Väder Lidingö

Lidingö torsdag 7 december 2023 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

Insändare/Debatt. Trygga Lidingö - polisstation på ön!

måndag 28 maj 2018 10:06

Polismyndigheten har nu beslutat det som vi varnade för i april - att stänga polisstationen på Lidingö. Det beslutet går i helt fel riktning. Tryggheten behöver öka, inte minska, och det gäller Lidingö såväl som resten av Sverige.

Om Lidingö hade haft samma antal poliser per 1000 innevånare som genomsnittet i Sverige, skulle vi ha haft 95 poliser på Lidingö. Idag har vi endast ett fåtal kommunpoliser som arbetar deltid med Lidingö och i övrigt får vi förlita oss på länets gemensamma resurser med begränsad lokalkännedom.

Moderaterna vill öka antalet polisanställda i Stockholmsregioner med 2900, varav 1600 poliser och 1300 fler civilanställda. Det kommer självklart även att komma Lidingö till del. Det är en del av satsningen för ökad trygghet i hela Sverige med ytterligare 10.000 poliser. För detta är moderaterna beredda att anslå 4,3 miljarder kr. För att underlätta rekryteringen vill moderaterna dessutom öka genomsnittslönen för poliser med 3.000 kr i månaden och för det anslå 1,1 miljarder kr.

Vi bor i en bra del av Sverige. Fantastisk natur och närhet till storstaden Stockholm med allt den har att erbjuda. Lidingö är också ett relativt tryggt område, i alla fall när man jämför med många andra områden runt Stockholm. Men Sverige är betydlig mer otryggt än andra europeiska länder. (Enligt Eurostat har Sverige flest stölder i förhållande till befolkningsmängd, jämfört med andra länder i Europa.) Även på Lidingö märker vi av den utvecklingen. Stölder och inbrott har drabbat många, framför allt villaägare men sker även i flerbostadshus. Internationella kriminella ligor misstänks i flera fall ligga bakom inbrotten. Även våra båtklubbar är hemsökta av dessa ligor. Många kan vittna om de problem och otrygghet som finns på ön, inte minst bland barn och ungdomar. Det kan vara alltifrån alkohol som säljs till minderåriga till knarklangning, både av och till ungdomar. Kvinnor och äldre som av rädsla inte vågar röra sig fritt på ön, framför allt inte under dygnets mörka timmar.

Enligt senaste trygghetsmätningen från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, är nästan en tredjedel Lidingöborna oroliga för bostadsinbrott. Under 2017 hade vi över 150 bostadsinbrott, mer än 200 fall av misshandel och 130 fall av olaga hot. För att motverka brottslighet krävs många olika insatser. Det kan vara alltifrån grannsamverkan och nattvandring till skola och socialtjänst som har viktiga uppgifter i framför allt det förebyggande arbetet. Men till syvende och sist så krävs också att det finns poliser och här går utvecklingen åt fel håll.

Lidingöborna har rätt till trygghet, både till egendom, liv och hälsa. Vi vill att det ska finnas en lokal polisstation med fast stationerad personal, både poliser och civilanställda. Vi vill att den lokala polisen skall stärkas, inte stängas.

Daniel Källenfors, (M)
Staffan Strömbäck, (M)

Dela Insändare/Debatt. Trygga Lidingö - polisstation på ön!

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google