Väder Lidingö

Lidingö torsdag 7 december 2023 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

Debatt: Renovera Zetterbergsdammen med sunt förnuft

tisdag 15 maj 2018 18:56

Zetterbergsdammen ska, efter många års förfall, renoveras. Men man skjuter på renoveringen till efter valet och vi kan se fram emot fortsatt långbänk och politisk splittring. Det ursprungliga förslaget för Zetterbergsdammen innehöll även en breddning av Zetterbergsvägen med förlängning av gång- och cykelbana från Zetterbergstunneln till Stockholmsvägen. Det skrotades av kostnadsskäl. Men problemet har bara ökat. Det skriver lidingöbon Anders Bergstedt.

Zetterbergsdammen har förfallit under många år och de värden som man nu skulle rädda kan redan ha gått förlorade. Istället för att renovera med sunt förnuft, har konsulter och myndigheter, framför allt Länsstyrelse och Miljömyndigheter påfört kommunen orimliga krav som trissat upp notan till häpnadsväckande 10 miljoner! Nu skjuter man på problemet till efter valet och vi kan se fram emot fortsatt långbänk och politisk splittring.

Med tanke på fiaskot med Torsviksdammen där man nu tvingats dubblera kostnaden till (8)* miljoner är det inte underligt att alla reagerar. Fiaskot med snabbcykelbanan längs Norra Kungsvägen kostade med återställandet 5,5 miljoner och delen i Källängsbacken byggdes färdig, trots att det inte fanns något behov. Efter återställandet upptäckte man att Zetterbergstunneln läcker och har under hela hösten haft avspärrningar. Trots gigantiska gjutningar läcker tunneln fortfarande. Det projektet kostade (4)* miljoner.

Utegymmet vid lekparken Kompassen (nära Islinge förskola) skall flyttas efter bara några år och man har även byggt en ”grodpark” för totalt (2)* miljoner. Istället för att bredda cykel- och gångbanan vid den stoppade snabbcykelbanan satsar man (5)* miljoner på planteringar längs Kyrkvägen från Lidingö Centrum till Kyrkviken – utan att bredda gång- och cykelbanan, och planerar för ett helt nytt stråk från Gåshaga för (20)* miljoner.

Det ursprungliga förslaget beträffande Zetterbergsdammen innehöll en breddning av Zetterbergsvägen med förlängning av gång- och cykelbana från Zetterbergstunneln till Stockholmsvägen. Det skrotades av kostnadsskäl och istället innehöll projektet en avsmalning vid Zetterbergsdammen för att få ner bilarnas hastigheter. Man satte upp 30-skyltar men vägrade att i avvaktan på ombyggnaden åtgärda de uppenbara trafikfaror som uppstår dagligen då gående och cyklister till Klockargården och Källängens skolor möts samtidigt som stressade bilister susar förbi. Det är ofta incidenter och det har skett olyckor!

Problemet har blivit större efter förtätningen av bostäder på Antilopvägen. Nu är det snart skolavslutning och inför höstterminen är det ett krav att man antingen gör en s.k. chikan eller farthinder vid Fjällvägen, och övergångsstället vid Zetterbergsdammen. Det är orimligt att man vägrar att lösa problemet med några tusenlappar och istället skjuter fram en fullkomligt orimlig ekonomisk satsning som kanske aldrig blir av!

* Siffrorna inom parantes är av mej uppskattade kostnader som jag vill att kommunen korrigerar.

Anders Bergstedt

(Markeringen nedan visar var Zetterbergsdammen ligger.)

Dela Debatt: Renovera Zetterbergsdammen med sunt förnuft

Kommentarer

Anders Bergstedt 2018-10-02 21:05

Trafiksituationen har man inte gjort någonting åt.Däremot har påstötningar resulterat i att kommunen gett uppdrag åt Lidingö Trädgårdscenter att snygga upp vid dammen samtidigt som Naturskog har gjort en proffsig insats i skogsområdet. Det blev ett berg med borttagen sly och helhetsintrycket har förbättrats dramatiskt. Nu har hoppet tänts om att man skall hitta en lösning så att man för rimliga pengar kan renovera dammen !

Ulla Källström 2018-05-16 16:12

Håller helt med Anders, bor på Näset och passerar Zetterbergsdammen så gott som dagligen, så jag ser förfallet! Sen cyklar många barn till Källängens skola utmed Zetterbergsvägen på mornar och eftermiddagar. Dessa ungdomar har inget som helst trafikvett! Man cyklar hur som helst.På mornarna stannar bilar på Zetterbergsvägen nära Stockholmsvägen för att släppa av sina barn, de som ska till Klockargården. Ibland helt livsfarligt när bildörrar slängs upp. Vem tar hand om barns trafikvett?? inte föräldrarna i alla fall.
Så fort det handlar om att lägga ut pengar för att förbättra så backar politikerna, det får INTE kosta!!
Tänk om och gör rätt!!

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google