torsdag 23 mars 2017 23:14
INTRESSANT OCH SKRÄMMANDE. Torsdagskvällens författarmöte i Akademibokhandeln i Lidingö centrum drog fullt hus. 55 personer på plats och, för första gången, mest herrar vilket gladde affärens chef Helena Landberg. Vad var det då som gjorde att den vanliga kvinnliga dominansen förändrades så kapitalt? Jo, det var den prisbelönte ekonomijournalisten Andreas Cervenka på Svenska Dagbladet som berättar om sin senaste bok "Vad gör en bank?". Han har även skrivit "Vad är pengar?" som kom ut 2012.
- De två frågorna kan tyckas vara barnsliga att ställa, sa Andreas Cervenka och hänvisade till en femårig släktings helt naturliga frågor. Men det är en komplicerad fråga att besvara varifrån pengar kommer.
Och så försökte han under de följande 75 minutrarna förklara olika begrepp och fakta och svara på frågor från den vetgiriga publiken.
Här är några noteringar:
- Finansvärlden gillar det som är komplicerat därför att då kan man ta betalt.
- Pengar kan komma ur intet, en centralbank kan bara skapa dem "så där" (och så visade han hur en tidigare anställd på Sveriges Riksbank förklarat varifrån pengarna kom som riksbanken lånade ut - genom att knäppa med fingrarna i luften. Snapp, så fanns 20 miljarder där...).
- Bankerna har ungefär 1000 miljarder på kunders sparkonton vilket är riskfyllt. Antag att alla sparare vill ta ut dem samtidigt.
- Enligt Chicagoplanen, från 1933, borde banker inte få handskas med pengar.
- 1985 avreglerades kreditmarknaden i Sverige, vilket ledde till att enormt mycket pengar lånades ut. Bankernas buffertar i eget kapital var då mellan 2 och 3 procent. Staten fick rycka ut.
- För varje kris har det blivit allt dyrare för staten att rädda bankerna.
- Under de senaste åren har Kina stått för mellan 70 och 80 procent av all kreditgivning i världen.
- Många i Sverige har under lång tid varnat för den svenska ekonomins svaghet, som Riksbanken, Konjunkturinstitutet m.fl.
- Enligt Genève-rapporten utgör alla krediter i Sverige 293 procent av BNP. Sverige har en högbelånad ekonomi.
- Varför gör man då inget åt detta? För varje år som går blir det allt svårare att försvara.
- Varför fortsätter man med ränteavdragen? Det är alltid svårt att ta tillbaka gåvor.
- Är bankerna i bättre skick idag än efter Lehmankraschen 2008? Ja, absolut. Kapitaltäckningsgraden har ökat från 3 till 5 procent. I USA krävde man efter kraschen att bankerna skulle återkapitalisera sig, vilket gav en bättre styrka än vad vi har idag.
- Om proppen går ur, vad blir första tecknet? Ingen vet.
Med det dystra och skrämmande beskedet slutade den givande kvällen.
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google