Väder Lidingö

Lidingö söndag 14 juli 2024 v. 28

Senaste kommentaren - Se fler

En möbelsnickare med unika kunskaper

söndag 21 oktober 2018 09:37

Kenneth Nylén har ända sedan femårsåldern varit intresserad av att arbeta med trä.
- Min morfar arbetade på Hoffmans Pianofabrik i Stockholm och öppnade Hellströms pianofabrik i Norge efter kriget, säger Kenneth, som idag är ägare av Lidingö Möbelverkstad och en av de skickligaste möbelrenoverarna i Sverige.

Kenneth Nylén,  en av de skickligaste möbelrenoverarna i Sverige, finns på Lidingö. Foto: Katarina PalmstiernaKenneth Nylén, en av de skickligaste möbelrenoverarna i Sverige, finns på Lidingö. Foto: Katarina Palmstierna

Han var ofta i pianofabriken som barn och intresset för att lära sig hur man bearbetar och förädlar trä av alla dess sorter växte fram. Redan som 15 åring blev han lärling på Erik Erikssons möbelverkstad på Vasavägen 82, samma adress och samma lokal som den nuvarande verkstaden. Kenneth köpte verkstaden 1992 av Erik när han gick i pension.

Detta är den tjugosjunde artikeln i en serie intervjuer med företagare på Lidingö som Katarina Palmstierna, ordförande för Företagarna Lidingö och ordförande i Lidingö Näringsliv, gör och som publiceras på Lidingösidan. Det blir möten med både större företag och enmansföretagare. Gemensamt är att de alla arbetar på Lidingö.

- Här har jag jobbat i hela mitt liv och jag älskar det, och vet innehållet i varenda låda, kan hantera varenda verktyg och vet hur man behandlar varenda träslag. säger Kenneth och glädjen lyser! Mina favoritföremål är rokokobyråar, de är riktigt svåra, därför att det inte finns några plana ytor.

Jag vet innehållet i varenda låda... Foto: Katarina PalmstiernaJag vet innehållet i varenda låda... Foto: Katarina Palmstierna ... och här t.ex. finns massor med "reservnycklar". Foto: Katarina Palmstierna... och här t.ex. finns massor med "reservnycklar". Foto: Katarina Palmstierna

- Annars är det mest alla typer av träarbeten, mycket limmande av stolar, både nya och gamla, men det är också, skåp, byråer, bord och andra möbler och jag gör allt från att snickra, laga skador, fanerlagning och intarsiaarbeten, måla, betsa, polera, lacka, nya beslag och lås, säger Kenneth.

- Svårigheten idag är att få tag på material, såsom cellulosalack och olika limsorter som idag klassas som giftiga. Dessa har till stor del ersatts med vattenbaserade produkter som inte går att använda till mina gamla möbler. För mig är det inga problem med giftiga limsorter då jag arbetar med handskar och ansiktsmask och gör det mesta för hand, så det händer heller inte mycket olyckor, säger Kenneth lugnt.

"Svårigheten idag är att få tag på material, såsom cellulosalack och olika limsorter". Foto: Katarina Palmstierna"Svårigheten idag är att få tag på material, såsom cellulosalack och olika limsorter". Foto: Katarina Palmstierna

- Jag samarbetar med en hel del företag på ön, som t.ex. olika tapetserare, Lidingö Lås, Larssons plåtslageri, för att nämna några, fortsätter Kenneth. I Lidingö Hantverkshus där jag har min verkstad, är det också mycket bra sammanhållning mellan företagen. Vi stöttar varandra på flera sätt och har en bra sammanhållning och är alla medlemmar i Lidingö Hantverkarförening.

- Mest stolt är jag över mitt ”Gesällbrev”, som innebar att jag fick göra olika arbetsprov som sedan bedömdes av en ”mästare”. Detta var år 1982, tillägger Kenneth. Mitt ”Mästarbrev” är jag också stolt över, det innebär att jag har haft egen möbelverkstad i sex år och är utbildad i bokföring hos Sveriges Hantverks- & Industriförening.

