Väder Lidingö

Lidingö måndag 27 maj 2024 v. 22

Senaste kommentaren - Se fler

Insändare/Debatt. Vi måste försöka se varandra bortom fördomarna

söndag 10 juni 2018 16:51

Människan är det mest komplicerade system vi känner till. I samspelet mellan kroppens organ, nervsystem och hjärna uppstår de känslor som gör att vi blir exempelvis glada, oroliga och ledsna. Tillsammans lever vi som flockdjur och påverkar varandra på både bra och dåliga sätt. Idag har vi större möjligheter än någonsin tidigare att påverka varandra med hjälp av sociala medier.

Jag är från Afghanistan och kom till Sverige för drygt två år sedan. Precis som svenska ungdomar har jag drömmar som jag vill nå, även om de kanske inte är samma drömmar, som de som fötts här har. Jag vill till exempel kunna simma och åka buss i fred utan att folk stirrar på mig.

Förra sommaren fick jag gå en simkurs. Då var jag den gladaste människan på jorden. Jag hoppades att efter kursen kunna simma, hänga med kompisar och bada i en sjö och inte få panik när jag hamnar i vattnet. Min dröm gick dock i kras efter tre dagar.

Eftersom jag var nybörjare och ville lära mig fort fick jag simma mer efter lektionerna. Jag var trött och hade ont i benen och sträckte därför ut dem, utan att se en tjej som precis klev ur poolen. Ett kort ögonblick träffade mitt ben hennes kropp. Plötsligt allt blev svart. Jag bad ursäkt, men hon sade inget och gick.

Det var den längsta dagen jag upplevt. Tankarna bara snurrade i huvudet och jag var orolig hela tiden.

En vän från Afghanistan hade en kort tid innan varit på Eriksdalsbadet i Stockholm. Där hade en tjej anklagat honom för att ha tafsat på henne. Polisen kom då och grep honom, trots att fler personer i simhallen kunde vittna om att han bara råkat komma åt tjejen.

På grund av min väns upplevelse vågade jag inte gå tillbaka till simskolan. Jag blev rädd för att jag också skulle anklagas för att ha tafsat och bli gripen av polisen.

Det kanske var fel tänkt av mig, men min rädsla gjorde att jag inte vågade gå tillbaka.

Att som jag vara en av dem samhället som riskerar att utsättas för fördomar - det är tufft. Min önskan till alla som lever här, är därför att vi alltid försöker värdera människor individuellt och bortom våra fördomar. Det hade gjort många av oss som invandrat till Sverige mindre oroliga och ledsna.

Mahdi Adeli 19 år, Lidingö

Dela Insändare/Debatt. Vi måste försöka se varandra bortom fördomarna

Kommentarer

Ryszard Kolecki 2018-06-12 03:17

”Mahdi” du lärde dig förvånansvärt bra svenska på drygt två år så simningen borde gå bra på kortare tid, och om du instämmer med Iréne Borgenvik så simma lugnt.

Iréne Borgenvik Sverigedemokraterna Lidingö 2018-06-11 18:52

Hej Mahdi! Ja, fördomar är ett gissel och jag hoppas att du hjälper till att eliminera så många som möjligt. En fördom är ju något som baseras på rädsla, okunskap m.m. Vi kvinnor, speciellt vi som börjar bli lite till åren, har lång erfarenhet av fördomar. Och tro mig, de flesta kvinnor har blivit utstirrade åtskilliga gånger, inte minst där brösten sitter. Under flera decennier har vi kämpat mot att vi kvinnor skulle vara mindre värda än män, mindre lämpade att sitta i höga positioner, domstolar bestående av män som i våldtäktsdomar dömt att "flickor/kvinnor fått skylla sig själva om de varit för lätt klädda" etc. Flickor ska vara tysta (kvinnan tiger i församlingen) medan pojkar ska låta. I vissa kulturer anses flickor och kvinnor orena när de har mens, horor när de inte täcker sig osv. Mahdi: låt oss gemensamt hjälpa till att få bort ALLA dessa fördomar. Och du, fortsätt att lära dig simma, det är en mycket viktig kunskap och ett sant nöje att kunna njuta av, inte minst under sommaren. Dessutom blir det kanske din tur någon gång att rädda någon som håller på att drunkna!

Johan Persson 2018-06-10 19:41

Handhjärta på det!

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google