Väder Lidingö

Lidingö torsdag 7 december 2023 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

Insändare/Debatt. Slut på Kyrkvägseländet?

måndag 28 maj 2018 23:11

Kan man hoppas att den fullständigt slumpmässiga, orationella och framkomlighetshindrande trafikomläggningen längs Kyrkvägen nu äntligen ska upphöra?

Sedan mitten av april har en entreprenör härjat längs Kyrkvägen och spärrat av på de mest otroliga och omotiverade sätt. Från början var själva skyltningen helt korrekt, men stora delar av det som motiverade skyltningen omotiverat. Sedan dess har även skyltning och avspärrningar "förfallit" och det är svårt att veta om det är entreprenören, som börjat slarva mer och mer, eller arga lidingöbor, som insett att allt är ologiskt och omotiverat, och ändrat i skyltningen.

Under nästan hela perioden har gång- och cykelvägen varit formellt helt avstängd. Cyklister har hänvisats till vägbanan och fotgängare till andra sidans gångbana (som ibland varit blockerad av annat gatuarbete). För att mildra olycksrisk och konsekvens av olyckor med cyklister och fotgängare, har hela körvägen skyltats om från 50 km/timmen till 30.

Eftersom skyltarna stått uppe utan förändring, natt som dag, arbetsdag som helg (även 1:a majhelgen) och arbete endast pågått enstaka dagar och då enbart på max 20 % av sträckan, ofta mycket mindre, har människor insett att skyltningen är OMOTIVERAD, liksom avspärrningarna. Så cyklister och fotgängare har använt den avspärrade gång- och cykelvägen. Likaså har fordonsförare upptäckt samma motivbrist, liksom att ingen cyklar på körbanan och därför snarare hållit 50 än 30.

Om alla skulle följt skyltningen, skulle vi åsamkats en samhällsekonomisk förlust på cirka en miljon kronor. Nu har väldigt få gjort det. Jag har sett två cyklister på vägbanan under hela tiden, vilket ju var synnerligen riskabelt. Så någon större samhällsekonomisk förlust har det ju inte blivit. Men hur går det med respekten för vägarbetsskylten och andra skyltningar, som dem med hastighetsnedsättning vid entreprenadarbeten ?

Lasse Månsson

Dela Insändare/Debatt. Slut på Kyrkvägseländet?

Kommentarer

Anders Wånell 2018-05-29 10:30

Jag undrar om någon tjänsteman har godkänt en total avstängning under hela perioden. Det känns osannolikt men om det är så var det ett mycket underligt beslut. Alternativet är att entreprenören inte skött sitt uppdrag med att skylta relevant.

Kan det finnas inskrivet i upphandling/kontrakt att om entreprenören inte sköter sina åtaganden så blir det avdrag/böter? Självklart är det "jobbigt" att varje dag pyssla med skyltar, men en sådan uppgift är ju viktig så det får väl ta tio minuter varje dag?

Anders Bergstedt 2018-05-29 08:14

Det värsta är att man inte passade på att bredda gång- och cykelvägen med en meter. Det finns ingen logik i att man gör detta för att komma åt statsbidrag till dagvatten ! Brådskan med den havererade snabbcykelbanan längs Norra Kungsvägen berodde också på att man ville komma åt statsbidrag !

På fler och fler områden ser vi hur det kommunala självstyret inte fungerar ! Det är vänsterregeringens diktat som styr våra politiker och tjänstemän. Naturligtvis blir det väldigt vackert längs Kyrkvägen men till otroligt nergångna Zetterbergsdammen har man stoppat planeringen och pengarna !

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google