"Mest stolt är jag över mitt Gesällbrev”. Foto: Katarina Palmstierna"Mest stolt är jag över mitt Gesällbrev”. Foto: Katarina Palmstierna

- Mina kunder har kommit och gått under många år och nya kunder kommer via min hemsida. Hälften är privat och hälften är från företag. Min största företagskund är Grand Hotell som har över 10.000 stolar och 130 soffor som behöver renoveras löpande. De privata kunderna är mest ”damer 60+” som vårdar och värnar om sina gamla möbler. Dessa kunder är mer än nöjda och talar alltid om för mig att det är bra att jag finns, säger Kenneth. Har funderat över vad Lidingö stad gör av sina gamla möbler, speciellt nu när de gör om stadshuset. De har aldrig efterfrågat några tjänster från mig förutom en gång då en kvinnlig chef bad mig renovera ett gammalt fint skrivbord.

- Förut hade jag mycket försäkringsskador, d.v.s. möbler som blivit förstörda vid inbrott eller brand. Men idag då gamla möbler inte är så mycket värda, ersätter försäkringsbolagen kunderna med pengar istället för att laga möblerna. Den nya generationen vill inte ha gamla möbler, det passar inte in i deras hem.

Foto: Katarina PalmstiernaFoto: Katarina Palmstierna

- Idag har jag 2 veckors väntetid mot tidigare två månader, det säger en del om intresset för gamla möbler, säger Kenneth lite sorgset. Ibland har jag haft praktikanter från S:t Erik gymnasiums yrkesskola och från Carl Malmstensskolans konservatorutbildning. Tyvärr har Konservatorutbildningen lagts ner då det inte finns efterfrågan på den sorts avancerade hantverk. Det blir för dyrt framför allt för privatpersoner som inte har råd att betala för arbetet. Storhetstiden var på 1990-2010 talet. Branschen är idag ramponerad och det är marknaden som styr.

- Min framtid är att arbeta i 5 år till – bara det går runt ekonomiskt. Därefter ska jag sälja bolaget till någon yngre möbelsnickare, helst som jag haft som lärling och som vill föra snickartraditionerna och kunskapen vidare och vem vet, kanske gamla möbler blir på modet igen och då gäller det att kunskapen finns kvar, avslutar Kenneth.

Kenneth har också ett starkt engagemang för näringslivet på ön och sitter i styrelsen för Lidingö Näringsliv, som arbetar för att stödja och utveckla företagslivet på Lidingö.
- I styrelsen representerar jag Lidingö Hantverkarförening som vill se ett utvecklat Lidingö Centrum, bättre tvärkommunikationer på ön samt fler parkeringsplatser, säger Kenneth. Alla vi hantverkare behöver bil i våra jobb och vi slåss om parkeringsplatser över hela Stockby, och det är inte lätt att ta sig hit med buss. Det har inte hänt mycket de senaste åren och den senaste rankingen från Svenskt Näringsliv där vi rasat från plats 45 till plats 66 vad gäller företagarnas uppfattning om företagsklimatet på ön, säger en del om politikernas intresse för näringslivets utveckling. Jag tycker att Lidingö Näringsliv har en viktig uppgift att driva på politikerna för att skapa bättre förutsättningar för Lidingös företag – det som är bra för Lidingös Näringsliv är också bra för Lidingöbor, säger Kenneth till sist.

Läs mer om Lidingö Näringsliv: www.lidingonaringsliv.se

FÖRETAGSFAKTA
Företagsnamn: Lidingö Möbelverkstad
Startades: 1926 av Johannes Lydén, ett av de äldsta bolagen på Lidingö
Vem äger bolaget: Sedan 1992 äger Kenneth Nylén företaget
Hur många anställda: 0
Kontor/lokaler: Vasavägen 82
Omsättning: 0,5 miljoner
Hur många kunder: Ca 100 kunder


Text: Katarina Palmstierna

Dela En möbelsnickare med unika kunskaper

Kommentarer

Bertil Simonsson 2019-01-31 13:44

Vilket fantastiskt arbete du gör i tider när Antikrunde-Knut inte förstår att man höjer värdet genom att reparera.
Jag fick mitt gesäll och mästarbrev några år tidigare än dej . Så jag lagar mest träet i gamla bilar som hobby nu.
Låt nu inte kunskapen gå i graven med dej utan ta in lärlingar . Verkstaden är ju jättefin. Jag tittar in en dag när jag är i stan så kan vi snacka trä lim och lack.
Bertil

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google