Väder Lidingö

Lidingö söndag 14 juli 2024 v. 28

Senaste kommentaren - Se fler

AGA flyttar från Lidingö

torsdag 25 oktober 2018 17:12

OM ETT ÅR. I slutet på nästa år flyttar AGA:s huvudkontor från Dalénumområdet och Lidingö. AGA har funnits på Lidingö i 107 år och flytten görs till ett av Skanska helt nybyggt kontor, Solna United, som ligger mycket nära Solna station.

AGA:s huvudkontor ligger i Dalénum. ArkivbildAGA:s huvudkontor ligger i Dalénum. Arkivbild

– Solna United möter våra högt ställda krav på framtida kontor och arbetssätt. Här får vi möjligheten att samla verksamheten på ett effektivt sätt i en modern och attraktiv lokal med ett utmärkt geografiskt läge, säger Klas Stylander, vice VD på AGA AB i ett pressmeddelande.

Avtalet omfattar cirka 2 900 kvadratmeter och innebär att AGA, som är en del av tyska Linde Group, etablerar en ny central punkt för den nordiska och baltiska verksamheten.

Malin Rosenqvist, Lidingö stads näringslivschef säger till Lidingösidan:
- Det är naturligtvis tråkigt att AGA som har betytt så mycket för Lidingö har valt att lämna ön. Samtidigt måste man respektera de villkor som gäller på marknaden. AGA bedömer att det tjänar deras verksamhet att flytta. Det öppnar samtidigt dörren för nya möjligheter. Lidingö är attraktivt för företagande. Efterfrågan på kommersiella lokaler är hög och med nya etableringar kommer nya idéer.

Daniel Källenfors, Lidingös kommunstyrelseordförande, säger:
- Det är en 107-årig industriepok som försvinner från Lidingö. AGA:s utveckling och historia är djupt sammanflätad med Lidingös utveckling. Jag tror alla lidingöbor har varit stolta över AGA:s industriella framgångar globalt. Det är för mig emotionellt då både jag själv, min far och farfar har arbetat på Aga men det är en naturlig utveckling i den globala transformationen att förutsättningar ändras. Det skall bli spännande att se vilka nya möjligheter och företag som skapas i AGA:s ställe inom Dalénum.

I mars 2016 revs det stora kontorshuset i Dalénum som AGA hade.I mars 2016 revs det stora kontorshuset i Dalénum som AGA hade.

Dela AGA flyttar från Lidingö

Kommentarer

Ryszard Kolecki 2018-10-25 22:26

Aga – lång och intressant historia. Min första träff med namnet Aga var vid slutet av 50 – talet när jag fick en trasig radio "Aga 1651" modell. Efter några dagar har jag reparerat den och den gav mig glädjen under nästa decennium tills jag sålde den fungerande vidare till nästa. Och den har fungerat så länge jag mins.

Det var i Polen.

Vilken överraskning under mina första dagar på Lidingö (1981) när jag upptäckte företaget Aga där troligen min radio var tillverkad. Rena nostalgi för denna radio påverkade mig så mycket att elektroniken blev mitt yrke tills datorerna kom.

Det är synd att företag med så lång och rik (det kan skrivas mycket om det) historia flyttar från ön.

Jonas Melander 2018-10-25 18:37

Aga försvann de facto när dom köptes upp av Linde. Ägandet är helt avgörande för företagen. Schweiz förstår det liksom Tyskland. Svenska politiska stolpskott är inkompetenta och naiva.

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google