Väder Lidingö

Lidingö torsdag 7 december 2023 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

Insändare/Debatt. Nu bygger vi ut pendelbåtstrafiken

söndag 17 juni 2018 12:33

Stockholm har potential att bli en pendelbåtsstad och nu tar Liberalerna och övriga alliansen i landstinget nästa steg i utbyggnaden och kopplar samman linje 80 och 81 som gör att fler stockholmare får möjlighet att resa på våra vattenvägar.

Sjövägen (linje 80) som sedan 2013 har gått mellan Lidingö, Nacka Strand och Nybroplan har blivit en succé med en kundnöjdhet på 98 procent. Resandet har ökat med 110 procent sedan 2014, vilket visar på båtpendlingens stora potential i Stockholm. Nu förlängs Sjövägen med nya stopp på bl a Tranholmen, Djursholms torg, Storholmen och Mor Annas brygga.

I takt med att trängseln ökar och framkomligheten minskar i Stockholms innerstad och närförorter behöver vi utnyttja våra vattenvägar i ökad utsträckning. Denna satsning på förlängd linje och utökad turtäthet gör att boende och arbetande i den framväxande Norra Djurgårdsstaden redan från dag ett kommer ha en attraktiv pendelbåtlinje på plats. Det finns flera fördelar med pendelbåtstrafik: den är effektiv, trygg och av resenärerna att döma ett behagligt sätt att resa kollektivt. Dessutom kortar det ner restiderna till centrala Stockholm från Lidingö, Nacka och Danderyd.

Storholmen får i och med denna förändring året-runt-trafik som man kan åka med på SL:s biljetter. Angöringspunkten på Lidingös nordvästliga sida flyttas från Sticklinge till Abborrbryggan och en ny brygga tillkommer – Mor Annas Brygga, med tillgång till in- och utfartsparkeringar för boende på ön.

Nu binder vi samman länet ytterligare och med en utökad turtäthet från 2020 ger vi fler stockholmare möjligheten att utnyttja våra vackra vattenvägar.

Sara Svanström (L)
Vice ordförande Trafiknämnden Stockholms läns landsting

Amelie Tarschys Ingre (L)
Oppositionsråd, Lidingö

Dela Insändare/Debatt. Nu bygger vi ut pendelbåtstrafiken

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google