Väder Lidingö

Lidingö fredag 3 juli 2020 v. 27

Senaste kommentaren - Se fler

Sakfel i artikeln om Telefonvillan 17 jun 21:10 om Telefonvillan till salu

Bokhandeln som utmanar näthandeln

måndag 12 mars 2018 13:15

500 KUNDER OM DAGEN. Helena Landberg tvekade inte en sekund, när hon blev erbjuden jobbet som butikschef för Akademibokhandeln i Lidingö Centrum. Lidingö låg på topplistan för drömjobbet!

Helena Landberg och Cecilia Örning. Foto: Katarina PalmstiernaHelena Landberg och Cecilia Örning. Foto: Katarina Palmstierna

- Det finns många lidingöbor som är intresserade av kultur, böcker och film, säger Helena. Men för säkerhets skull åkte jag hit och gick ett par timmar på torget för att studera läget, berättar hon. Människorna, atmosfären, torget, etc. och jag älskade allt jag såg. Så jag åkte tillbaka och sade ja, och det har jag inte ångrat en sekund.

- På mitt tidigare jobb, på Akademibokhandeln i Stockholms city, arbetade jag som gruppchef och med event, och nu blev jag butikschef och det skulle bli en utmaning för mig!

Detta är den artonde artikeln i en serie intervjuer med företagare på Lidingö som Katarina Palmstierna, ordförande för Företagarna Lidingö, gör och som publiceras på Lidingösidan. Det blir möten med både större företag och enmansföretagare. Gemensamt är att de alla arbetar på Lidingö.

- När jag startade 2014 var det en ganska ordinär bokhandel och jag ville göra något mer. Böcker var en mogen marknad när det gällde att köpa på nätet, och andra aktörer växte fram med ljudböcker såsom Storytel och Nextory. Även priset på böcker var betydligt lägre när man köpte på nätet än i bokhandeln. Förstod att jag måste göra något utöver det vanliga, med dessa trender, säger Helena. Idag är situationen lite annorlunda. Näthandlarna har svårt med lönsamheten och har nu närmat sig bokhandelns priser och vi har ändrat strategi, så läget är annorlunda.

Kunderna blädar i böckerna och läser tips. Foto: Katarina PalmstiernaKunderna blädar i böckerna och läser tips. Foto: Katarina Palmstierna

- Jag började med att under en ganska lång period lyssna på och tala med kunderna, och frågade vad de ville ha. Försökte också förstå vilka kunder som kom in i affären och funderade mycket över hur jag skulle få in fler lidingöbor i butiken.

- Vi började med ”Fransk afton”, ett modigt grepp. Det jag är mest stolt över. Efter att ha lyssnat förstod jag att många lidingöbor gärna åker till Frankrike och har ett stort intresse för maten, litteraturen och landet som sådant. Förlagen Sekwa och Elisabeth Grate, bägge med koppling till fransk litteratur hjälpte till att arrangera det första eventet där de berättade om franska författare. Över 50 personer anmälde sig, det blev en succé - och jag var igenom mitt eldprov!

- Därefter började vi med författarkvällar. Kunderna fick ge tips om vilka författare de ville skulle komma till oss. Hela första året fick jag tjata på författarna att komma, idag ringer förlagen själva när de kommer ut med nya böcker. De kommer utan kostnad och talar om, signerar och säljer sina böcker – en slags marknadsföring.

- Idag har vi minst tre författarkvällar per månad och det är nästan alltid fullt. Vi kan idag ta upp till 80 besökare. Christer Lindarw, Klas Östergren, Cecilia Hagen, Jan Mårtensson, Magdalena Ribbing, Martina Haag, Yrsa Stenius, Jöns Hellsing, Åsa Moberg, för att nämna några som varit här.

