingö. Även om det inte är en kommunal fråga har kommunstyrelsens ordförande ett ganska stort inflytande. Att polisen skulle öka sina insatser om kommunledningen inte var för det, är osannolikt.
Det finns mängder med ärenden som grundar sig på ett samröre mellan kommun, landsting och regering, men där själva beslutet inte fattas av kommunen. Min erfarenhet som kommunstyrelsens ordförande under tre perioder är att man från den positionen har rätt stora möjligheter att påverka. Det hänger på person och inställning. Därför är det viktigt att vår tilltänkte KSO utvecklar sin syn på sådana här ärenden.
Vad som gör Gabors inlägg lite ointressant är det faktum att han lämnade moderaterna för ett år sedan för att nu kandidera till fullmäktige som centerpartist. Han är en i raden som jag har mött som till varje pris vill ha ett uppdrag och där det är mindre viktigt inom vilket parti.
Daniel Källenfors är på ingående. Han är relativt okänd även om han har varit med i politiken ganska länge. Det är viktigt att han profilerar sig så att alla får klart för sig vilken inställning han har i viktiga frågor. Vi är många som efterlyser mer närvaro av polisen på Lidingö. Därför var Daniels inlägg i frågan välkommet och viktigt.

Erik Centerlind 2018-05-30 12:36

För att citera Daniels artikel:

"Moderaterna vill öka antalet polisanställda i Stockholmsregioner med 2900, varav 1600 poliser och 1300 fler civilanställda. Det kommer självklart även att komma Lidingö till del. Det är en del av satsningen för ökad trygghet i hela Sverige med ytterligare 10.000 poliser".

Det står ingenstans i Daniels artikel att man kan påverka ifall det finns en polisstation på ön eller ej genom kommunpolitiken. De inleder faktiskt artikeln med att berätta att det är just "POLISMYNDIGHETEN" som beslutat att stänga ned stationen, och skriver i slutet att de vill att det ska finnas en lokal polisstation på ön. Daniel skriver tydligt att det är nationella satsningar som moderaterna vill göra för att stärka polisen och problematiserar kring den nuvarande utvecklingen nationellt, som tvingat polismyndigheten till att stänga stationen.

Vi har alltså tre val i höst, ett till kommunen, ett till landstinget och ett till riksdagen. Det är väl fullkomligt lämpligt att Lokalpolitiker belyser vilka satsningar partierna nationellt vill göra för att öka tryggheten? Förstår nämligen inte varför det skulle vara odemokratiskt att debattera rikspolitiska frågors påverkan på vår kommun?

Trygghetsfrågan är kanske den som Lidingöborna anser är viktigast, ska vi då strunta i att kunna belysa frågan för att kommunfullmäktige inte kan besluta om den? För mig är svaret självklart, klart vi ska kunna ha diskussioner om hur tryggheten ska kunna öka på ön. Det kommer vara nödvändiga diskussioner som ger Lidingöbor klarhet i vilka partier som verkligen vill göra skillnad på riksplanet för att stärka Polisen, vilket är det minsta Lidingöborna förtjänar inför den 9e september.

Hoppas vi kan höja nivån framåt, och sluta misstolka varandra för att försöka vinna billiga politiska poänger.

//Erik

Anders Bergstedt 2018-05-30 12:34

Det är bra att Moderaterna nu engagerar sig hårt beträffande polisen ! Kommunalråden har inte ens försökt att styra upp användandet av polisstationen utan accepterat allt som polisledningen kommit med utan att protestera eller komma med förslag.

Nu har 16 poliser i Ambassadbevakningen sin bas där, medan de som har Lidingö som uppgift utgår från Kungsholmen liksom vår enda kommunpolis. Naturligtvis borde det vara tvärtom !

Om man nu får fart på polisutbildningen och får tillbaka avhoppare kommer polisen i Stockholm att behöva mera lokaler. Då gäller det för våra politiker att trycka på så att mer av verksamheten på Lidingö och Östermalm förläggs till Lidingö polisstation. Läs mina debattartiklar !

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google