onsdag 25 mars 2015 00:29
- Bröd väcker minnen. Få har ett dåligt minne av just doften av nybakat bröd. Det säger den kände bagaren Johan Sörberg, samtidigt som han kavlar ut en deg som snart ska bli härligt kardemummadoftande bullar.
Baktrenden har blivit allt starkare under de senaste åren och på Loviks konferensgård på norra Lidingö har man hakat på och öppnat Brödfabriken, där både privatpersoner och konferensgäster och kanske bröllopsgäster (!) får möjlighet att förverkliga sina drömmars bröd.
Johan Sörberg, känd jurymedlem från baktävlingen "Hela Sverige bakar" och medverkande i många matlagningsprogram, kunde igår visa hur det går till att baka bullar i Loviks nya Brödfabrik. Som yrkesman sparade han inte på varken goda råd eller goda ingredienser.
- Låt degen ligga i kylen före bakningen, degen kan ligga där flera timmar om det behövs. Då går den lättare att kavla ut den och man behöver inte så mycket mjöl på bordet. Om det står 1 (ett) kryddmått i receptet av någon brödkrydda, ta istället tre. Mal t.ex. kardemumman själv, köp inte något färdigt pulver, om ni vill ha ordentlig smak.
I Brödfabriken är det meningen att alla kan få lära sig grunderna kring brödbak. Det kan ske i grupper modell kompisgäng, som födelsedagsfirande eller som en del i en konferens. Hur får man brödet så där saftigt som man vill, ytan så knaprig och konsistensen på wienerbrödet så exakt som det ska vara? Och de som vill skapa egna chokladpraliner, eller kanske påskkycklingar, var kan de få goda råd? På Loviks Brödfabrik finns även konditorer beredda att hjälpa till.
Det är inte bara konferensgästerna som får nybakat bröd. Tanken är att även andra, som är i närheten, inom en snar framtid ska få möjlighet att komma förbi och köpa.
Johan Sörberg har arbetat med bakning sedan han var 16 år och gick i yrkesskolan. Idag är han 47 och har haft eget sedan 20 år. Fast nu bakar han inte själv utan arbetar med att vara en ambassadör för just bakningen. Han vill lyfta fram bagarna.
- Bröd är en basvara, inte en lyxvara. Det som är dyrt för bagerierna är hyra, lokal, el, personal, inte ingredienserna. Det är inte på dem man ska spara. Men när det gäller brödpriserna så är bagarna inte så bra på att räkna utan de dras med i andras prissättning. Hellre lite lägre priser för att sälja mer, säger han.
- En intressant sak är att du som bagare kan åka vart du vill i hela världen och ändå kunna klara av jobbet. Du behöver inte ens kunna språket i landet du kommer till. I Sverige är det brist på bagare. En del av dem som nu kommer hit är bagare, men de får inte arbete eftersom de inte kan språket! Jag var förra veckan i Göteborg för att vara domare i SM för Unga bagare. Under de dagarna kom det fram flera invandrare till mig och frågade om jag kunde ordna jobb åt dem eftersom de var bagare. Det saknas folk, men inte hinder, säger Johan Sörberg med en suck.
- Nu vill jag försöka driva branschen framåt, för att på så sätt kunna öka konsumenternas kunskaper, så de efterfrågar bättre bröd.
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google