Författarbesök. Ett 50-tal åhörare lyssnade på Klas Östergren. ArkivbildFörfattarbesök. Ett 50-tal åhörare lyssnade på Klas Östergren. Arkivbild

- Min filosofi och styrka är att ”lyssna in” och både se och förstå vad som är på gång. T.ex. såg jag att det kom många kunder till kassan som hade lånekort i sin plånbok, och tänkte att vi borde samverka med biblioteket – de lånar ut och vi säljer, vi kompletterar alltså varandra. Idag samarbetar vi runt event, annonsering och annat. Jag är inte rädd för att biblioteket flyttar till Stadshuset. Det kan vara bra för centrum att få in lite nya aktörer och det nya biblioteket kommer att bli helt fantastiskt.

- Det finns också en förening som heter ”Bibliotekets vänner” och de anordnar ofta egna författarkvällar, även i vår butik vissa gånger. Vi har också samarbete med Lidingö filmstudio och säljer deras säsongskort, på så sätt får vi också in fler lidingöbor i vår butik. Ett annat mycket bra samarbete vi har är med stadens kulturchef John Svensson, T. ex. när vi hade Marie Göranzon som föreläsare, fick vi låna stadshusets sessionssal för att det var så mycket folk. Samma sak gäller nu den 19:e mars då vi arrangerar en Bergmankväll. Vi försöker finnas och synas överallt och vi har också en stående annonsering på Lidingösidan.

- Jag har en underbar personal, oftast unga tjejer med stort läsintresse. De trivs här och stannar kvar och mognar. Vi alla som arbetar här går vanligtvis mycket runt i affären och småpratar med kunder och tipsar om böcker. Vi skriver även tips på små kort och lägger vid böckerna så man som kund kan gå runt och läsa i egen takt tills man hittar något som lockar. Personlig service, ge kunderna läsglädje och atmosfären i butiken är det vi vill vara bäst på och vi hoppas att våra kunder upplever oss så.

Kunskapstörst. Foto: Katarina PalmstiernaKunskapstörst. Foto: Katarina Palmstierna

- Det kommer in många barn och ungdomar i butiken och vi har gjort en prioriterad satsning på böcker, spel och ritmateriel, just för dem. Vi tycker att det är roligt att småprata med dem och hjälpa dem att hitta böcker. Serier av olika slag är mycket populärt. Vi vill bidra till att barn och ungdomar tycker om att läsa och arbetar nu med ett projekt för att göra det ännu mer intressant för dem att komma in till oss. Tankar vi har är mer miljöskapande såsom ritbord, högläsning, musik på lördagar – ja, vi har många idéer. Trender man kan se är att före semestrarna är det helt fullt i butiken, många vill läsa men kanske inte hinner med i vardagen.

- Vårt största hot är att vi inte får tillräcklig kundströmning till Lidingö centrum som sådant. Som läget är nu är det en vikande trend och vi alla som finns här måste arbeta tillsammans ännu mer för att skapa attraktionskraft. Men det räcker inte, vi måste också få in nya aktörer. Just nu diskuterar vi också en paviljong som kan användas för olika event. Viktigt är också snabba beslut och stödjande åtgärder från våra politiker. Samråd 1 har tagit alldeles för lång tid och skapat stor osäkerhet hos alla handlare i Lidingö centrum, och om inget händer kanske vi blir tvungna av lönsamhetsskäl att flytta härifrån.

Lennart Rinder djupt försjunken. Foto: Katarina PalmstiernaLennart Rinder djupt försjunken. Foto: Katarina Palmstierna

- Men min vision är att om fem år har vi också café, skrivarkurser, bokcirklar, kursverksamhet, samarbete med musikskolan och andra skolor på ön – ja, det finns mycket mer att göra och vi sitter inte och väntar på undergången, avslutar entreprenören Helena Landberg.


Företagsnamn: Akademibokandeln Lidingö Centrum
Startades: 2006 som Bokia
Butikschef: Helena Landberg
Vem äger bolaget: Bokhandelsgruppen i Sverige AB
Hur många anställda: 5 visstidsanställda och 5 extra
Kontor/lokaler: Lidingö Centrum
Omsättning: Stiger för 4:e året i rad
Hur många kunder: 500 kunder/dag, 800 på lördag

Text: Katarina Palmstierna

Foto: Katarina PalmstiernaFoto: Katarina Palmstierna

Dela Bokhandeln som utmanar näthandeln

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google