Väder Lidingö

Lidingö söndag 14 juli 2024 v. 28

Senaste kommentaren - Se fler

"Det är riktigt allvarligt"

fredag 13 juli 2018 07:01

ELFVIKS GÅRD. "Våra beten för hästar och får är i princip nerbetade, Det kommer inte upp något nytt gräs, i stället slits betena väldigt av djuren som går på det lilla brända gräset som är kvar", skriver Johanna Lagercrantz som tillsammans med Lennart Sund arrenderar Elfviks gård av Lidingö stad sedan år 2010. Det är Lidingö enda jordbruk.

Elfviks gård, stallbyggnad och loge. ArkivbildElfviks gård, stallbyggnad och loge. Arkivbild Johanna Lagercrantz och Lennart Sund är idag inte lika glada som på denna arkivbild.Johanna Lagercrantz och Lennart Sund är idag inte lika glada som på denna arkivbild.

Lidingösidan bad Johanna Lagercrantz ge en beskrivning av läget på gården, efter drygt två månaders torka:
"I förrgår släppte vi in fåren på en ny liten yta som vi stängslat in. När det är slut vet vi inte vart vi ska flytta dom. Om det inte kommer regn snart måste vi börja stödfodra med hösilage som vi har alldeles för lite av. Vi fick ungefär samma skörd som förra året (som också var dålig, ca 30% mindre än normalår) tack vare att vi nu tagit hö på trädor som vi inte kan utnyttja annars. Jordbruksverket har gett dispens till det. Vi har foder till januari-februari ungefär.

Jag ägnar stor del av min tid nu till att få tag på mer foder vilket inte är lätt. Det har blivit en marknad utan like, hö kan kosta vad som helst, från 4 och upp till 10 kr/kg. Normalpriset ligger mellan 2-3 kronor. Nu har man börjat importera grovfoder från Polen, Litauen, Tyskland, Holland. En risk med det är att vi får in ogräs i Sverige som vi lyckats bekämpa tidigare eller som kanske inte funnits här alls. En annan osäkerhet är att man inte vet nåt om kvalitén. Vi saknar 70 ton så det handlar om ganska mycket pengar som man inte vill lägga på mögligt hö eller kanske riskera att förlora, om man blir hellurad på leveransen.

På Facebook finns Foderhjälpen 2018 där folk kan annonsera om hö till salu eller vad man vill köpa, mark som lånas ut, transporthjälp osv. Det är fantastiskt vad folk är hjälpsamma och påhittiga, det värmer att läsa! Men det är också många lite underliga inlägg som man inte riktigt vet om man kan lita på.

Ja så ser det ut för en Lidingöbonde idag, och för alla bönder i Sverige!"

Fåren på Elfviks gård har inte så grönt gräs att äta som på denna arkivbild.Fåren på Elfviks gård har inte så grönt gräs att äta som på denna arkivbild.

Dela "Det är riktigt allvarligt"

Kommentarer

Birgitta Olsen 2018-07-15 08:55

Med tanke på all nedskräpning på ön så är det inte bara att slå gräset o utfordra. Personal måste kontrollera bland annat så inga burkar finns som skär sönder djurens magar. Tänk om man kunde slippa allt skräp i naturen.

Karin Wallgren 2018-07-14 05:27

Bra med så många förslag till nya betesmarker för djuren på Lidingö. Under ett torrår som det här ska väl markägare, kommunala såväl som privata, med glädje kunna låta den bonde som behöver foder till sina djur få nyttja sin mark. Och eftersom problemet är så omfattande kanske generösa markägare även kan tänka sig att exportera fodertanken inom länet.

Johan Persson 2018-07-13 23:45

Kreativt och bra förslag från Anette, men det är ju Lidingö kommun som äger Elfviks gård. Är det dags att rösta fram politiker som ser till öns bästa i alla lägen?

Per Söderäng 2018-07-13 23:43

Det är inte enda stället, hela Långängen, Högsätraängen hela vägen bort mot Kottla, Canadaängen, Ängen vid Blomsterlandet, Tiveden, hur ser det ut där, ni som bor där? Brevik har väl också några ängar som kan behöva betas av.

Nä era djur bör inte behöva svälta på den här ön i varjefall !!

Anette Andersson 2018-07-13 22:32

Kolla med Lidingö kommun. Ängen bakom Törvedsvägen är obetad. Tidigare gick det får där, men nu är det inga djur som går där och gräset är högt.

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google