Väder Lidingö

Lidingö torsdag 7 december 2023 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

Insändare/Debatt. Vi behåller och utvecklar mötesplatserna i centrum

tisdag 19 juni 2018 15:45

Under de senaste tre åren har Mötesplats centrum blivit alltmer uppskattad inte bara av de boende på Tor utan också av övriga Lidingöseniorer som nu utgör ca 75 % av besökarna. Beslutet att flytta mötesplats centrum till stadshuset har därför väckt starka känslor och ifrågasatts. Vi har lyssnat på våra seniorer och har nu beslutat att behålla en mötesplats för de boende på Tor.

Lokalerna kommer att anpassas efter att tjänstemännen (anhörigkonsulent, syn- och hörselinstruktör och äldrelots) flyttat med sin verksamhet till stadshuset. Där kan tjänstemännen lättare samverka med kollegorna inom omsorgs- och socialförvaltningen och då erbjuda en förstärkt social service.

Samtidigt utvecklar vi en ny mötesplats i stadshuset i samarbete med biblioteket och pensionärsorganisationerna SPF och PRO. Här blir det lokaler för såväl hälso-aktiviteter (gymnastik, yoga etc.) som för kulturaktiviteter med filmvisningar, författarpresentationer, föredrag, seminarier och musikaftnar. Restaurangen kommer också att ligga i direkt anslutning till den nya mötesplatsen.

Vi ser fram emot en fortsatt dialog med de boende på Tor och alla andra Lidingöseniorer för att tillsammans utveckla de båda mötesplatserna så att de blir attraktiva samlingspunkter för Lidingöborna.

Anna Britta Bergman (M)
Birgitta Sköld (LP)
Bo Brismar (KD)

Dela Insändare/Debatt. Vi behåller och utvecklar mötesplatserna i centrum

Kommentarer

Karin Wallgren 2018-07-18 17:02

"Mötesplats Centrum ska vara kvar", fick jag veta av en dam på buss 921 idag. Hon hade läst detta i någon tidning (Mitt?). Kvar hela, eller delar av mötesplatsen, undrade jag.
Berättigad fråga kan man tycka, för när man talar med andra så låter tongångarna mer pessimistiska.
Jag passade idag på att gå upp till kafeterian på Mötesplats Centrum. Där var det tomt. De öppnar kl 10 nu i juli pga sjukdom läste jag på ett meddelande vid dörren.
Läser vidare på ett anslag att den 30 augusti så blir det ett informationsmöte om Mötesplats Centrum då man får veta mer om kommande informationsmöten.
Varför ska alla dessa informationsmöten över huvud taget hållas om allt är klart och Mötesplats Centrum ska vara kvar vid Tor på Friggavägen? Jag hoppas verkligen att Mötesplats Centrum blir kvar där. Den är så välbesökt av såväl både boende på Tor som av seniorer som än så länge bor kvar hemma.
Låt nu inte planer för seniorers ev aktiviteter där i Stadshuset få konkurrera ut den nuvarande etablerade verksamheten på Mötesplats Centrum på Friggavägen vid Tor. Det har väl gått upp för er politiker hur oändligt mycket svårare det skulle bli för de boende vid Tor om de skulle behöva ta sig upp för backen med sina rullatorer till Stadshuset. En sådan förändring vore orimligt och omänskligt att genomföra.

Hans Söderman 2018-07-05 17:06

Flyttning av "Mötesplatsen" från Tor till stadshuset.

Våren 2018 blev det dags att muntligt informera de närmast berörda dvs pensionärerna om flytten av Mötesplatsen. Mötet ägde rum på Tor. Ingen kritik framfördes mot den nuvarande verksamheten. Lokalerna är ju specialanpassade och kommunikationerna fungerar utmärkt även för rörelsehindrade.

En flyttning skulle sänka hyreskostnaden från ca en miljon till trekvarts miljon i det ombyggda stadshuset. Mellanskillnaden skulle på något sätt öppna nya och lite ospecifika möjligheter för äldreverksamheten. Utformningen av de nya lokalerna skulle delvis ske i samråd med de äldre. Så långt den muntliga informationen.

Om man går till de skriftliga underlagen för beslutet att flytta verksamheten - beslutet fattades den 6.2 2017 - känns formuleringen rätt lakonisk: "Verksamheter, främst inom omsorgs- och socialförvaltningen, som hyr av externa hyresvärdar flyttas till stadshuset".

Formuleringen och beslutet kan föranleda ett par frågor: 1) Betraktar man Lidingö Bostäder AB som en extern hyresvärd? Det är väl samma skattepengar som i stadshuset.
2) Vad händer med de lokaler man lämnar på Tor? När man frågar får man veta att det är en fråga för politikerna. Då frågar vi politikerna: vilka är de kommersiella verksamheter som kan tänkas betala nån miljon i årshyra (se ovan) för "äldreanpassade" lokaler i undervåningen på ett seniorboende? Eller ska det stå tomt?

Frågorna ställs till Anna Britta Bergman (M), Birgitta Sköld (LP) och Bo Brismar (KD). Tacksam för svar helst före valet i höst!

Hans Söderman (Bor på Tor)

Tor von Sydow (C) 2018-06-25 08:36

Mötesplats Centrums verksamhet, som byggts upp under de senaste 15 åren av många ideella krafter, är väldigt speciell. Det rika utbudet av olika aktiviteter som ofta leds av någon som är äldre uppskattas väldigt mycket. Det är bra att majoriteten med M + Lidingöpartiet och KD nu börjat förstå hur mycket Mötesplatsen på Tor betyder. Dock räcker det ej att erbjuda något rum till alla som vill ha den nuvarande mötesplatsen kvar. Lokalerna som ägs av Stadens fastighetsbolag är anpassade till seniorboendet på Tor och förmodligen svåra att hyra ut till någon annan verksamhet. Centerpartiet anser att staden bör behålla hela mötesplatsens lokaler som en viktig samlingspunkt för våra äldre.

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google