Väder Lidingö

Lidingö söndag 3 december 2023 v. 48

Senaste kommentaren - Se fler

Adesso startade med en espresso

onsdag 10 oktober 2018 23:37

Idén till företaget startades i Tinas och Henrik Hanners kök. De hade varit i Italien och köpt en espressomaskin – den första i Sverige. Alla vänner som kom hem tyckte att kaffet var så gott och frågade var de köpt espressomaskinen. Alla ville ha just det kaffet!
- Vi kände att vi ville förändra kaffekulturen i Sverige och startade bolaget Adesso AB med några vänner. Idag är Tina och Henrik kvar i bolaget.

Henrik Hanner med en sladdlös stavmixer. Foto: Katarina PalmstiernaHenrik Hanner med en sladdlös stavmixer. Foto: Katarina Palmstierna

- Vi tog kontakt med Gaggia i Italien och fick återförsäljarrätten i Norden av espressomaskinen och hela deras sortiment, säger Henrik.

Detta är den tjugofemte artikeln i en serie intervjuer med företagare på Lidingö som Katarina Palmstierna, ordförande för Företagarna Lidingö, gör och som publiceras på Lidingösidan. Det blir möten med både större företag och enmansföretagare. Gemensamt är att de alla arbetar på Lidingö.

- Idag har vi utökat vårt sortiment med kaffe, och eftersom jag gillar elektronik i kök så har vi även köksmaskiner i alla former såsom kaffekvarnar av märket Mazzer - världens bästa kvarnar, skärmaskiner, glassmaskiner, fritöser, vattenkokare, mjölkskummare och annat. Det senast tillskottet är en sladdlös stavmixer med oerhört stark kapacitet av kvalitetsmärket Ritter.

Den första espressomaskinen. Foto: Katarina PalmstiernaDen första espressomaskinen. Foto: Katarina Palmstierna

1996 var det Capuccino-SM som arrangerades på retaurang Gino på Stureplan. Det var ett stort event med mycket Adesso-PR och efter det kom kaffedrickandet igång på riktigt i Stockholm. Det tog 10 år till dess att ”peaken” på kaffemarknaden kom i hela Sverige. Idag är det automatiska kaffemaskiner i varenda hörna.

- Det som är unikt med oss är att vi bara har sk. ”kvalitetsmärken” och vi konkurrerar inte med pris. Dessutom är vi oftast först på marknaden med nya produkter. Det finns en mängd billiga märken på marknaden, det är bara att gå in på en stormarknad så är hyllorna fulla, men det är inte vår nisch.

En vass skärmaskin. Foto: Katarina PalmstiernaEn vass skärmaskin. Foto: Katarina Palmstierna

- Min äldsta och bästa kund är ”Lagamati” på Odenplan, säger Henrik, och helt nyligen har vi fått in Elon som kund med alla deras 400 butiker som nu säljer våra skärmaskiner. Det känns helt fantastiskt roligt.

- 2006 flyttade vi från Ropsten till Stockby, från 100 till 420 kvm. Vi har ett stor lager, då vi köper det mesta från Tyskland och Italien. Leveranserna till Elon går dock direkt till deras centrallager.

- Vi tycker om att sitta här i Stockby men det är mycket besvärligt med parkering och alla bilar som står felparkerade på Förrådsvägen. Vid ett tillfälle kom inte långtradarna fram till vår port så vi fick köra en hel last i skottkärror till vårt lager. Vid ett flertal tillfällen har vi bett Lidingö stad röja upp på gatorna men utan resultat. Problemet är att alla företag i området har parkeringsproblem.

- Bussarna till oss i Stockby går inte heller så ofta, bara morgon och kväll och har vi besökare som ska till oss får vi hämta dem i Ropsten och då får vi även betala trängselskatt, vilket inte är så kul. Den borde bort!

- Vi har aldrig fått besök av politiker eller någon från Lidingö stad. Den enda gången är, när de kommer från staden och kontrollerar vårt livsmedelstillstånd - vi säljer ju kaffe. Politikerna får gärna komma till oss och se vad vi jobbar med och vilka behov vi har.

Foto: Katarina PalmstiernaFoto: Katarina Palmstierna

- Vi samarbetar inte med andra företag i området, men det borde vi göra. Jag upplever inte att det är någon direkt Gnosjöanda i Stockby. Vi känner knappt våra grannar, men jag skulle gärna samverka mer så vi kunde hjälpa och komplettera varandra till mer affärer. Vi kanske skulle ha en ”Stockbydag” för tillväxt och samverkan.

- Även om jag är 64 år idag är det självklart för mig att jobba vidare och utveckla företaget. Jag tycker det är roligt och vad skulle jag göra om jag inte jobbade? Nästa steg är att få Elon att sälja fler produkter än bara skärmaskiner.

- Jag är stolt över att vi fick igång kaffekulturen i Sverige och våra nya vision är att det ska stå en ”skärmaskin” i varje hem, avslutar Henrik Hanner.

Företagsnamn:
Företagsfakta: Adesso AB
Startades: 1994
Av vem: Tina & Henrik Hanner & Sana & Gunnar Hultman (Köptes ut 2000)
Vem äger bolaget: Tina & Henrik Hanner
Hur många anställda: 2 personer
Kontor/lokaler: Förrådsvägen 6
Hur många kunder: Ca 600 butiker inklusive större kedjor

Text: Katarina Palmstierna

Foto: Katarina PalmstiernaFoto: Katarina Palmstierna

Dela Adesso startade med en espresso

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google