Väder Lidingö

Lidingö torsdag 28 mars 2024 v. 13

Senaste kommentaren - Se fler

Viljelösa riktlinjer för Lidingöhem

fredag 29 mars 2013 21:46

Många har svårt att hitta en lämplig, egen bostad. Det gäller inte minst unga vuxna och äldre, hushåll med normala inkomster och studenter, personer med sociala eller medicinska svårigheter, flyktingar och andra skyddsbehövande. Hyresrätter behövs idag och för framtiden.

En bostadssocial utredning från stadens förvaltning har presenterat en serie allvarliga problem i den kommunala planeringen av bostäder för olika behov. Majoritetens nya ägardirektiv till Lidingöhem blir ändå som ”på stället marsch”.

De gamla riktlinjerna är elva år och sedan dess återstår en spillra av bolagets alla bostäder, som har blivit färre på grund av bostadsrättsombildningar. Lidingöhem behöver en annan riktning för att vara en del av lösningen. Vi föreslår några viktiga ändringar till förslaget om nya ägardirektiv:

Bolagets kapital ska inte vila, utan arbeta för verksamheten och investeras i fastigheter. En rimlig belåning ger än mer utrymme att växa, ett mål som måste uttalas. Lidingöhem ska kunna köpa obebyggd mark och bygga nytt, liksom kunna utveckla fastigheter och sälja vidare.

Stadens behov och bolagets intressen måste sättas främst. Att Lidingöhem kan göra en motsvarande nyinvestering ska vara en förutsättning om en bostadsrättsförening ska kunna köpa en fastighet för ombildning.

Lagar både för allmännyttiga bostadsbolag och hyror ändrades 2011. De ställer krav på en affärs- och marknadsmässig verksamhet i en jämlik konkurrens med privata fastighetsägare. Det borde förstås ha varit en självklarhet redan tidigare.

Lidingöhem ska finnas på långsiktiga hyres- och fastighetsmarknader, inte på en kortsiktig finansmarknad. Ett affärsmässigt arbetssätt står inte i motsättning till det bostadssociala uppdraget. Tvärtom, är det långsiktigt snarare en förutsättning.

Nu krävs en politisk vilja. Därför ska Lidingöhem ha ett tydligt uppdrag att växa sig starkare som ett modernt, allmännyttigt bostadsbolag.

Anna Stenson, Arvid Molin, Henrik Hallgren, Iréne Hallnäs, Jan Fjellander, Mostafa Ghazal, Patrik Sandström, Pontus Magnusson Jansson, Thomas Bengtsson och Yamila Zerquera – Miljöpartiet de gröna

Dela Viljelösa riktlinjer för Lidingöhem

Kommentarer

Robert 2013-04-11 17:11

Ingen direkt brist på hyreslägenheter enligt Käppala-cyklisten, jaså?

Möjligen inte om man är ute efter svindyra andrahandsuthyrningar. Fast utbudet är synnerligen klent även där. Det torde väl vara allmänt känt att efterfrågan på hyreslägenheter vida överstiger utbudet i hela Stockholmsområdets kommuner och inte minst på Lidingö.

Inte heller stämmer det att det finns fler hyresrätter än bostadsrätter på ön. Så förhöll det sig innan de stora ombildningarnas tid och innan Lidingöhem smälte ihop till ett oansenligt litet allmännyttigt bostadsföretag med sina cirka 500 bostäder av öns totalt 12.300.

Dessutom utgörs Lidingöhems bestånd numera till största del av servicehuslägenheter för äldre dit inflyttning är behovsprövad. Dessa finns alltså inte ute på den öppna marknaden.

Av öns totalt 12.300 lägenheter är idag 6.900 bostadsrätter och 5.400 hyreslägeheter.

År 2010 mer än halverade Lidingöhem sitt lägenhetsbestånd genom försäljningen av sin vinstmaskin Högsätraområdet. Det var de lite drygt 600 lägenheterna i Högsätra som gjorde Lidingöhem ekonomiskt starkt och solitt. Försäljningen inbringade 600 miljoner kronor eller en knapp miljon per lägenhet. Skulle de pengarna idag, såsom Miljöpartiet förordar, användas för att ersätta de förlorade hyreslägenheterna skulle Lidingöhem kunna bygga omkring 200 lägenheter.

De lägenheter som såldes för knapp en miljon styck kostar med dagens byggpriser cirka 3 miljoner styck att bygga. Ett nytt Högsätra skulle således kosta minst 1.800 miljoner – exkl infrastruktur. Kan vara bra med en grundplåt på 600 miljoner då.

De människor som är utestängda från den privata hyresmarknaden kommer att vara utestängda även från allmännyttans eventuella nyproduktion med tanke på dagens byggkostnader.

Som påtalas i artikeln gäller ny lagstiftning för allmännyttan sedan något år där det ställs krav på en affärs- och marknadsmässig verksamhet i jämlik konkurrens med privata fastighetsägare.

Allmännyttan måste få kostnadstäckning genom sina hyror. Kommunala subventioner i alla dess former är numera helt bannlysta. Med en produktionskostnad för en ny lägenhet på 3 miljoner säger det sig självt att hyran blir bra mycket högre än den var för motsvarande lägenhet i Högsätra. De som var utestängda tidigare kommer att vara än mer utestängda även från allmännyttans nyproduktion.

Återstår då att köpa fastigheter på den befintliga marknaden men vilken privat fastighetsägare är villig att sälja till Lidingöhem om den har en rimlig avkastning på sin fastighet? Det är klart att är Lidingöhem redo att betala ett klart överpris så är allt möjligt – men även överpriset måste tas ut på hyran.

Käppala-cyklisten 2013-04-10 18:58

Nu är det ju ingen direkt brist på hyresrätter på Lidingö. De senaste uppgifterna jag har sett säger att det finns fler hyresrätter än bostadsrätter på ön.

Men jag håller med MP om att det behövs ett allmännyttigt bostadsbolag på ön. Det finns människor som av olika skäl är utestängda från den privata hyresmarknaden.

Ewa Mixen 2013-04-09 18:15

Äntligen ett välbehövligt och absolut nödvändigt inlägg från Miljöpartiet i bostadsdebatten! Det är inte alla som varken vill eller har möjlighet att skaffa en bostadsrätt. Och vart tog då den berömda valfriheten vägen? Alla behöver vi någonstans att bo.
Så tack Miljöpartiet för ert arbete med att försöka skapa rättvisa och balans i samhället.

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google